UKRAJINCI RASTAVILI IRANSKI DRON: Tri četvrtine delova iz Amerike, ostatak iz Japana, Švedske, Austrije, Kine - i Ukrajine (VIDEO)
Foto: Printscreen YT

nije baš iranski

UKRAJINCI RASTAVILI IRANSKI DRON: Tri četvrtine delova iz Amerike, ostatak iz Japana, Švedske, Austrije, Kine - i Ukrajine (VIDEO)

Planeta -

Ukrajinski vojni zvaničnici kažu da su otkrili deo ukrajinske proizvodnje unutar „iranskog drona” koji je oboren u blizini crnomorske luke Odesa. Ukrajina optužuje Moskvu da koristi iranske bespilotne letelice za napad na Kijev i druge gradove, navodi RT.

Oružane snage Ukrajine objavile su nalaze na svom zvaničnom kanalu Militari TV UA u sredu. Rekli su da su rastavili iranski osmatrački i borbeni dron Mohadžer-6 koji je prinudno sleteo nakon što ga je pogodila protivvazdušna odbrana zemlje.

„Tri četvrtine komponenti su američke proizvodnje. Tu su i komponente iz Japana, Kine, Švedske i Austrije“, rekao je portparol obaveštajne službe (GUR) Ministarstva odbrane.

„I postoji komponenta koja je napravljena u Ukrajini. Jedan jedini, ali postoji. Sada utvrđujemo kako je to moglo dospeti tamo."

Prema izveštaju, jedan deo je sadržao natpis na farsiju, zvaničnom jeziku Irana.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski optužio je ove nedelje Rusiju da je protiv Ukrajine rasporedila iranske bespilotne letelice Shahed-136 kamikaze, koje je Moskva navodno preimenovala u Geran-2 (Geranijum-2).

Teheran je negirao da je snabdevao oružjem bilo koju stranu u sukobu. Moskva nije potvrdila tvrdnje da dobija dronove iz Irana. Rusija tvrdi da je svo oružje koje njene trupe koriste na bojnom polju u Ukrajini, uključujući bespilotne letelice Geran-2, iz domaćih zaliha. Zelenski je tvrdio da je Rusija nabavila čak 2.400 bespilotnih letelica.

Prošlog meseca Ukrajina je prekinula diplomatske odnose sa Iranom zbog navodne isporuke oružja Rusiji.

(Kurir.rs/RT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track