OSVETA ZA SEVASTOPOLJ: Rusija obustavlja kretanje brodova kroz Crno more! Putin: Udari odgovor na terorističke napade Ukrajine!
Foto: Shutterstock

tačno u 8.05 kao i prošli put

OSVETA ZA SEVASTOPOLJ: Rusija obustavlja kretanje brodova kroz Crno more! Putin: Udari odgovor na terorističke napade Ukrajine!

Planeta -

Ukrajinska prestonica rano jutros zasuta je ponovo krstarećim raketama H-101 ispaljenim iz strateških bombardera. Kako je javio Anton Geraščenko, savetnik ukrajinskog predsednika Zelenskog, Rusi su rano jutros lansirali 40 krstarećih projektila na Ukrajinu, a na udaru osim Kijeva našla se i Odesa, Hrkov, Dnjepropetrovsk, Zaporožje.

Putin: Udari na Ukrajinu delimičam odgovor na terorističke napade Kijeva

Ruski udari na teritoriji Ukrajine delom se mogu smatrati odgovorom na terorističke napade iz Kijeva, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin, prenosi RIA Novosti.

Napad Ukrajine na brodove Crnomorske flote Rusije stvorio je pretnju i vojnim i civilnim brodovima uključenim u realizaciju prehrambenog sporazuma, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na konferenciji za medije posle trilateralnog sastanka sa liderima Azerbejdžana i Jermenije u Sočiju.

Putin je podsetio da se Rusija obavezala da će osigurati bezbednost izvoza hrane iz Ukrajine.

- Napad koji je izvršen, neuspešan napad, koji je Ukrajina izvela na brodove Crnomorske flote, mora se odati priznanje našim mornarima i zahvaliti im što su bili na visini zadatka i odbili sve napade, ali ovi dronovi, kako podvodni tako i vazdušni, delimično su išli koridorom kojim se izvozi žito iz Ukrajine, rekao je Putin.

Rusija suspendovala, ne i okončala učešće u sporazumu o izvozu hrane

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da je njegova zemlja suspendovala ali "ne i okončala" svoje učešće u sporazumu sa Ukrajinom oko izvoza hrane preko Crnog mora, javlja CNN.

Ruska odluka došla je kao posledica "stvaranja pretnje" po humanitarni koridor, rekao je Putin.

Rusija je u subotu saopštila da je suspendovala učešće u sporazumu sa Ukrajinom, koji je isposlovan preko Ujedinjenih nacija, a koji se smatra ključnim za rešavanje problema globalne nestašice hrane.

Gaspromu dozvoljeno da ispita mesto eksplozije gasovoda Severni tok

Kompaniji „Gasprom“ dozvoljeno je da ispita mesto na kojem su oštećene cevi gasovoda „Severni tok“, saopštio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

„Danas je direktor ‘Gasproma’ Aleksej Miler ujutru podneo izveštaj da su izvršili istragu. Inače, ‘Gaspromu’ je dozvoljeno da ispita mesto eksplozije“, rekao je Putin novinarima.

Ambasador Rusije u UN: Rusija nije obavezna da ispunjava sporazume zaključene bez nje o prolasku brodova preko Crnog mora

Rusija nije obavezna da ispunjava sporazume zaključene bez nje o prolasku brodova preko Crnog mora i kontrolisaće brodove koji budu propušteni bez saglasnosti Moskve, izjavio je stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja.

"Polazimo od toga da crnomorska inicijativa koju su zaključile Rusija, Turska i Ukrajina, a u šta su se UN uverile 22. jula, ne treba da se sprovodi bez nas. Takođe, odluke i mere donete bez našeg učešća ni na šta nas ne obavezuju“, dodao je diplomata na sednici Saveta bezbednosti UN, preneo je Sputnjik..

Rusija obustavlja kretanje brodova kroz crnomorski koridor

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo je danas da će kretanje brodova kroz sigurnosni koridor u Crnom moru biti obustavljeno dok se ne razjasni situacija sa navodnim napadima Ukrajine na Sevastopolj.

- Dok se ne razjasni situacija oko akcije Ukrajine izvršene 29. oktobra protiv vojnih i civilnih brodova u Sevastopolju, kretanje bezbednosnim koridorom, predviđenim Crnomorskom inicijativom je obustavljeno - navodi se u saopštenju Ministarstva.

Zajednički centar za obuku ruskih i beloruskih vojnika

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko odobrio je nacrt sporazuma o osnivanju centara za vojnu obuku sa Rusijom.

