SVAĐAO SAM SE S PUTINOM! LUKAŠENKO: Pedeset zemalja se bori protiv Rusije na ukrajinskoj teritoriji! Nema tu pobede ni za vas!
Foto: Printscreen/NBC

Beloruski predsednik o ratu u Ukrajini

SVAĐAO SAM SE S PUTINOM! LUKAŠENKO: Pedeset zemalja se bori protiv Rusije na ukrajinskoj teritoriji! Nema tu pobede ni za vas!

Planeta -

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko dao je ekskluzivni intervju za NBC u kome je govorio o odnosu sa Vladimirom Putinom, zdravlju ruskog predsednika, ratu u Ukrajini, nuklearnom oružju ali i ratnim zločinima i mogućnosti da sedne za pregovarački sto.

"Kada govorimo o ličnim odnosima nije uvek sjajno između mene i Putina. Bilo je trenutaka kada se nismo slagali, čak i posvađali. Ali oduvek smo bili bliski prijatelji i pouzdani partneri. Jednom sam to već rekao – niko nema tako blizak odnos kao predsednik Rusije i predsednik Belorusije.

To je jedna stvar. S druge strane, u poslednje vreme naš odnos se nije samo intenzivirao i postao jači već imamo apsolutno međusobno poverenje. Zato, praktično, i nemamo probleme".

Kako biste opisali njegovo mentalno stanje sada?

Nije to što vi mislite na zapadu i u Americi. On je potpuno zdrav čovek i psihički i fizički.

Ne pobeđuje u Ukrajini. Da li vam deluje nervozno, zabrinuto, da li vam deluje da je pod pritiskom?

Ne viđam ga svakog dana, ne provodimo dan i noć zajedno, možda i jeste nervozan. Možda i jeste pod tenzijom, on je na kraju krajeva predsednik jedne velike zemlje. Kada postoje problemi uvek ste pod pritiskom, to govorim i iz ličnog iskustva kao predsednik. Što se tiče Ukrajine – kažete kako Putin ne pobeđuje. Pa ne pobeđujete ni vi. Pedeset zemalja se bori protiv Rusije na ukrajinskoj teritoriji. Nema tu pobede ni za vas. Tako da je potrebno naći izlaz iz ove situacije, a moram vam reći da je, za razliku od vas zapadnjaka, Putin nudio opcije i rešenja mnogo puta.

Ali očigledno ne žele da ga čuju iako bi trebalo. Uzaludnost trenutne situacije je prepoznata i od strane nekih članica NATO pakta. I to nekih već od strane dosta njih. Uzimo na primer Tursku. Sreo sam se sa predsednikom Erdoganom i dogovorili se da ćemo uskoro imati pregovore na najvišem nivou. Takođe ćemo se dotaći i Ukrajine kao teme. Erdogan i njegova zemlja, koja je jedna od ključnih država, napominju kako je vreme da se sedne za pregovarački sto. Zato je potrebno da i SAD idu ka tome umesto što šalju sve više modernog oružja Ukrajini. Posebno zbog situacije koja se dešava na prvoj borbenoj liniji. Nijedno američko oružje ne može da promeni ono što se tamo odvija.

Aleksandar Lukašenko, Belorusija, Intervju
foto: Printscreen/NBC

Mentalno stanje Vladimira Putina je veoma bitno celom svetu, u rizičnim smo vremenima. Vi ste neko ko najbolje poznaje predsednika Rusije, postoji li šansa da Putin upotrebi nuklearno oružje?

Dobro poznati aksiom je – nikada nemojte saterati neprijatelja u ćošak. Ako saterate osobu ili celu državu u ćošak, odatle ima samo jedan izlaz a to je – ići napred. Zbog toga crvene linije ne treba prelaziti. Što se tiče nuklearnog oružja, znate svo oružje je konstruisano sa određenom svrhom i ako takvo oružje postoji onda je jasno da je proizvedeno da bi se upotrebljavalo. Rusija je nekoliko puta podvukla – ako bi, ne daj Bože, bio napad na Rusku Federaciju – u tom slučaju Rusija može, ako je potrebno, da upotrebi svaku vrstu oružja.

Što se tiče vašeg pitanja oko Ukrajine, Putin i rusko rukovodstvo nikada nisu postavili upotrebu nuklearnog oružja kao cilj. Za tim nema potrebe. Da li ste primetili napad sofisticiranim i visokopreciznim oružjem na Ukrajinu posle napada na Krimski most? Verovatno ste primetili koliko su ti napadi bili moćni. Ali to nije sve, Rusija ima, a ovo sa sigurnošću govorim, najmodernije oružje. Nema potrebe za upotrebnom nuklearnog oružja. Ali postavlja se pitanje ko bi profitirao od upotrebe nuklearnog oružja? Kome je to potrebno? U tom slučaju ne bi bilo hiljade već stotine hiljada mrtvih.

Vidim da o tome raspravljaju neke zemlje poput Velike Britanije i Francuske. O toj temi ne treba čak ni raspravljati. Ako bi samo jedna zemlja upotrebila nuklearno oružje bio bi to kraj naše planete jer bi to izazvalo lančanu reakciju. Rusija to razume i niko, a to želim da naglasim, niko nije postavio upotrebu nuklearnog oružja kao cilj. Trebalo bi da tražimo miroljubivo rešenje za ovaj konflikt. Svi bi od toga imali benefit, pa i SAD.

Da li će se Belorusija pridružiti napadu na strani Rusije?

Mi smo već nekoliko puta naglasili da smo uzeli učešće u specijalnoj operaciji i da podržavamo Rusiju na više načina. Podrška se ogled au tome što su naše zapadne granice sa Poljskom i Litvanijom zaštićene što sprečava da Rusija bude napadnuta s leđa. Tako je bilo od prvog dana. Danas, naše učešće se ogleda u tome što pružamo medicinsku pomoć i Rusima i Ukrajincima, obezbeđujemo hranu i za Ruse i za Ukrajince, a prihvatamo i izbeglice iz Ukrajine. Između 400 i 500 svakog dana. To je ono što radimo. Nikoga ne ubijamo i to nećemo ni raditi.

Znate sigurno da Ukrajinci pominju masovne grobnice, mučenja, zločine prema ženama i deci. Kako Belorusija posle svega može da glasa protiv rezolucije UN kojom se osuđuje rusku ofanzivu?

Da, Ukrajinci pričaju o ruskim zločinima, dok s druge strane Rusi otkrivaju zločine koje su počinili Ukrajinci. Moramo biti svesni da je u toku rat a u ratu je mnogo toga moguće pa i ono što ste pomenuli. Rat je uvek loš. Umesto da raspravljamo o tome, potrebno je da vidimo kako da ovaj rat zaustavimo. Skoro sam rekao da je svet se bavi time ko je kriv. O tome ko je kriv ćemo razgovarati kasnije, svaki dan ljudi ginu. Hajde da zaustavimo rat, da postignemo dogovor pa ćemo onda da vidimo ko je kriv i ko je u pravu.

Kurir.rs/Mondo/NBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track