POSLE 40 GODINA ROBIJE UTVRDILI DA JE NEVIN BIO IZA REŠETAKA, A DNK ANALIZA OTKRILA PRAVU ISTINU! Moris Hesjtings: Nisam ogorčen
Foto: AP/J Emilio Flores

poništena presuda

POSLE 40 GODINA ROBIJE UTVRDILI DA JE NEVIN BIO IZA REŠETAKA, A DNK ANALIZA OTKRILA PRAVU ISTINU! Moris Hesjtings: Nisam ogorčen

Planeta -

Šezdeset devetogodišnji Moris Hejstings proveo je skoro 40 godina u zatvoru zbog ubistva koje nije ni počinio.

Pušten je nakon što je analiza DNK uzorka pokazala da je Hejstings nevin.

Sud u Los Anđelesu je u petak poništio osuđujuću presudu za ubistvo Roberte Vajdermajer iz 1988. godine. "Već mnogo godina sam se molio da dođe ovaj dan. Ne upirem prstom ni u koga. Nisam ogorčen. Sada samo želim da uživam u životu", rekao je Moris Hejstings.

Maurice Hastings
foto: AP/J Emilio Flores

"Ono što se dogodilo gospodinu Hejstingsu je užasna nepravda. Pravosudni sistem nije savršen, a kada saznamo za nove dokaze zbog kojih gubimo poverenje u presudu, naša je dužnost da reagujemo brzo", rekao je okružni tužilac Džordž Gaskon. u saopštenju.

Roberta Vajdermajer je silovana i upucana u glavu 1988. Njeno telo pronađeno je u gepeku njenog vozila u predgrađu Los Anđelesa. Sud je Hejstingsa osudio na doživotni zatvor bez mogućnosti uslovnog otpusta. Danas, 69-godišnjak je uvek isticao svoju nevinost. On je zatražio analizu DNK pronađene na mestu zločina, ali je njegov zahtev odbijen.

Vlasti su nakon 38 godina utvrdile da je DNK zapravo pripadao čoveku koji je preminuo u zatvoru 2020. godine zbog otmice i silovanja.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track