FRANCUSKA VLADA PREŽIVELA DVA GLASANJA O POVERENJU: Opozicija protestuje zbog usvajanja budžeta bez glasanja
Foto: EPA Mohammed Badra

FRANCUSKA VLADA PREŽIVELA DVA GLASANJA O POVERENJU: Opozicija protestuje zbog usvajanja budžeta bez glasanja

Planeta -

Vladi Francuske izglasano je danas poverenje dva puta u parlamentu, a opozicioni poslanici su protestovali zbog upotrebe specijalnog ustavnog ovlaštenja o nametanju predloga zakona o budžetu u Nacionalnoj skupštini bez glasanja.

Levičarska koalicija Nip i ultradesno orijentisana stranka Nacionalno okupljanje podneli su dva odvojena zahteva za glasanje o poverenju, prenio je AFP.

Za oba je glasao daleko manji broj poslanika od 289, koliko je bilo neophodno za usvajanje inicijativa. Desno orijentisana partija Republikanci nije podržala predloge.

Time se smatra da je budžet za sledeću godinu usvojen bez glasanja i o njemu će se sada voditi debata u Senatu.

Francuski premijer Elisabet Born rekla je da je odluka o upotrebi specijalnog ustavnog ovlaštenja opravdana, da je budžet usvojen u skladu sa demokratskim izborom Francuza i da je u skladu sa "našim političkim pravcem".

Centristički politički savez predsednika Emanuela Makrona izgubio je parlamentarnu većinu u junu, pa je Vladi otežano usvajanje zakona u donjem domu parlamenta na konvencionalan način, gde je opozicija uložila brojne amandmane na predloženi budžet.

Kurir.rs/Novosti/AFP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track