ISPLIVALI DETALJI OKRŠAJA KOD VINICE: Dron kamikaza Šahid oborio ukrajinski MiG-29! Eksplozija oštetila kabinu lovca!
Foto: Foto: screenshot Twitter/Pluton

korišten top umesto rakete

ISPLIVALI DETALJI OKRŠAJA KOD VINICE: Dron kamikaza Šahid oborio ukrajinski MiG-29! Eksplozija oštetila kabinu lovca!

Planeta -

Treći dan ruskih obnovljenih raketnih napada na čitavu Ukrajinu uveliko je trajao.

Na društvenim mrežama pojavio se snimak na kome se vidi lovac MiG-29 ukrajinske avijacije kako ispaljuje raketu vaduh-vazduh na cilj. Kao su tad tamošnji mediji naveli na dron-kamikazu Šehid -136. Međutim, priča je dva dana kasneij dobila obrt što su i sami Ukrajinci priznali da je dron Šehid ili Geran kako ga Rusi zovu oborio ukrajinski MiG-29.

Kako je to moguće, da li je to istina?

Pa krenimo redom.

O borbenom delovanju ukrajinskog lovca MiG-29 govorila je i ukrajinska strana, odnosno Komanda ukrajinskog ratnog vazduhoplovostva. Lovac MiG-29 je, naime, bio podignut da presretne krstareće rakete i dron-kamikazu. Na snimku se vidi lovac MiG-29 kako lansira raketu vazduh vazduh R-73 na dron-kamikazu "šehid". Ruski izvori ne navode da li je dron oboren ili nije, dok su Ukrajinci ostavili širir zapis o ovom slučaju, navodeći da se MiG-29 srušio, a pilot katapultirao.

A, onda sledio je obrt, kada je u petak Državni istražni brio Ukrajine objavio saopštenje u kome navodi da je ukrajinski avion MiG-29 pao oko 21 čas 12. oktobra u Viničkom regionu.

"Prema preliminarnim informacijama, vojni pilot je izvršio borbeni zadatak uništavanja neprijatelja BP Uspeo je da obori 5 Shahed-136 dronova. Prema jednoj od verzija istrage, kod sela Turbev, prilikom uništavanja još jednog objekta, krhotine oborenog neprijateljske bespilotne letelice pogodile su kabinu ukrajinskog aviona, posle čega je pilot bio primoran da se katapultira. Avion se srušio u polje i izgoreo", saopštio je Državni istražni biro i naveo da među stanovništvom nije bilo žrtava.

Neformalni izvori tvrde da dron -kamikaza nije bio uništen raketom vazduh-vazduh R-73 nego topom GŠ-23 sa lovca, a eksplozija je zbog blizine izazvala oštećenja, zbog kojih je pilot pod nadimkom Karaja morao da se katapultira.

Ukrajinski mediji u svojoj propagandi navode da je on uništio 5 iranskih dronova i izjavljuje da je spreman da sutra ponovo sedne u kokpit borbenog aviona.

"Navođenje noću se vrši radarskom metodom. Mnogo je lakše raditi tokom dana, jer je moguće uspostaviti vizuelni kontakt sa vazdušnim ciljem, naveo je on.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track