RUSI OBJAVILI SNIMAK, TVRDE DA JE OVAKO PRIPREMLJENO RUŠENJE KRIMSKOG MOSTA: Osumnjičen i "Ivanovič", među organizatorima i RUSI?!
Foto: Ria

FSB se oglasio

RUSI OBJAVILI SNIMAK, TVRDE DA JE OVAKO PRIPREMLJENO RUŠENJE KRIMSKOG MOSTA: Osumnjičen i "Ivanovič", među organizatorima i RUSI?!

Planeta -

Federalna služba bezbednosti Ruske Federacije u jutrošnjoj akciji uhapsila je osam osoba koje sumnjiči i dovodi u vezu sa napadom na Krimski most.

U okviru krivičnog postupka privedeno je pet državljana Rusije, kao i tri državljana Ukrajine i Jermenije.

01:38

RUSI OBJAVILI SNIMAK, TVRDE DA JE OVAKO PRIPREMLJENO RUŠENJE KRIMSKOG MOSTA: Osumnjičen i Ivanovič, među organizatorima i RUSI?!

Identitete osumnjičenih za organizovanje terorističkog akta na Krimu utvrđuju FSB i Istražni komitet Rusije. Prema podacima snaga bezbednosti, reč je o Glavnoj obaveštajnoj upravi Ministarstva odbrane Ukrajine, njenom načelniku Kirilu Budanovu, zaposlenima i agentima.

FB je identifikovano 12 saučesnika u pripremi terorističkog napada na Krimski most, od kojih je osam privedeno, dok se za ostalima traga

FSB je do detalja opisao i kako je eksplozivna naprava stigla na Krimski most.

Put paklene mašine

Prema tvrdnjama FSB put je bio sledeći

Eksplozivna naprava za napad na Krimski most, poslata je iz luke Odesa početkom avgusta. Kako je saopštio FSB, bio je kamufliran u rolne sa građevinskom polietilenskom folijom na 22 palete ukupne težine 22.770 kg.

Odatle je tovar prevezen u bugarski grad Rusa, zatim u gruzijski Poti i na kraju u Jermeniju. U organizaciji rute učestvovali su građani Ukrajine Mihail Tsiurkalo (1975), Denis Kovač (1979) i Roman Solomko (1971) i građani Gruzije: Sandro Inosaridze i broker po imenu Levan, državljanin Jermenije Artur Terčanjan (1975) je takođe pomogao.

Kada je tovar stigao u Jerevan, ocarinjen je po pravilima EvrAzEZ i promenjena su dokumenta. Nakon toga, njen pošiljalac je bila „GU AR GROUP“ DOO (Republika Jermenija, Alaverdi), a primalac „Leader“ DOO (Moskva).

Zatim je eksploziv prevezen automobilom registrovanim u Gruziji kroz kontrolni punkt Uper Lars. 6. oktobra je istovaren u veleprodajnoj bazi Armavir. A 7. oktobra, uz asistenciju Romana Solomka, Ukrajinca Vladimira Zlobe i još pet Rusa, dokumenti su ponovo promenjeni. Pošiljalac je bilo DOO „TEK-34“ (Uljanovsk), a primalac je bila nepostojeća kompanija na Krimu.

7. oktobra uređaj je ubačen u automobil Mahira Jusubova. Poslat je za Simferopolj i usput eksplodirao na Krimskom mostu.

Zaposleni u GUR MOU, koji se predstavio kao Ivan Ivanovič, "kontrolisao je celokupno kretanje eksploziva i komunicirao sa kriminalcima", navodi se.

Za koordinaciju je koristio SIM karticu kupljenu na Internetu, registrovanu na stanovnika ukrajinskog Kremenčuga, Sergeja Andrejčenka, navodi ruska obaveštajna služba FSB.

Kurir.rs/A.M.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Bonus video:

02:21

PERIŠIĆ: NATO JE UČESTVOVAO U UDARU NA KRIMSKI MOST! Ukrajina nema oružje za ovakvu akciju, datum napada NIJE IZABRAN SLUČAJNO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track