VAZDUŠNI RAT NA NEBU IZNAD VINICE: Mig-29 oborio raketom R-73 dron kamikazu Šehid-136, pa se srušio! VIDEO
Foto: screenshot Twitter/Pluton

lovac kome ratna sreća nije bila naklonjena

VAZDUŠNI RAT NA NEBU IZNAD VINICE: Mig-29 oborio raketom R-73 dron kamikazu Šehid-136, pa se srušio! VIDEO

Planeta -

Snimak koji je svakako obeležio treći dan ruske odmazde je sukob ukrajinskog MiG-29 sa dronom kamikazom "šehid -136", koji Rusi zovu Geran, na nebu iznad Vinice. Međutim, ono što je najgore u celoj priči i što je jednistven slučaj jeste to da dron od nekoliko desetina hiljada evra postane simbolički pobednik. Ovom bitkom je i bespilotna letelica potvrdila da lovcu MiG-29 ratna sreća, ni ovoga puta nije bila naklonjena.

Naime, u sredu kasno uveče pojavio se snimak, koji se, prema navodima sa društvenih mreža, dogodio iznad Vinice, a što je kasnije potvrdila i Komanda ukrajinskog ratnog vazduhoplovostva. Lovac MiG-29 je, naime, podignut da presretne krstareće rakete i dron-kamikazu.

Na snimku se vidi lovac MiG-29 kako lansira raketu vazduh vazduh R-73 na dron-kamikazu "šehid". Ruski izvori ne navode da li je dron oboren ili nije, dok su Ukrajinci ostavili širir zapis o ovom slučaju, navodeći da se MiG-29 srušio, a pilot katapultirao.

Ukrajinci su izdali saopštenje o ovom slučaju.

"Na dan 12. oktobra oko 21 čas kod Vinice doživela je susret jedna od brigada taktičke avijacije vazduhoplovstva. Pilot se uspešno katapultirao i oseća se dobro. Bio je na borbenoj zadatku uništavanja neprijateljskih dronova Šahid-136 iznad Vinice. Ovog dana pilot je već uništio pet "Šahída": tri - na jugu Ukrajine i dva - nad Vinicom, a dan ranije, prilikom masovnog granatiranja raketa oborene su dve krstareće rakete osvajača. Zbog tehničkih razloga, pilot je počeo da gubi kontrolu nad letelicom, ali se potrudio da odleti avionom iz Vinice, i katapulttira se. Uzroci pada se utvrđuju", saopštila je komanda ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track