NATO SPREMA UKRAJINU ZA ODBRANU OD DRONOVA KAMIKAZA: Rusi traže od Irana dodatne bespilotne letelice
Foto: Printscreen YT

Isporučuju sisteme PVO

NATO SPREMA UKRAJINU ZA ODBRANU OD DRONOVA KAMIKAZA: Rusi traže od Irana dodatne bespilotne letelice

Planeta -

NATO će narednih dana Ukrajini isporučiti odbrambene sisteme protiv napada dronovima, rekao je generalni sekretar Severnoatlantskog saveza Jens Stoltenberg na bezbednosnoj konferenciji koja se danas održala u Berlinu.

"Najvažnija stvar koju sada možemo da uradimo je da isporučimo ono što je NATO obećao, a to je još više sistema protivvazdušne odbrane", rekao je Stoltenberg.“

Sistemi protivvazdušne odbrane moći će da brane Ukrajinu od dronova iranske proizvodnje kojima Rusija već nekoliko dana intenzivno napada energetsku infrastrukturu zemlje.

"NATO će u narednim danima isporučiti specijalne sisteme protiv bespilotnih letelica koji takođe mogu da se odbrane od napada iranskih dronova", rekao je Stoltenberg.

Dronovi, roj dronova, oružje
foto: Andy Dean Photography / Alamy / Alamy / Profimedia

Ukrajinske vlasti saopštile su da je veliki broj dronova poslednjih dana uništio skoro trećinu elektrana u zemlji.

S druge strane, Iran je obećao da će Rusiji isporučiti dodatne bespilotne letelice, rekli su Rojtersu dva iranska zvaničnika i dvoje diplomata. Dogovor o oružju postignut je 6. oktobra tokom posete Moskvi iranskog potpredsednika Mohamada Mokbera, dvojice zvaničnika moćne iranske Revolucionarne garde i zvaničnika Vrhovnog saveta za nacionalnu bezbednost.

"Rusi su zatražili više dronova i iranskih balističkih projektila sa poboljšanom preciznošću, posebno iz familije projektila Fateh i Zolfaghar", rekao je jedan iranski diplomata. Iran je takođe pristao da pošalje Šahed-136, "dronove kamikaze", za koje Ukrajinci tvrde da se već koriste u agresiji na njih. Fateh-110 i Zolfaghar su rakete malog dometa zemlja-zemlja koje mogu da pogode ciljeve udaljene između 300 i 700 kilometara. Drugi iranski diplomata rekao je da će poslati projektile u roku od deset dana.

Iranski diplomata koji je razgovarao za Rojters negirao je da takav transfer krši rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 2015. godine. "Gde se koriste nije pitanje za prodavca. Nismo stali na stranu ukrajinske krize kao Zapad. Želimo da se kriza okonča diplomatskim putem", rekao je diplomata.

Tenzije između Teherana i Zapada

Teheran negira da Rusi već koriste iranske dronove Shahed-136, kao i Moskva. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da nemaju informacije o upotrebi iranskog oružja. "Koristi se ruska oprema sa ruskom nomenklaturom", rekao je Peskov i dodao da "sva dalja pitanja treba uputiti Ministarstvu odbrane".

Pojava iranskog oružja u napadu na Ukrajinu dodatno će povećati tenzije između Teherana i Zapada. Američki Stejt department veruje da su te bespilotne letelice korišćene u napadu na Kijev u ponedeljak, a portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer optužila je Teheran da je lagao da nije poslao oružje.

Jedan evropski diplomata je rekao da su službe njegove zemlje procenile da je Rusiji sve teže da proizvodi oružje zbog sankcija njenoj industriji i da se zbog toga okreće partnerima kao što su Iran i Severna Koreja.

"Dronovi i projektili su logičan sledeći korak", rekao je diplomata. Ukrajina je u utorak saopštila da bi mogla da prekine diplomatske odnose sa Iranom zbog dronova. Nekoliko članica Evropske unije pozvalo je u ponedeljak na sankcije Iranu zbog slanja dronova.

Kurir.rs/Mondo/Rojters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track