KO PLANIRA DA UNIŠTI BRANU HIDROELEKTRANE HERSON?! Kijev optužuje Rusiju, Moskva suprotnu stranu!
Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

nastavlja se evakuacija civilnog stanovništva

KO PLANIRA DA UNIŠTI BRANU HIDROELEKTRANE HERSON?! Kijev optužuje Rusiju, Moskva suprotnu stranu!

Planeta -

Kijev i Moskva optužuju jedni druge da planiraju da unište branu hidroelektrane u Hersonskoj oblasti. Prvi koji je optužio Ukrajinu bio je novi ruski komandant „specijalnih vojnih operacija” Sergej Surovikin, a sada Kijev optužuje Rusiju za iste namere.

Ruske vlasti u Hersonu najavile su evakuaciju civilnog stanovništva, do sada bi trebalo da evakuišu 15.000 ljudi. Ukrajina tvrdi da je reč o prinudnim deportacijama, a ne o evakuacijama.

U video obraćanju u četvrtak, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da su ruske snage minirale hidroelektranu Kahova i planirale da je dignu u vazduh. Ovo bi, kako je rekao, bila "katastrofa velikih razmera".

Ako bi brana bila uništena, stotine hiljada ljudi koji žive duž donjeg toka reke Dnjepar bili bi ugroženi bujicama. Osim toga, prekid vodosnabdevanja na jugu zemlje mogao bi da utiče na rad rashladnih sistema u nuklearki Zaporožje.

Mogao bi da bude uništen i kanal koji vodom snabdeva poluostrvo Krim, koje je od 2014. godine okupirala Rusija, upozorava Kijev. Slične optužbe Rusija je pre nekoliko dana uputila Ukrajini.

Prema rečima savetnika Zelenskog Mihaila Podoljaka, cilj „katastrofe“ koju sprema Rusija je da zaustavi napredovanje ukrajinskih snaga u Hersonskoj oblasti i zaštiti ruske vojnike. Neki analitičari upozoravaju da bi poplava brane strateški naškodila ruskoj vojsci, koja bi ostala zarobljena na drugoj strani reke.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track