VITALIJI KLIČKO POZVAO ZAPAD U POMOĆ: Donirajte nam ćebad i generatore pred zimu! Elektromreža radi u vanrednim uslovima!
Foto: EPA/Sergey Dolzhenko

razorena infrastruktura ukrajine

VITALIJI KLIČKO POZVAO ZAPAD U POMOĆ: Donirajte nam ćebad i generatore pred zimu! Elektromreža radi u vanrednim uslovima!

Planeta -

Mnogi ukrajinski gradovi, uključujući glavni grad Kijev, i dalje se suočavaju sa nestankom struje. Zbog približavanja zime, gradonačelnik Vitalij Kličko pozvao je Zapad da pošalje hitnu pomoć.

Najmanje trećina električne mreže u zemlji je ozbiljno oštećena u nedavnim ruskim raketnim i vazdušnim napadima na ukrajinsku civilnu infrastrukturu, što je izazvalo probleme i civilnom stanovništvu i ukrajinskoj vojsci.

Zbog predstojeće zime zabrinuti su i u ukrajinskoj prestonici Kijevu, odakle gradonačelnik Vitalij Kličko javlja da kijevska elektromreža radi u „vanrednom režimu”.

Kličko je pozvao Zapad da Ukrajini što pre donira veliki broj ćebadi i generatora. Uspostavili su 1.000 mobilnih grejnih mesta u gradu. „Zbog značajnog nedostatka električne energije radi se o 20 do 50 odsto nestanka, energetska mreža grada radi u vanrednom stanju.

Istovremeno, on je izrazio nadu da će kapaciteti državne kompanije Ukrenergo biti obnovljeni u roku od dve do tri nedelje.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track