SKANDAL U BRITANIJI: Demonstrant pretučen u dvorištu kineskog konzulata, u parlamentu za nasilje direktno optužen generalni konzul
Foto: EPA/NEIL HALL

policija pokrenula istragu

SKANDAL U BRITANIJI: Demonstrant pretučen u dvorištu kineskog konzulata, u parlamentu za nasilje direktno optužen generalni konzul

Planeta -

Britanska policija, koja istražuje postupanje prema demonstrantu viđenom da je u nedelju uvučen u dvorište kineskog konzulata u severnoj Engleskoj i potom pretučen, saopštila je danas da dosad nikog nije uhapsila i da će joj biti potrebno vreme da se istraga završi.

- Postoji mnogo delova u ovoj složenoj i osetljivoj istrazi i učinićemo sve što je u našoj moći da dobijemo što više odgovora, ali moram da naglasim da će ova istraga potrajati - rekao je pomoćnik šefa policije u Mančesteru Rob Pots, prenosi Rojters.

Ranije danas kinesko ministarstvo spoljnih poslova je navelo da je uložilo protest Velikoj Britaniji zbog incidenta koji se dogodio na protestima u nedelju ispred konzularnog predstavništva Kine u Mančesteru.

Portparol Ministarstva je na redovnoj konferencije za medije saopštio da je protest uložen zbog "uznemiravanja od strane nezakonitih elemenata".

Ministarstvo je juče saopštilo da su "uznemirujući elementi" ilegalno ušli u kineski konzulat u Mančesteru tokom protesta protiv kineskog predsednika.

Na video snimku koji je objavio Bi-Bi-Si, čovek s crnom kapom i repom odvučen je kroz kapiju konzulata, gde ga je udaralo pet muškaraca dok leži na zemlji, tokom demonstracija protiv Si Đinpinga, preneo je Rojters.

- Ovi izveštaji su očigledno duboko uznemirujući - rekao je portparol premijerke Liz Tras.

Dodaje se da je policija je tokom demonstracija ispred konzulata u Mančesteru na kraju ušla kroz kapiju kineskog diplomatskog predstavništva i izvukla demonstranta napolje.

Britanska poslanica Ališa Kerns izjavila je da je "jedan od najviših kineskih diplomata u Velikoj Britaniji bio umešan u nasilje protiv demonstranata" u konzulatu u Mančesteru u nedelju, prenosi BBC.

„Ono što smo videli je da je kineski generalni konzul cepao postere i mirne proteste“, rekla je Kerns poslanicima u Donjem domu parlamenta.

Poslanici u parlamentu imaju privilegiju da slobodno govore bez straha od pravnog postupka.

Kina nije komentarisala navodnu umešanost Dženg Sijuana.

Ali ministarstvo spoljnih poslova u Pekingu je pravdalo postupke osoblja konzulata.

Portparol Vang Venbin rekao je u utorak da su ljudi "ilegalno ušli" u dvorište i da bi diplomate bilo koje zemlje preduzele "neophodne mere" da zaštite svoje prostorije.

(Kurir.rs/Blic/BBC)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track