VAZDUŠNI RAT NA NEBU IZNAD BELGORODA: Ukrajinski SU-24MR izviđao i provocirao rusku PVO, a MIG-29 i SU-27 lansirali AGM-88 HARM!
Foto: Foto: screenshot Twitter/Pluton

kako su oborena tri letelice kijeva

VAZDUŠNI RAT NA NEBU IZNAD BELGORODA: Ukrajinski SU-24MR izviđao i provocirao rusku PVO, a MIG-29 i SU-27 lansirali AGM-88 HARM!

Planeta -

Taj 13. maj na nebu iznad Ukrajine ostaće upamćen više po vazdušnim duelima nego po raketiranju ukrajinske infrastrukture.

Naime, 13. oktobar 2022. ostaće upamćen i kao datum kada su se prvi put u istoriji sukobila dva drona na nebu iznad Donbasa, i po tome što je dron-kamikaza Šahid 136 oborio ukrajinski lovac MiG-29.

Međutim tog dana ukrajinsko vazduhoplovstvo izgubilo je još jedan MiG-29A, Su-27 i Su-24 MR, što ukazuje da je ruska PVO i avijacija počela da se više angažuje.

Naime tog 13. oktobra Ukrajinci su HIMARSIM-a uzvratili na Belgorod, pogranični grad u Rusiji, koji se nalazi 75 km od ukrajinske granice.

Kako pišu ruski mediji sat pre udara raketama M-30 i M-31 izviđanje uz samu granicu vršilo je jurišnik SU-24MR uz pratnju dva lovca MiG-29A i Su-27 ukrajinske avijacije, koji su bili naoružani protivradarskim raketama AGM-88A HARM.

Dve verzije o napadu

Prva prema kojoj su posle izviđačkog zadatka Su-24MR su lovci MiG-29A i SU-27 lansirali protiv radarske rakete AGM-88 HARM na rusku radarsku osmatračku mrežu, ali većina raketa je oborena što je kasnije bilo i dokumentovano slikama sa terena.

S druge strane meta napada bili su PVO sistemi Pancir-S1, Buk M-2 i S-300V koji se nalaze raspoređeni širom Belgorodske oblasti i zajednom sa radarima Nebo SV kontrolišu vazdušni prostor iznad Belgoroda. Osmatračima su se priključile i leteće radarske stanice A-50 izna Krima i Belorusije.

Ruski mediji tvrde da su posle uočavanja ciljeva, lovic MiG-29 i Su-27 sa većih visina spustili se na niže i krenuli u napad, sa kratkotrajnim penjanjem na 3- 3,5 km kada su lasnirali protivradarske rakete HARM.

Inače ukrajinska avijacija identičnu taktiku koristila je prilikom napada na Hersonskom pravcu i da na taj način pokušala je da otkrije rusku PVO, na koju kad pređe u režim rada se lansiraju peotivradarske rakete HARM od kojih je jedna pogodila PVO sistem Pancir S-1.

Za razliku od Nove Kahovke, napad na položaje ruske PVO u Belgorodskoj oblasti bio je poguban po Ukrajince. Naime obaranje aviona izvršeno je nad selom Šišaki u Poltavskoj oblasti.

Oba aviona su oborena prilikom sletanja u avio-bazu Mirgorod. PVO rakete lanisrane su na udaljenosti od 217 km. Već sad nazire se da je let aviona uočila leteća radarska stanica A-50 koja leti iznad Belorusije i da su letelice gađane raketama 9M82M čija je brzina 7,5 maha, odnosno 9.187 kilometara na čas. Lanisranje je obavljeno sa PVO sistema dugog dometa S-300V4, koji ima maksimalni domet lansiranja raketa na ciljeve udaljene do 350 km.

Međutim ni tu nema saglasnosti, jer s druge strane ima onih koji tvrde, da nijse S-300V4 oborio nego MIG-31 ili SU-35 sa modifikovanim raketama R-77 dometa do 200 km. Jedino oko čega izgleda postoji saglasnost je da su ruski avaksi A-50U odigrali značajnu ulogu.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track