IZRAELSKI PREMIJER: Isporuka iranskih dronova Rusiji ugrožava ceo svet! To je ozbiljan problem za Izrael
Foto: Twitter/Anton Gerashchenko

zabrinut

IZRAELSKI PREMIJER: Isporuka iranskih dronova Rusiji ugrožava ceo svet! To je ozbiljan problem za Izrael

Planeta -

Premijer Izraela Jair Lapid ocenio je u intervjuu za ruski RTVi kanal da odnosi Rusije s Iranom predstavljaju ozbiljnu pretnju za ceo svet.

"Mi mislimo da odnosi izmedju Rusije i Irana jesu ozbiljan problem za Izrael, ali takodje za Ukrajinu, Evropu i ceo svet", rekao je Lapid.

"Iran je opasna teroristička država i činjenica da Rusija ima posla sa njom dovodi ceo svet u opasnost. Činjenica da oni koriste iranske dronove da ubijaju ukrajinske civile je apsolutno neprihvatljiva", naglasio je izraelski lider.

Lapid je ponovio svoju podršku Ukrajini u sukobu sa Rusijom, ali je naglasio da je njegova "dužnost da vodi računa o bezbednosti Izraela", očito aludirajući na izjavu ministra odbrane Benija Ganca da Izrael neće snabdevati Ukrajinu oružjem, preneli su sinoć izraelski mediji.

Premijer Izraela je takodje kritikovao nedavnu izjavu izraelskog ministra za dijasporu Nahmana Šaja koji je rekao da bi jevrejska država trebalo da se pridruži SAD i zemljama NATO u snabdevanju Ukrajine oružjem zbog iranske umešanosti u sukob.

"Ministar Šaj je izrazio svoje lično mišljenje koje se razlikuje od mišljenja Vlade Izraela. Zvaničnu poziciju države odobrila je vlada. Mi nismo postavili pitanje zašto je rekao ono što je rekao, ali to nije u skladu sa stavom vlade", rekao je Lapid.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba je u medjuvremenu objavio da je razgovarao sa Lapidom detaljno o molbi Kijeva da Izrael isporuči Ukrajini sisteme za protivvazdušnu i protivraketnu odbranu i tehnologiju.

"Informisao sam ga o našoj neizrecivoj patnji, žrtvama i razaranju uzrokovanom ruskim raketama i iranskim dronovima", objavio je Kuleba na Tviteru.

Izrael je jasno rekao da neće snabdevati Kijev raketama, podsećaju agencije.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track