BITKA ZA SEVASTOPOLJ: Crnomorska flota napadnuta sa neba i iz vode! Oštećen ruski minolovac! Torpedom raznet podvodni dron!
Foto: Twitter/WarMonitors

Gradske vlasti besne

BITKA ZA SEVASTOPOLJ: Crnomorska flota napadnuta sa neba i iz vode! Oštećen ruski minolovac! Torpedom raznet podvodni dron!

Planeta -

Jutrošnji napad Ukrajine na Sevastopolj nije prošao baš bez posledica, kako se tvrdilo na početku. Od rane zore ruska PVO vodila je žestoku bitku sa dronovima Bajraktar ukrajinske mornarice koji su napali ciljeve Crnomorske flote sa neba, ali i besposadnim podvodnim plovilima.

U napadu je kako autor teksta saznaje učestvovalo devet bespilotnih letelica i sedam autonomnih pomorskih dronova.

Posle prvih eksplozija svi brodovi flote su HITNO isplovili iz Sevastopolja i rasprišli se na pučini, a večina je aktivirala i PVO zaštitu.

Ono što je u celoj priči interesantno jeste i ponovna pojava improvizovanih podvodnih besposadnih dronova, koji su inače otkriveni bili nekoliko dana pre napada na Kerčki most, a jedna od teorija govorila je i da su ga digli u vazduh.

helikopter
foto: Twitter/WarMonitors

Naime, na objavljenim snimcima koji su osvanuli na društvenim mrežama vidi se i u daljni najverovatnije protivpodmornički helikopter Mi-14 koji je izbacio torpedo i trenutak kada pogađa ovo bezposadno podvodno plovilo, što je uhvatila i kamera od telefona.

Sedam pomorskih bespilotnih podvodnih dronova su uništeni izvan, ali i u unutrašnjim vodama glavne baze Crnomorske flote.

Posle ovog napada gradske vlasti Sevastopolja naredili su zatvoranje uživog prenosa sa gradskih kamera za video nadzor kako Oružane snage Ukrajine ne bi mogle da saznaju detalje organizacije lokalne odbrane, izjavio je gubernator grada Mihail Razvožajev.

helikopter
foto: Twitter/WarMonitors

On je dodao da je više puta pozivao lokalne stanovnike da iz istog razloga ne postavljaju snimke posledica ukrajinskih napada na društvene mreže.

S druge strane o napadu oglasilo se i Ministarstvo odbrane Ruske Federacije koje je saopštilo prvo da je napad na Sevastopolj izvršen pod patronatom britanskih stručnjaka

" Priprema ovog terorističkog akta i obuka vojnog osoblja ukrajinskog 73. specijalnog centra za pomorske operacije obavljeni su pod rukovodstvom britanskih stručnjaka koji se nalaze u gradu Očakivu, Nikolajevska oblast Ukrajine, saopštilo je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

Ovo se smatra najvećim napadom na bazu ruske flote u Sevastopolju od početka rata u Ukrajini 24. februara i drugi po jačini napad na Krim posle dizanja u vazduh Kerčkog mosta 8. oktobra 2022.

Takođe rusko ministarstvo odbrane tvrdi i da je minolovac klase Natja (projekat 266M) „Ivan Golubec“ Crnomorske flote zadobio „manju štetu“ u očiglednom ukrajinskom napadu na ciljeve u Sevastopolju na Krimu. U napadu je oštećena i barijerna mreža u zalivu Južni.

Međutim izvori na Zapadu spominju i da je prema nezvaničnim izvorima i metama napada oštećena u napadu i fregata Admiral Makarov, ali dokaza konkretnih o tome nema, a i nemoguće je proveriti, pa se informacija uzima sa rezervom.

Na pojednim snimcima vidljiv je gust crni dim na ivici luke da su dronovi iz vazduha pogodili neki kopneni cilj.

Inače vlada dodati da je celo jutro pred kraj napada i posle američka strateška izviđačka bespilotna letelica RQ-4 Global Hawk kružila nad Crnim morem ispred Krima i osmatrala dešavanja u Sevastopolju. jedna od pristunih teorija koju navode vojni analitičari kažu i da je ova bespilotna letelica pratila dronove i davala Kijevu tačne podatke.

Posle nekoliko sati kružnog leta i patroliranja u međunarodnom vazdušnom prostoru, besiplotna letelica se preko Rumunije i Grčke vratila u bazu Sigonela na Siciliji odakle poleću u izviđačke misije na Krimom i Crnim morem

Kurir.rs/A.Mlakar

Bonus video:

01:24

ZELENSKI JE LUTKA Samardžija: Ukrajina nije vojno jak igrač. Kad je svi ostave, opet će Rusija biti ta koja će pomoći Ukrajini

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track