JOŠ JEDAN AMERIČKI MILIJARDER PREDLAŽE PLAN ZA UKRAJINU: Krim da ostane Ruski, Kijev da se odrekne članstva u NATO
Foto: EPA/ANDREW GOMBERT

slično kao ilon mask

JOŠ JEDAN AMERIČKI MILIJARDER PREDLAŽE PLAN ZA UKRAJINU: Krim da ostane Ruski, Kijev da se odrekne članstva u NATO

Planeta -

Ukrajina bi trebalo da prizna Krim kao deo Rusije i da se odrekne svoje kandidature za pridruživanje NATO-u zarad mira, izjavio je američki milijarder, menadžer hedž fonda Bil Ekman, prenosi RT.

„Krim je bio deo Rusije do 1954. i stan ivništvo se uglavnom sastoji od etničkih Rusa, što je očigledno bio razlog zašto je svet uradio malo kada ga je Rusija anektirala 2014. godine“, napisao je Ackman, izvršni direktor kompanije Pershing Skuare Capital Management, na Tviteru u ponedeljak.

On je dodao da bi granice trebalo da se vrate tamo gde su bile pre 24. februara, kada je Rusija započela vojnu operaciju i pre nego što su četiri ukrajinska regiona glasala za pridruživanje Rusiji.

On je dodao da bi Zapad tada trebalo da pomogne Kijevu u njegovom oporavku, dok zemlja treba da ostane van NATO-a.

„Hiljade života će biti spašene i resursi će se moći uložiti u obnovu Ukrajine, a ne u rat koji će dovesti samo do još većeg razaranja i smrti“ , napisao je milijarder. „Ako postoji održiv put ka miru, trebalo bi da ga sledimo. Svakim danom se sukob nastavlja, rizik za svet raste.”

Međutim, kao i kod izvršnog direktora Tesle Elona Maska pre njega, Akman je odmah bio kritikovan na internetu. Posle toga, on je pojasnio svoj stav.

„Juče sam predložio da bi razumno mirovno rešenje moglo biti povratak na granice od 24. februara, Maršalov plan za obnovu Ukrajine i odluka Ukrajine da ne pristupi NATO-u. Onda su usledile salve. Pitam: da li je Ukrajini bolje u kontinuiranom produženom ratu ili ima smisla neka vrsta dogovornog rešenja? … Ja nikako nisam stručnjak. Samo me žalosti kada vidim smrt i uništenje bez kraja ili bez prilike za rešenje. U sporazumnom rešenju, obe strane moraju nešto da prihvate ili nema mogućnosti za rešenje. Šta je najmanje što obe strane mogu da priznaju, a što je prihvatljivo za obe? Šta mi nedostaje u svojoj analizi? Koje bolje ideje imate?”, napisao je Akman je tvrdio.

Akmanovi komentari usledil su pošto je sve više javnih ličnosti na Zapadu davalo predloge za mogući mirovni sporazum između Rusije i Ukrajine. Kapitalista i tehnološki preduzetnik Dejvid Saks napisao je u nedelju na Tviteru da bi SAD trebalo da predlože prekid vatre na osnovu linija od 23. februara i da garantuju da Ukrajina neće ući u NATO.

Ilon Mask je ovog meseca ponudio sopstvenu viziju mirovnog rešenja, koja uključuje da Ukrajina priznaje Krim kao rusku teritoriju. Kijev i zapadni zvaničnici brzo su osudili Maska zbog, kako su smatrali, plana koji u velikoj meri favorizuje Moskvu.

(Kurir.rsRT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track