IZGUBIO JE VID NA JEDNOM OKU I VIŠE NE MOŽE DA KORISTI JEDNU RUKU Otkrivene stravične posledice brutalnog napada na slavnog pisca
Foto: Ap

Loše vesti

IZGUBIO JE VID NA JEDNOM OKU I VIŠE NE MOŽE DA KORISTI JEDNU RUKU Otkrivene stravične posledice brutalnog napada na slavnog pisca

Planeta -

Slavni pisac Salman Ruždi u napadu 12. avgusta izgubio je vid na jednom oku i ne može više da koristi jednu ruku, saopštio je njegov agent.

Autor "Satanskih stihova", romana zbog kog je ajatolah Ruhola Homeini izdao fatvu i pozvao na ubistvo pisca, napadnut je pred početak tribine u Institutu Šatokva.

Ruždi je izboden nožem 10-15 puta, najviše u vrat, a napadač je identifikovan kao Hadi Matar iz Nju Džersija, inače pristalica vlasti u Iranu.

- Njegove rane su bile teške i izgubio je vid na jednom oku. Imao je tri teške rane na vratu. Jednu ruku više ne može da koristi jer su nervi u njoj presečeni. Imao je oko 15 rana, napad je bio brutalan - rekao je Andres Vajli, Ruždijev agent, a prenosi Gardijan.

On je dodao da svet prolazi kroz veoma problematičan period.

- Mislim da je nacionalizam u usponu, jača fundamentalistička desnica. Od Italije do ostatka Evrope, Latinske Amerike i SAD, gde pola zemlje misli da je Džo Bajden pokrao izbore od Donalda Trampa. I dive se tom čoveku koji je nesposoban, lažov, prevarant i farsa. To je strašno - rekao je Vajli.

Salman Ruždi je rođen u muslimanskoj porodici u Bombaju (danas Mumbaju) 1947, kasnije se preselio u Veliku Britaniju, a 2016. u SAD. U književnost je ušao 1975. naučnofantastičnom bajkom "Grimus". Svetsku slavu i Bukerovu nagradu doneo mu je drugi roman "Deca ponoći", smešten u Mumbaj u vreme kada Indija stiče nezavisnost.

Četvrti roman "Satanski stihovi" uz književnu slavu doneo mu je i probleme. Mnogi muslimani su knjigu shvatili kao uvredu, a najdalje je otišao iranski vrhovni verski vođa ajatolah Ruhola Homeini, koji je 1989. izdao fatvu kojom je pozvao na ubistvo pisca i ponudio novčanu nagradu od 2,8 miliona dolara. Bilo je više pokušaja ubistva, zbog čega je Ruždija decenijama čuvala britanska policija, a u jednom od napada ubijen je njegov prevodilac na japanski Hitoši Igaraši. Pisac se nalazio i na listi za odstrel Al Kaide.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track