TRAMP PLANIRAO PROGLAŠENJE POBEDE: Tokom istrage upada na Kapitol hil procurile informacije IMAO JE SMIŠLJEN PLAN
Foto: AP

dramatično

TRAMP PLANIRAO PROGLAŠENJE POBEDE: Tokom istrage upada na Kapitol hil procurile informacije IMAO JE SMIŠLJEN PLAN

Planeta -

Kongresni odbor koji istražuje nasilje na Kapitol hilu 6. januara 2021. počeo je poslednji javni pretres.Tokom zasedanja objavljene su informacije, za koje njegovi članovi tvrde, da ukazuju da je bivši američki predsednik Donald Tramp imao unapred smišljen plan da, pre prebrojavanja glasova nakon predsedničkih izbora novembra 2020, proglasi pobedu bez obzira na stvarni ishod glasanja, prenosi Glas Amerike.

"Dokazi pokazuju da je njegov lažni pobednički govor planiran mnogo unapred, pre nego što su glasovi prebrojani. Plan je bio da proglasi pobedu bez obzira na stvarni rezultat glasanja", rekla je tokom pretresa Zoi Lofgren, inače predstavnica demokrata iz Kalifornije.

Dodala je da su razgovarali sa Bredom Parsejlom, koji je rukovodio kampanjom Trampa.

"Preneo nam je da je Tramp još u julu uoči izbora planirao da objavi da je pobedio na izborima, čak i slučaju poraza", rekla je ona.

Materijali predstavljeni danas obuhvataju snimke izlaganja bivšeg potpredsednika Majka Pensa i Grega Džejkoba u kojima potonji opisuje da su se on i Pensov tadašnji šef kabineta Mark Šort pripremali da Tramp proglasi pobedu u izbornoj noći - bez obzira na ishod izbora.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track