13:42

RUSKI NAPADI ĆE BITI SVE ŽEŠĆI! Kovač: Evropa mora da se oslobodi Amerike, Cvetković: Rusija radi isto što i NATO 1999

"RUSKI NAPADI ĆE BITI SVE ŽEŠĆI!" Kovač: Evropa mora da se oslobodi Amerike! Cvetković: Rusija radi isto što i NATO 1999.

Planeta -

Rusija nastavlja sa raketnim napadima na Ukrajinu, a o daljem mogućem toku ravoja ukrajinskog sukoba i njegovih geopolitičkih posledica u jutarnjem programu govorili su prof. dr Mitar Kovač, general-major u penziji, prof. dr Svetislav Lutovac, specijalista za bezbednost i kontraterorizam, Aleksandar Cvetković, direktor Srpskog pokreta obnove

- Mogli smo dugo da gledamo terorističke akcije ukrajinske strane, a Rusija je dugo bila strpljiva da ne odgovara istom merom, ali na žalost morala je. Ako Ukrajina i dalje bude nastavila ovako bezobzirno sigurno će dobijati sve gore i žešće odgovore - rekao je Kovač.

jutarnji
foto: Kurir televizija

- U Srbij često čujemo neutralne stavove. Rusija je nesporno izvršila agresiju na Ukrajinu. Centralna vlast u Kijevu je vodila rat protiv separatističkih snaga u pobunjenim regijama Ukrajine - trvdi Kovač i dodaje:

- Agresija Rusije na Ukrajinu je po svom karakteru identična NATO agresiji na Srbiju 1999 godine.

Lutovac je primetio da je NATO agresija bila "humanitarna operacija", a da se rusko stanovništvo u Donbasu nije borilo kao OVK na Kosovu teroristički nego se pozivalo na Minski sporazum.

- Kijev je ono što je nama Kosovo - zaljučio je Lutovac.

Povodom osude Rusije u UN Kovač kaže:

- Gro tih država je pod pretnjom zapadnog bloka. Ne bi bilo ni 100 zemalja protiv Rusije da nije tako. Zato se grčevito branilo to da mora javno da se glasa. To nam govori kakva je međunarodna zajednica danas.

jutarnji
foto: Kurir televizija

- To je nipodaštavanje i nepoštovanje drugih država. Ispada da neki zli gospodari negde sede. Nije tačno da je zvaničan naziv NATO operacije "Milosrdni anđeo". Niko ne može niko da zna kako bi glasala neka država, da je glasanje bilo tajno. Zašto izbegavamo da kažemo da Rusija vrši iste takve pritiske: zarobljava i hapsi ljude koji su protiv rata. Ne terajte nas da vodimo antievropsku politiku - rekao je Cvetković.

- EU sistem funcioniše po principu ako nisi sa nama onda si protiv nas. Rusija nikad nije bila protiv nas, zato moramo biti malo suzdržani. Srbija pokušava da izbalansira odnos zbog Kosova. - ocenio je Lutovac.

jutarnji
foto: Kurir televizija

Šta će Amerika u Evropi - upitao je Kovač Cvetkovića

- Šta će Rusija u Siriji? - uzvratio je pitanjem Cvetković.

- Krize u Ukrajine ne bi bilo da nije NATO. Nema sreće Evropi dok Amerika ne bude potisnuta iz Evrope. NATO je nekontrolisana vojna sila. Od 2000. šire se na istok sa ciljem da okupiraju Rusiju - rekao je Kovač, na šta se Lutovac nadovezao podacima da je Amerika do sada isporučila oružje Ukrajinu u novčanom iznosu 16,8 milijardi dolara i da plaćenici iz 34 zemlje sveta ratuju za Ukrajinu.

Sagovornici su se dotakli i sve aktivnije uloge Poljske u sukobu.

- U Poljskoj postoji strah od Sovjeta, kao što se Srbi plaše NDH i nacizma. Ruski tenkovi se doživljavaju kao sovjetski - primetio je Cvetković.

A gde su britanski i američki tenkovi? - upitao je Kovač, na šta je Lutovac odgovorio da su oni svuda po Evropi.

- U Ukrajini vidimo ruske tenkove, a gde vidite američke tenkove po evropi? -pitao je Cvetković.

- Eto ih sve više na ulicama Ukrajine - odgovorio je Kovač.

Lutovac je zaključio da zapad želi podaničku Rusiju:

- NaviklI su na Mihaila Gorbačova i Jeljcina, a to više nije ta Rusija. Bojim se da će dejstva, ako Ukrajina nastavi u ovom pravcu biti sve manje selektivna - kaže Lutovac.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track