FRANCUSKA VOJSKA NIJE SPREMNA ZA VELIKI RAT General Gomar: Rusima u Ukrajini uništeno više od 1.000 tenkova, a mi imamo samo 220
Foto: EPA/Najeeb Almahboobi, AP/Adrien Courant

muke

FRANCUSKA VOJSKA NIJE SPREMNA ZA VELIKI RAT General Gomar: Rusima u Ukrajini uništeno više od 1.000 tenkova, a mi imamo samo 220

Planeta -

Francuska bi mogla imati ozbiljnih problema u odbrani zemlje u slučaju pravog vojnog sukoba, navodi televizijski kanal Frans 2.

Kako navodi kanal, francuskoj vojsci ozbiljno nedostaju materijalni i ljudski resursi, što izaziva sumnju u njenu sposobnost da efikasno braniti zemlju u slučaju spoljnog napada.

Događaji u Ukrajini su pokazali da se u Evropu vraćaju davno zaboravljeni načini ratovanja, uz upotrebu velikog broja trupa i tehnike, sa višekilometarskim frontovima itd. Ali da li su evropske vojske, posebno francuske, sposobne da brane zemlju u takvim uslovima, pita se Francuska 2.

Prema rečima francuskog predsednika Emanuela Makrona, ovaj problem postoji i zato zemlja ne može da isporuči Ukrajinu onoliko oružja koliko Kijev zahteva.

Francuska vojska
foto: AP/Adrien Courant

Prava slika pokazuje da će pozicija Francuske u slučaju napada spolja biti veoma problematična. Prema France 2, zemlja ima samo 100.000 pripadnika kopnenih snaga, od kojih će samo 25% moći brzo da pokrene borbene misije. Ovaj broj vojnika jedva je dovoljan da održi front od 83 kilometra, navodi TV kanal.

Naravno, ovaj broj će se povećati nekoliko puta, kako će biti objavljena mobilizacija, ali sve ovo će oduzeti dosta vremena. Osim toga, vojna oprema neće biti dovoljna za ove ljudske resurse. Isporuka naoružanja Ukrajini već je izazvala manjak vojne opreme u francuskoj vojsci. Tako je isporukom 18 samohodnih haubica CAESAR (CAmion Ekuipe d'un Sisteme d'ARtillerie) Kijevu, zemlja izgubila četvrtinu svojih zaliha takvog naoružanja.

Prema rečima bivšeg šefa francuske vojne obaveštajne službe, generala Kristofa Gomara, u ukrajinskom sukobu je već uništeno više od hiljadu tenkova, a Francuska ih ima samo 220.

Francuska vojska, tenk Leclerc, tenk
foto: EPA/Najeeb Almahboobi

„Za nekoliko nedelja rata sve ćemo ih izgubiti“, izjavio je francuski general.

Kako primećuje Frans 2, ovakvo stanje u francuskoj vojsci bilo je rezultat politike u kojoj su francuske vlasti bile ubeđene da su dani kada je trebalo braniti svoju teritoriju stvar prošlosti. Ovakva situacija se objašnjava i činjenicom da je Francuska od direktne invazije zaštićena prisustvom nuklearnog oružja, kao i prisustvom zemlje u NATO-u, kaže bivši francuski ministar odbrane Evre Morin.

Da bi se promenila situacija u vojsci, zemlja od 2017. godine povećava vojne izdatke, a na pozadini ukrajinske krize planirano je značajno povećanje izdataka za odbranu.

Kurir.rs/Revija Obramba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track