MORAĆEMO DA UZVRATIMO UDARAC! Makron i Šolc uz ribu, vino i šampanjac dogovorili udar na Bajdena!
Foto: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

zakuvalo se

MORAĆEMO DA UZVRATIMO UDARAC! Makron i Šolc uz ribu, vino i šampanjac dogovorili udar na Bajdena!

Planeta -

Iako se razilaze po pitanjima energije i odbrane, nemački kancelar Olaf Šolc i francuski predsednik Emanuel Makron slažu se da Evropa mora da uzvrati udarac Sedinjenim Američkim Državama zbog nelojalne konkurencije.

Šolc i Makron razgovarali su u sredu u Parizu gotovo tri i po sata uz ribu, vino i šampanjac, piše Politiko. Složili su se da nedavno saopštenje Vašingtona o isplati državnih subvencija kompanijama koje će da prebace proizvodnju u SAD narušava princip slobodnog tržišta, navodi Politiko pozivajući se na osobe upoznate sa razgovorima. Francuska i Nemačka žele da se tim problemom pozabavi i Evropska unija.

Oba lidera su se složila da EU ne može da ostane po strani ako Vašington ne promeni Zakon o smanjenju inflacije, koji nudi manji porez i energetske olakšice za kompanije koje ulažu na području SAD. Naime, nedavno potpisani američki zakon podstiče potrošače da kupuju američke proizvode i kada biraju električno vozilo, što je posebno naljutilo velike automobilske industrije iz Francuske i Njemačke.

Poruka sa ovog pariskog ručka je da ukoliko se SAD ne suzdrži, EU će morati da uzvrati udarac. EU će morati da donese programe podsticaja za kompanije kako bi se izbegla nelojalna konkurencija ili gubitak ulaganja, složili su se Šolc i Makron. Tim bi se potezom reskirao trgovinski rat sa Amerikom, piše Politiko.

Makron je prvi izašao u javnost u sredu uveče i u intervjuu za TV kanal Franse 2 francuski predsednik je oštro upozorio: "Potreban nam je zakon "Kupujmo evropsko" po uzoru na Amerikance. Moramo da obezbedimo subvencije za evropske proizvođače. Imate Kinu koja štiti svoju industriju, SAD koji štiti svoju industriju i Evropu koja je otvorena kuća", kritikovao je Makron potez SAD.

Berlin je tradicionalno manje spreman na trgovinski spor sa SAD, ali u ovom slučaju podržao je stav Francuske, piše Politiko. Šolc se slaže da će EU morati da pokrene kontramere ako Vašington ne promeni odluku. Ranije ovog meseca Šolc je izjavio da će Evropa morati "dublje" da razgovara sa SAD o američkom Zakonu o smanjenju inflacije.

Međutim, Šolc i Makron žele prvo da pokušaju da pregovaraju sa Vašingtonom. Ministri trgovine EU okupiće se u ponedjeljak na neformalnom sastanku u Pragu, kojem bi trebalo da prisustvuju i američka savetnica i za trgovinu Katerin Tai.

Evropska komisija sa zabrinutošću gleda na Makronov predlog koji evocira protekcionističke tendencije protiv kojih Brisel već dugo pokuišava da se boriti. "Svaka mera koju poduzmemo mora da bude u skladu sa pravilima Svetske trgovinske organizacije", rekao je funkcioner Komisije. Evropa i SAD trebaju da reše razlike razgovorima, a ne da ulaze u trgovinski rat po principu milo za drago, što smo doživeli u vreme bivšeg predsednika Donalda Trampa, upozorava izvor Politica.

Kurir.rs/Jutarnji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track