RIŠI SUNAK SE PRVI PUT OBRATIO BRITANCIMA KAO PREMIJER: Ujediniću našu zemlju, ne rečima, već delom!
Foto: EPA/Tolga Akmen

Dauning strit

RIŠI SUNAK SE PRVI PUT OBRATIO BRITANCIMA KAO PREMIJER: Ujediniću našu zemlju, ne rečima, već delom!

Planeta -

Novi premijer Velike Britanije Riši Sunak poručio je u prvom obraćanju javnosti da predstoje teške odluke, ali i obećao da vlada koju bude vodi neće ostaviti buduće generacije sa dugom, a da posao "ispravljanja grešaka" počinje danas.

Sunak je ispred tradicionalnog sedišta premijera, u londonskom Dauning stritu 10, obećao da će u "srce" agende svoje Vlade staviti ekonomsku stabilnost i poverenje, navode britanski mediji.

Rishi Sunak, Riši Šunak
foto: EPA/Tolga Akmen

"Ujediniću našu zemlju, ne rečima, već delom. Radiću iz dana u dan da isporučim rezultate. Ova Vlada će imati integritet, profesionalizam i odgovornost na svim nivoima", poručio je Sunak.

Novi premijer i šef vladajuće Konzervativne stranke naglasio je da poznaje zahteve viske funkcije koju je prihvatio i rekao da se nada da će ih ispuniti.

"Kada dođe prilika da služite, ne možete dovoditi u pitanje trenutak, samo svoju volju. Zato stojim ovde pred vama spreman da vodim našu zemlju u budućnost. Da stavim svoje potrebe iznad politike... i izgradim vladu koja predstavlja najbolje tradicije moje stranke", rekao je Sunak.

Rishi Sunak, Riši Šunak
foto: EPA/Tolga Akmen

"Poverenje treba zaslužiti, a ja ću zaslužiti vaše", poručio je Sunak, koga je ranije tokom dana kralj Čarls pozvao da sastavi Vladu.

Sunak preuzima vladu posle Liz Tras koja je podnela ostavku posle 44 dana zbog pritisaka izazvanih poremećajima na tržištu nakon najavljenih poreskih reformi.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track