HU ĐINTAO U PRATNJI OBEZBEĐENJA UDALJEN IZ DVORANE: Si Đinping sedeo mirno, ladan kao špricer i gledao pravo! VIDEO
Foto: Twitter/dansoncj

ČISTKA NA KONGRESU KOMUNISTIČKE PARTIJE KINE:

HU ĐINTAO U PRATNJI OBEZBEĐENJA UDALJEN IZ DVORANE: Si Đinping sedeo mirno, ladan kao špricer i gledao pravo! VIDEO

Planeta -

Poslednjeg dana kongresa, koji je počeo u nedelju, delegati će prekinuti dugogodišnju tradiciju i po treći put za redom imenovati Si Đinpinga za generalnog sekretara stranke.

Istovremeno će izabrati još 200 članova Centralnog komiteta partije, koji će sutra birati 25-točlani Politbiro, a zatim i Stalni komitet Politbiroa, koji je najviši organ u zemlji.

Na inače uvek pedantno planiranom događaju, gde se ništa ne prepušta slučaju i sve teče glatko, bivši predsednik i Sijev prethodnik Hu Đintao, koji je tokom prepodnevnog zasedanja ispraćen iz sale, u pratnji dvojice zvaničnika, izazvao je malo drame.

Kina
foto: Twitter/dansoncj

79-godišnjeg Hua, koji je sedeo pored Sija, dvojica muškaraca su neko vreme nagovarala da napusti svoje mesto i ode, ali je on odbio da ga ubede i odbio je da ustane sa stolice.

Kada je Li Džanšu, predsednik Narodnog kongresa i treći čovek u zemlji, pokušao da mu pomogne da ustane, zaustavio ga je glavni ideolog Kine Vang Hunig.

Nakon toga, Hu je samo ustao, još malo popričao sa dvojicom pratilaca, a zatim krenuo ka izlazu, govoreći nešto Siju, koji je samo klimnuo glavom. Kada je otišao, potapšao je premijera Li Kećijanga po ramenu i napustio mesto događaja. Zvanično objašnjenje za incident još nije dato, ali se zna da je Hu lošeg zdravlja.

Kina
foto: Twitter/dansoncj

Kritična vremena za partiju

Na otvaranju kongresa u nedelju, 69-godišnji Si je predstavio izveštaj za poslednjih pet godina i predstavio svoju viziju za narednih pet godina. On je u govoru koji je trajao više od sat i po istakao veliki značaj ovog kongresa, jer se odvija u turbulentnim i kritičnim vremenima za stranku. Kako je upozorio, oni se na međunarodnom planu suočavaju sa "ogromnim rizicima i izazovima" i "promenama koje nisu viđene čitav vek".

Kina
foto: Twitter/dansoncj

Kineski komunisti ujedinili su se oko druga Sija

Prema njegovim rečima, zemlja zato mora odlučno da sledi rukovodstvo partije kako bi ostvarila preporod i modernizaciju i širila „socijalizam sa kineskim karakteristikama“. Istovremeno, imperativ je da „svi u stranci nikada ne zaboravimo svoj prvobitni cilj i osnivačku misiju, da uvek ostanemo skromni, razboriti i vredni, da imamo hrabrosti i da budemo sposobni da nastavimo svoju borbu“.

Kina
foto: Twitter/dansoncj

Si je prekinuo tradiciju, koja je bila na snazi od devedesetih godina prošlog veka i po kojoj su se lideri na čelu stranke i zemlje smenjivali svakih deset godina. Si, koji je preuzeo vođstvo azijske supersile 2012. godine, sada će biti potvrđen za treći uzastopni mandat, što ga stavlja uz bok osnivaču komunističke Kine Mau Cedongu.

Kurir.rs/RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track