PROBA ZA BRISANJE AMERIKE I BRITANIJE SA MAPE SVETA! RUSKI PUKOVNIK: Pokazali smo ko su naši glavni neprijatelji i šta ih čeka!
Foto: EPA/ESA

vežbe trebale da pokažu sposobnost Rusije da izvrši nadmoćni uzvratni udar

PROBA ZA BRISANJE AMERIKE I BRITANIJE SA MAPE SVETA! RUSKI PUKOVNIK: Pokazali smo ko su naši glavni neprijatelji i šta ih čeka!

Planeta -

Ako bi zaista došlo do udara, kako se pohvalio, onda bi Britanija bila potopljena ispod Atlantskog okeana, a umesto SAD pojavio bi se novi moreuz imenovan po Josifu Staljinu

Velike ruske nuklearne vežbe koje je nadgledao Vladimir Putin lično bile su proba za brisanje Velike Britanije i Amerike sa mape sveta, objavljeno je na ruskom državnom mediju.

Pukovnik Igor Korotčenko, glavni urednik magazina “Nacionalna odbrana”, rekao je gledaocima da obavljene raketne vežbe, kao i one sa podmornicama i bombarderima, treba da pokažu sposobnost Rusije da izvrši nadmoćni uzvratni udar ako ikada bude napadnuta nuklearnim oružjem. Korotčenko, kako je preneo “Dejli mejl”, nije ostavio mesta sumnji na šta su vežbe usmerene.

- Ko bi mogao da lansira prvi nuklearni udar na Rusiju? Sjedinjene Države i Britanija. Ne znam da li je (predsednik Francuske Emanuel) Makron neko ko bi se priključio ovom pohodu… Veoma je važno što smo pokazali ko su naši glavni neprijatelji i šta ih čeka – istakao je on.

Ako bi zaista došlo do udara, kako se pohvalio, onda bi Britanija bila potopljena ispod Atlantskog okeana, a umesto SAD pojavio bi se novi moreuz imenovan po Josifu Staljinu.

- Nema kompromisa. Signal je poslat (Vašingtonu i Londonu). Ovo bi trebalo da ih otrezni i razbistri im umove. Ovo nije nuklearna ucena. Ovo je ono što bismo zaista uradili ako budemo pogođeni – naveo je Korotčenko.

Putin je u sredu iz ruskog nuklearnog komandnog centra nadgledao godišnje vežbe zvane “Grom”, za koje je njegov ministar odbrane Sergej Šojgu rekao da su osmišljene kao obuka za za izvođenje masovnog nuklearnog udara kao odgovor na nuklearni udar neprijatelja. Kako je navela ruska agencija RIA novosti, to je druga takva vežba ove godine, nakon prve izvedene 19. februara, svega pet dana uoči početka invazije na Ukrajinu.

Pentagon je prethodno saopštio da ih je Moskva obavestila o svojim planovima za izvođenje vežbi svojih nuklearnih snaga, navodeći da je Rusija u tom pogledu ispoštovala svoje obaveze vezane za kontrolu naoružanja i transparentnosti o davanju obaveštenja.

“Dejli mejl” navodi da su vežbe uključivale probno ispaljivanje interkontinentalnog balističkog projektila (ICBM) “jars” sa lansirnog mesta u Plesecku i ispaljivanje ICMB “sineva” sa ruske nuklearne podmornice u Barencovom moru, svega 15 kilometara od obale Norveške, članice NATO.

U okviru obuke su i strateški bombarderi Tu-95 lansirali krstareće rakete na označene mete vežbe. Na snimku se vidi velika nuklearna podmornica u vodi tokom simulacije više vrsta vežbi. Veliki tim je snimljen kako se priprema za simulaciju nuklearnih udara i prati lansirni protokol učestvujući u godišnjoj vežbi. Na klipu se takođe vidi kako se okreću prekidači, dok osoblje trči uz stepenice i komunicira međusobno putem radija, te nadgledaju projektile pre njihovog lansiranja.

01:03

Sastanak Putina sa šefovima bezbednosnih agencija i specijalnih službi zemalja ZND

Kad je test počeo, videlo se kako “sineva” izlazi iz vode uvis i nestaje u oblacima. Potom se vidi i ispaljivanje “jarsa”, praćeno velikom užarenom loptom koja je prekrila nebo i uz glasan zvuk ostavila za sobom oblak dima.

Manevri su usledili posle Putinovog upozorenja da je spreman da upotrebi “sva raspoloživa sredstva” da odbije napade na rusku teritoriju u vezi sa nuklearnim arsenalom zemlje. Kremlj je poručio da su svi zadaci postavljeni za vežbu ispunjeni i da su svi testirani projektili došli do svojih obeleženih meta.

Takve vežbe, koje uključuju kopnene, morske i vazdušne komponente, održavaju se na godišnjem nivou radi obuke nuklearnih snaga zemlje i pokazivanja njihove spremnosti.

Do ruskih vežbi došlo je u trenutku kad Moskva upozorava na navodni plan Ukrajine da detonira radioaktivnu napravu poznatu kao “prljavu bombu” i da za to okrivi Rusiju. Kijev i njegovi saveznici snažno su odbili te navode, dok je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg u četvrtak rekao da je “to apsurdno”.

- Saveznici odbacuju ovu očigledno lažnu optužbu, a Rusija ne sme da koristi lažne izgovore za dalju eskalaciju rata – istakao je Stoltenberg, ukazujući da NATO “neće biti zastrašen ili odvraćen od pružanja podrške ukrajinskom pravu na samoodbranu dokle god je to potrebno”.

Kurir.rs/Blic/Daily Mail

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track