EVROPSKE VLADE PRAVE PLANOVE ZA NUKLEARNI RAT: Ako se atomsko oružje upotrebi u Istočnoj Evropi, moraju da spreče PANIKU
Foto: Shutterstock

OPCIJE I KRIZNI PLANOVI

EVROPSKE VLADE PRAVE PLANOVE ZA NUKLEARNI RAT: Ako se atomsko oružje upotrebi u Istočnoj Evropi, moraju da spreče PANIKU

Planeta -

Zapadne vlade prave planove da izbegnu paniku među svojim građanima ukoliko se nuklearno oružje upotrebi u Ukrajini, objavila su dva velika britanska medija, navodi RT.

Navodne pripreme dolaze u trenutku kada zvaničnici NATO-a podstiču spekulacije o toj mogućnosti i ponavljaju upozorenja da će se Moskva suočiti sa "teškim posledicama" ako postavi bombu.

Upitan da li postoje opcije i krizni planovi za rešavanje posledica nuklearne detonacije u istočnoj Evropi, neimenovani zapadni zvaničnik je potvrdio da su takvi planovi u toku, prema izveštajima Tajmsa i Gardijana .

„Kao što biste očekivali, vlada sprovodi razborito planiranje za niz mogućih scenarija od kojih je to jedan“, rekao je zvaničnik novinarima u petak, misleći na nuklearni napad.

On je izneo nekoliko detalja o tome šta bi opcije podrazumevale, a u izveštajima se spekuliše da bi se mogli deliti leci leci kako bi se građani informisali, sa uputstvom kako preživeti nuklearni napad, ili kako sprečiti paničnu kupovinu.

Ono što je The Telegraph opisao kao „nuklearni rat reči“ između Rusije i Zapada počeo je prošlog meseca, nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin obećao da će Moskva upotrebiti „sva sredstva“ koja joj stoje na raspolaganju ako bude ugrožen teritorijalni integritet Rusije. SAD i njihovi saveznici su tu izjavu protumačili kao „prikrivenu pretnju“ razmeštanjem nuklearnog oružja tokom sukoba u Ukrajini.

(Kurir.rs/RT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track