MASK TRAŽI OD PENTAGONA DA POKRIJE TROŠKOVE STARLINKA U UKRAJINI: Račun do kraja godine može da bude više od 120 miliona dolara
Foto: Netflix / Hollywood Archive / Profimedia

MASK TRAŽI OD PENTAGONA DA POKRIJE TROŠKOVE STARLINKA U UKRAJINI: Račun do kraja godine može da bude više od 120 miliona dolara

Planeta -

Od kada su počeli da pristižu u Ukrajinu tokom proleća, internet terminali za komunikaciju sa "Starlink" satelitima kompanije "Spejs Eks" bili su ključni komunikacioni izvor za ukrajinsku vojsku, koji je omogućavao njenim trupama da ostanu povezane kada su uobičajene telefonske i internet mreže uništene u ratu sa Rusijom.

Do sada je oko 20.000 "Starlink" jedinica za komunikaciju donirano Ukrajini, a izvršni direktor "Spejs Eksa" Ilon Mask naveo je da je to do sada koštalo 80 miliona dolara, a da će do kraja godine troškovi premašiti 100 miliona dolara.

Starlink, Ilon Mask
foto: EPA/GEORGI LICOVSKI, AP / John Raoux

Međutim, ta pomoć bi mogla da bude okončana. Kompanija "Spejs Eks" upozorila je Pentagon da će prekinuti da finansira svoje usluge u Ukrajini ukoliko američka vojska ne pokrije račun u visini od nekoliko desetina miliona dolara mesečno.

Dokumenta do kojih je došao Si-En-En pokazuju da je "Spejs Eks" poslao pismo Pentagonu u kom se navodi da kompanija ne može da nastavi da finansira "Starlink" uslugu kao do sada.

U pismu se traži da Pentagon preuzme finansiranje korišćenja "Starlink" usluga za ukrajinske vlasti i vojsku. "Spejs Eks" navodi da bi račun do kraja godine mogao da izađe i više od 120 miliona dolara, a u narednih 12 meseci oko 400 miliona.

"Više nismo u poziciji da doniramo terminale Ukrajini ili da finansiramo postojeće terminale na neograničen period", istakao je direktor prodaje "Spejs Eksa".

Među dokumentima koje je kompanija poslala Pentagonu, a u koje je Si-En-En imao uvid, je i zahtev ukrajinskog generala Valerija Zalužnjeg poslat Masku u julu u kom se traži još 8.000 "Starlink" terminala.

(Kurir.rs/RTS, CNN)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track