SEVERNA KOREJA TESTIRALA KRSTAREĆE RAKETE SPOSOBNE DA NOSE NUKELARNO ORUŽJE: Kim lično nadgledao testiranje
Foto: EPA-EFE/JEON HEON-KYUN

provera sposobnosti

SEVERNA KOREJA TESTIRALA KRSTAREĆE RAKETE SPOSOBNE DA NOSE NUKELARNO ORUŽJE: Kim lično nadgledao testiranje

Planeta -

Severnokorejski lider Kim Džong Un nadgledao je lansiranje dve krstareće rakete dugog dometa u sredu, rekli su državni mediji, dodajući da bi rakete mogle da budu opremljene za nošenje taktičkog nuklearnog oružja i da su već instalirane u severnokorejskim vojnim jedinicama.

Severnokorejski lider je poslednjih nedelja nadgledao lansiranje balističkih raketa koje je Pjongjang opisao kao taktičke nuklearne vežbe za simulaciju napada na Južnu Koreju. „Cilj testa srednjeg dometa dve krstareće rakete bio je povećanje borbene efikasnosti naoružanja instaliranog u jedinicama severnokorejske vojske za dejstvo taktičkih nuklearnih projektila“, objavila je danas severnokorejska novinska agencija KCNA.

Ona je dodala da su krstareće rakete, koje inače lete na manjim visinama od balističkih raketa i zbog toga ih je teže otkriti i presresti, letele 2.000 kilometara iznad mora pre nego što su pogodile svoje ciljeve.

Istovremeno, Kim je izrazio veliko zadovoljstvo testovima, koji su, kako je rekao, pokazali da su nuklearne borbene snage zemlje u potpunosti spremne za stvarni rat i uputio jasno upozorenje neprijateljima.

Već na Kongresu vladajuće Radničke partije u januaru 2021. Kim je nabavku taktičkog nuklearnog oružja stavio kao prioritet, a ove godine je obećao da će ubrzano razvijati nuklearne snage Severne Koreje.

Pjongjang je prošlog meseca izmenio svoje zakone o nuklearnom oružju i Kim je zemlju proglasio „nepovratnom nuklearnom silom“, čime je efektivno eliminisana mogućnost nuklearnih pregovora sa međunarodnom zajednicom.

Od tada, Seul, Tokio i Vašington su pojačali zajedničke vojne napore, uključujući dva puta raspoređivanje američkog nosača aviona na nuklearni pogon u toj oblasti. Taj potez je razbesneo Pjongjang, koji takve manevre smatra probom za invaziju.

Kao odgovor, severnokorejske vlasti su odlučile da „organizuju vojne vežbe sa simulacijom stvarnog rata” između 25. septembra i 9. oktobra kako bi testirale i procenile sposobnost vojnog odvraćanja i nuklearnog protivnapada. Oni su takođe sproveli niz raketnih testova u poslednje dve nedelje.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja