MARI LE PEN SA LEVICOM RUŠI MAKRONOVU VLADU: Iznenađenje na političkoj sceni Francuske!
Foto: Printscreen Youtube

predmet spora budžet za 2023

MARI LE PEN SA LEVICOM RUŠI MAKRONOVU VLADU: Iznenađenje na političkoj sceni Francuske!

Planeta -

Liderka krajnje desnice Marin le Pen najavila je danas da će poslanici njenog Nacionalnog saveza podržati zahtev za izglasavanje nepoverenja vladi koji je u parlamentu podneo levičarski savez, što je iznenađujući potez koji predstavlja probleme za francuskog predsednika Emanuela Makrona.

I Nacionalni savez i blok koji predvodi stranka krajnje levičarskog lidera Žan-Lika Melanšona odvojeno su podneli predloge za izglasavanje nepoverenja, nakon što je vlada iskoristila zakonsku mogućnost da usvoji budžet za 2023. godinju bez rasprave i glasanja u parlamentu, prenosi Politiko.

"Budući da samo nacionalni interes vodi naše reči i dela, grupa kojoj imam čast da predsedavam glasaće za predlog iznet na prihvatljiv način na drugoj strani parlamenta. Ako zbog toga sutra ponovo budemo morali da izađemo na izbore, spremni smo za to“, rekla je Le Pen.

Do sada su se ove dve stranke sa različitih političkih polova držale na udaljenosti i ranije su nagovestile da neće podržavati predloge druge strane, iako je Le Penova držala otvorene opcije.

Uprkos današnjoj odluci Le Penove, malo je verovatno da bi zahtev za izglasavanje nepoverenja vladi mogao da prođe u parlamentu, jer levi i desni blok zajednom imaju 240 poslanika, a za obaranje vlade potrebna je apsolutna većina od 289 glasova.

Za rušenje vlade bila bi im neophodna podrška Republikanaca, treće najveće opozicione partije koja ima 61 poslanika, ali su oni već saopštili da neće podržati taj zahtev.

Uprkos tome, neočekivani savez krajnje desnice i levice postaje sve veći problem za Makona, čija koalicija je na izborima održanim pre četiri meseca izgubila većinu u parlamentu.

Kurir.rs/FoNet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track