SI ĐINPING: Kina nikada neće odreći prava da koristi silu, ali ćemo tražiti mirno rešenje sa Tajvanom!
Foto: Kineska medijska grupa

20. kongres komunističke partije kine

SI ĐINPING: Kina nikada neće odreći prava da koristi silu, ali ćemo tražiti mirno rešenje sa Tajvanom!

Planeta -

Predsednik Kine Si Đinping izjavio je danas da je na kineskom narodu da odluči o tajvanskom pitanju i da se Kina nikada neće odreći prava da koristi silu, ali je i istakao da će težiti miroljubivom rešenju problema, javlja Sinhua.

Si Đinping je to rekao u Pekingu na 20. Kongresu Komunističke partije Kine (KPK) u Velikoj dvorani naroda, kome prisustvujui vodeći kineski državni zvaničnici i oko 2.300 delegata.

On je rekao da je Peking uvek poštovao, pazio i radio na dobrobiti tajvanskog naroda, i bio je posvećen razvijanju ekonomske i kulturne razmene preko Tajvanskog moreuza.

"Pitanje Tajvana je naše unutrašnje pitanje i na kineskom narodu je da odluči. Težimo mirnom ponovnom ujedinjenju, ali nikada nećemo obećati da ćemo se odreći upotrebe sile. Nećemo dopustiti mešanje strane sile i delovanje veoma malog dela stanovnika koji su za tajvansku nezavisnost, naspram mišljenja vehine naroda Tajvana", poručio je Si.

Kina smatra Tajvan svojom teritorijom, uprkos snažnom protivljenju vlade u Tajpeju, koji odbacuje kineski suverenitet i tvrdi da samo narod na tom ostrvu ima pravo da odlučuje o svojoj sudbini.

Govoreći o Hongkongu, Si je rekao da Kina "mora da ohrabri Hongkong, kojim vladaju patriote" i dodao da će "podržati Hongkong u ujedinjenju s glavnom teritorijom zemlje".

Istakao je da je "jedna država, dva sistema" najbolji model za Hongkong i da se "na tome se mora raditi na duže staze".

Si je poručio da će Kina ubrzati pravljenje vojske svetske klase i ojačati kapacitete za odbranu.

"Takođe, ubrzaćemo stvaranje novog razvojnog obrasca zemlje i težiti najvišim standardima u svim oblastima. Kako bismo izgradili modernu socijalističku državu u svim pogledima, moramo, pre svega, da postavimo visoke standarde", rekao je Si.

On se osvrnuo i na borbu protiv kovida, u kojoj je, kako je naglasio, Kina vodila politiku nulte tolerancije na koronu.

On je naglasio da je KPK postigla istorijska dostignuća i promene u proteklih 10 godina, kao i da je dostigla istorijski rast ekonomske snage u tom periodu, prenosi Kineski međunarodni radio na srpskom jeziku.

"Kineski BDP je porastao od 54 na 114 biliona juana (oko 16 milijardi dolara) u protekloj deceniji, i učestvuje sa 18,5 odsto u svetskom BDP, što je rast od 7,2 odsto. Kina je i dalje druga najveća ekonomija na svetu, a BDP po stanovniku se povećao od 39.800 juana (5.500 dolara) do 81.000 juana (11.300 dolara)", rekao je Si i naveo da Kina drži prvo mestu na svetu u proizvodnji žitarica.

Naveo je i da je Kina napravila napredak u tehnologijama u ključnim oblastima i podstakla nove strateške industrije.

Si je naglasio da KPK ima za cilj da realizuje socijalističku modernizaciju do 2035. godine, a da od 2035. do sredine veka transformiše Kinu u veliku modernu socijalističku zemlju, koja je prosperitetna, snažna, demokratska, kulturno napredna, harmonična i lepa.

Kineski lider je dodao da je KPK ostvarila ubedljivu pobedu i u potpunosti konsolidovala redove u borbi protiv korupcije.

"Vodili smo borbu protiv korupcije bez presedana u našoj istoriji. Vođeni snažnim osećajem ispravnosti, kaznili smo nekoliko hiljada ljudi, umesto da dozvolimo da propadne 1,4 milijarde stanovnika. Očistili smo našu partiju", istakao je Si.

Kongres KPK se održava jednom u pet godina, trajaće do 22. oktobra i očekuje se da će aktuelni lider Si (69) treći put dobiti petogodišnji mandat, podseća RTS.

Biće izabran novi Centralni komitet koji ima oko 200 članova sa pravom glasa i oko 170 njihovih zamenika.

Kurir.rs/Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja