SASTANAK TRAJAO DO RANE ZORE: Umesto gornje cene gasa dogovren dinamički koridor za cenu! Nema dogovora unutar EU
Foto: Shutterstock

jedinstvo unije na staklenim nogama

SASTANAK TRAJAO DO RANE ZORE: Umesto gornje cene gasa dogovren dinamički koridor za cenu! Nema dogovora unutar EU

Planeta -

Na sastanku, koji je trajao do 2 sata ujutru, čelnici se nisu izjasnili za i. gornje cene gasa, da li su dogovorili set mera za koje ministri zemalja članica moraju da finalizuju detalje u narednim nedeljama.

Lideri zemalja članica, uključujući premijera Roberta Goloba, pozvali su Evropsku komisiju i Savet EU da hitno donesu konkretne odluke u vezi sa predlozima komisije predstavljenim ove nedelje i dodatnim merama koje su potvrdili u zaključcima sednice u četvrtak. .

Privremeni dinamički koridor cena

Među ovim merama je i privremeni dinamički koridor cena za transakcije prirodnog gasa kako bi se odmah obuzdale previsoke cene gasa i skokovi cena. Prema rečima predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, reč je o ograničavanju cena u holandskom trgovinskom čvorištu prirodnog gasa TTF, koje se smatra glavnim trgovinskim čvorištem u Evropi. Komisija je to već predstavila u predlogu uredbe koji je predstavila u utorak.

Pored toga, čelnici su se obavezali da će do početka 2023. godine napraviti dodatni indeks za određivanje cene gasa u prigovorima, koji će bolje odslikavati situaciju na tržištu gasa. Cene se trenutno zasnivaju na indeksu povezanom sa TTF-om, koji više ne odražava tržišne uslove. Dodatni indeks bi, prema predlogu komisije, bio vezan za dinamiku trgovine tečnim prirodnim gasom (TNG).

Gasni poklopac koji se koristi za proizvodnju električne energije? Lideri su takođe pozvali Komisiju i Savet EU, gde se sastaju ministri energetike, da pripreme privremeni okvir EU za ograničenje cena ili ograničenja cena gasa koji se koristi za proizvodnju električne energije. Komisija to nije uvrstila u svoj predlog jer su neka pitanja i dalje otvorena. Među njima, fon der Lajen je danas istakla finansijski uticaj na zemlje članice koje koriste mnogo gasa za proizvodnju električne energije.

Pored toga, šefovi vlada i država članica obavezali su se da će poboljšati funkcionisanje energetskih tržišta kako bi se povećala transparentnost, ublažili problemi likvidnosti kompanija i eliminisali faktori koji povećavaju volatilnost cena gasa. Istovremeno, prema Evropskom savetu, finansijska stabilnost se mora održati.

Dobrovoljne zajedničke kupovine gasa

Podržali su i dobrovoljnu zajedničku kupovinu gasa, čime bi bilo obavezno udruživanje potražnje za količine jednake 15 odsto skladišnog kapaciteta. Kompanije bi tada još uvek mogle da odluče da li će zaista kupovati gas preko zajedničke evropske platforme.

U zaključcima je naglašen karakter solidarnosti dve zemlje u snabdevanju gasom, pri čemu je komisija navela da to treba da bude automatski u slučaju vanredne situacije i pojačanih napora za uštedu energije.

40 milijardi evra za pomoć domaćinstvima i preduzećima?

Istovremeno su se zalagali za jačanje mogućnosti finansiranja kako bi se domaćinstvima i preduzećima pomogli da se nose sa visokim troškovima energije. Predsednik fon der Lajen je najavio različite opcije u vezi sa tim. Za tu namenu tražiće da se izdvoji 40 ​​milijardi evra sredstava koja su ostala na raspolaganju u prethodnom višegodišnjem finansijskom okviru.

Lideri su istakli značaj očuvanja istih uslova konkurencije i integriteta jedinstvenog evropskog tržišta, što je istakao i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel na konferenciji za novinare posle sednice. „Unutrašnje tržište je u srcu evropskog projekta. To je snažan pokretač prosperiteta, razvoja i zaštite evropskih građana“, rekao je on.

„Poslali smo jasan signal tržištima“

U međuvremenu, predsednica komisije je rekla da je na sastanku Evropskog saveta dobila strateške smernice koje su joj bile potrebne. O detaljima uredbe sada će razgovarati ministri energetike. Oni će se prvi put sastati u utorak u Luksemburgu. I Mišel i fon der Lajen očekuju da će se efekti današnjih odluka uskoro osetiti. Zato što mislim da smo poslali jasan signal tržištima da smo spremni i sposobni da radimo zajedno i da postoji snažna politička volja“, rekao je predsednik Evropskog saveta.

Predsednik komisije je objasnio da su sadašnje mere već efikasne. Prema njenim rečima, od avgusta, kada su bile oko 350 evra po megavat-satu, cene gasa su pale na između 120 i 140 evra, što je, prema njenom mišljenju, i dalje previsoka cena.

Danas se najviše govori o ratu u Ukrajini

Nakon što su lideri zemalja članica tokom noći postigli dogovor o daljim merama za rešavanje troškova energije, drugi dan zasedanja biće posvećen, između ostalog, odgovoru EU na rat u Ukrajini. Razgovaraće se i o podršci Iranu, ruskoj agresiji u Ukrajini i odnosima EU i Kine.

Prema nezvaničnim informacijama, slovenački premijer pokušaće da govori o tome šta je odvija se u Bosni i Hercegovini. Naime, Slovenija na sednici Evropskog saveta u decembru pokušava da ovu zemlju učini kandidatom za članstvo u EU. Komisija je ovo preporučila prošle nedelje.

Kurir.rs/RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja