NAJPRLJAVIJI ČOVEK NA SVETU PREMINUO U 95. GODINI: Pustinjak umro nekoliko meseci posle PRVOG KUPANJA
Foto: Printscreen Youtube

nije se tuširao pola veka

NAJPRLJAVIJI ČOVEK NA SVETU PREMINUO U 95. GODINI: Pustinjak umro nekoliko meseci posle PRVOG KUPANJA

Planeta -

Iranski pustinjak Amoj Hadži, nazvan najprljavijim čovekom na svetu pošto se više od pola veka nije tuširao, umro je od starosti u 95. godini.

Amoj Hadži preminuo je u nedelju u selu Dejgah u južnoj iranskoj provinciji Fars. Agencija Irna je prenela da se Hadži, koji je uvek bio prekriven prašinom i koji je živeo u kolibi od šljunka, nije kupao ni vodom ni sapunom više od 60 godina.

Meštani i komšije objašnjavaju da je Amoj doživeo "određene emocionalne probleme u mladosti" zbog kojih je odbijao da se kupa.

Teheran tajms je 2014. objavio da je Amoj imao običaj da puši lulu ispunjenu životinjskim izmetom i da je verovao da će se zbog čistoće razboleti. Na nekim fotografijama se vidi kako puši više cigareta u isto vreme.

Pre nekoliko meseci seljani su ga nagovorili da se prvi put okupa, izvestila je Irna.

Sličan život vodio je i Indijac Kalaj Sing koji se takođe nije kupao veći deo svog života.

Godine 2009. Hindustan tajms je izvestio da se Sing, iz sela pored grada Varanasija, nije umivao više od 30 godina u pokušaju da pomogne u okončanju, kako je isticao, svih problema sa kojima se nacija suočava.

Odbijao je kontakt sa vodom u korist onoga što je nazvao "vatrenom kupkom".

- Svake večeri dok su se seljani okupljali, Kalaj je palio vatru, pušio marihuanu i stajao na jednoj nozi moleći se bogu Šivi - navodi list.

- To je isto kao da koristite vodu za kupanje. Vatreno kupatilo pomaže u ubijanju svih klica i infekcija u telu - rekao je Sing.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track