RUSIJA OPTUŽILA BRITANIJU ZA ORGANIZOVANJE NAPADA NA GASOVODE SEVERNI TOK! LONDON: Beznačajne lažne tvrdnje!
Foto: EPA-EFE/SWEDISH COAST GUARD

RUSIJA OPTUŽILA BRITANIJU ZA ORGANIZOVANJE NAPADA NA GASOVODE SEVERNI TOK! LONDON: Beznačajne lažne tvrdnje!

Planeta -

Eksplozije su se dogodile 26. septembra istovremeno na dva ruska izvozna gasovoda u Evropu - Severni tok i Severni tok 2

Rusko Ministarstvo odbrane optužilo je Veliku Britaniju da su "predstavnici njene Ratne mornarice organizovali i učestvovali u "terorističkom napadu" u Baltičkom moru 26. septembra kada su oštećeni gasovodi "Severni tok" i "Severni tok 2".

"Pored toga, oni su rukovodili napadom na Sevastopolj uz pomoć dronova koji je izveden jutros kada je ukrajinska vojska izvela "teroristički napad" na brodove Crnomorske flote i civilne brodove koji su se nalazili na spoljnim i unutrašnjim sidrištima u bazi u Sevastopolju", navodi se u saopštenju.

"Prema dostupnim informacijama, predstavnici ove jedinice Britanske mornarice učestvovali su u planiranju, podršci i sprovođenju terorističkog čina u Baltičkom moru 26. septembra radi podrivanja gasovoda Severni tok 1 i Severni tok 2 ", rekao je portparol Ministarstva Igor Konašenkov ne pružajući dokaze za ove tvrdnje.

Britansko Ministarstvo odbrane odbacilo je ove tvrdnje Rusije da su njeni specijalci učestovali u napadima na gasovode Severni tok i rusku Crnomorsku flotu.

- Kako bi skrenulo pažnju sa katastrofalnog vođenja ilegalne invazije na Ukrajinu, Ministarstvo odbrane Rusije poseže za beznačajnim lažnim tvrdnjama epskih razmera - navodi se u reakciji britanskog Ministarstva objavljenoj na Tviteru.

Eksplozije su se dogodile 26. septembra istovremeno na dva ruska izvozna gasovoda u Evropu - Severni tok i Severni tok 2, podseća RIA Novosti.

Nemačka, Danska i Švedska nisu isključile mogućnost sabotaže. Operater Severnog toka Nord Stream AG saopštio je da su takve vanredne situacije bez presedana i da je nemoguće proceniti vreme popravke. Generalno tužilaštvo Rusije pokrenulo je postupak za akt međunarodnog terorizma.

Kurir.rs/Telegraf

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track