Tu informaciju objavila je BelTA pozivajući se na pres-službu šefa države.

"Lukašenko je odobrio nacrt sporazuma sa Ruskom Federacijom o stvaranju i radu centara za borbenu obuku za zajedničku obuku vojnog osoblja oružanih snaga", prenosi agencija.

Ponovo vazdušna uzbuna u više regiona Ukrajine

Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je u Poltavskoj oblasti Ukrajine, izjavio je lider regionalne vojne administracije Dmitrij Lunjin.

U Harkovskoj oblasti čuju se eksplozije. U Harkovu i Krivom Rogu objavljena je uzbuna za vazdušnu opasnost.

Pentagon: NASAMS sistemi još nisu poslati Kijevu, ali biće

Sistemi PVO NASAMS još nisu predati Ukrajini, oni će biti isporučeni “u bliskoj budućnosti“, saopštio je Pentagon.

Dve instalacije NASAMS biće predate Ukrajini u bliskoj budućnosti“, rekao je novinarima visoki predstavnik odeljenja. On je naglasio da je planirano da se u narednom periodu prenese još šest instalacija. Ukrajini je predato ukupno 1.400 projektila Stinger, rekao je izvor.

Institut za proučavanje rata: Kako će rat izgledati 2023. godine

U novoj analizi, Institut za proučavanje rata (ISW) elaborira kako bi ratovanje u Ukrajini moglo izgledati u narednih nekoliko meseci. Oni tvrde da će ruski predsednik Vladimir Putin verovatno nastaviti sa konvencionalnim vojnim operacijama i tokom 2023. godine, kako bi pokušao da zadrži okupirane teritorije, osvoji neko novo tlo i pokuša da zapadnu podršku Ukrajini dovede na ivicu propasti.

ISW smatra da nuklearne eskalacije neće biti, ali očekuje da će se ove zime smanjiti podrška Zapada.

Bivši predsednik Ukrajine: Putin je već 22 godine ludi manijak

Petro Porošenko, bivši ukrajinski predsednik, osvrnuo se na najnovije ruske napade na Kijev. Poručio je da su njegovi sunarodnici nesalomivi i da se ne boje Putina.

Dodao je da je "Putin je već 22 godine ludi manijak".

"Rusi pogodili elektrane, trafostanice, toplane..."

Veliki ruski raketni napadi pogodili su objekte kritične infrastrukture u Kijevu i nizu drugih ukrajinskih gradova od jutros.

"Raketama su pogođene trafostanice, toplane i hidroelektrane", objavio je ukrajinski ministar energetike Herman Halušenko na Fejsbuku dodajući da se radi o "varvarskom napadu".

EK: Pomoć zemljama EU koje primaju izbeglice iz Ukrajine

Evropska komisija je odlučila da pošalje dodatnih 100 miliona evra za zemlje članice EU koje primaju izbeglice iz Ukrajine.

Stremusov: Odbijen napad ukrajinskih snaga na Herson

Zamenik načelnika ruske administracije u Hersonu Kiril Stremousov saopštio je danas da su ruske trupe osujetile pokušaj ukrajinske vojske da probije odbrambenu liniju u blizini grada Berislava u Hersonskoj oblasti.

Okončana delimična mobilizacija u Rusiji

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je završena delimična mobilizacija, koja je korišćena za slanje pojačanja u Ukrajinu u okviru, kako Rusija naziva, „specijalne vojne operacije“.

U saopštenju u ime ministra odbrane Sergeja Šojgua, ministarstvo je navelo:

"Zaustavljene su sve aktivnosti u vezi sa regrutacijom na vojnu službu od strane vojnih komesarijata, zajedno sa organima izvršne vlasti konstitutivnih entiteta Ruske Federacije, građana u rezervnom sastavu. Zaustavlja se priprema i dostava sudskih poziva", penose RIA Novosti.

Ukrajina objavila nove procene ruskih gubitaka

Ukrajina tvrdi da je od početka invazije stradalo više od 71.000 ruskih vojnika.

Moskva: Sporazum o žitu predstavlja rizik

Sporazum o žitu predstavlja rizik i malo je je verovatno da će biti i dalje na snazi zbog nemogućnosti da se garantuje bezbednost brodskog saobraćaja, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Ministarstvo odbrane Rusije je ranije saopštilo da će suspendovati sporazum o izvozu žita iz ukrajinskih luka zbog napada na rusku Crnomorsku flotu u vodama Sevastopolja, tvrdeći da su ga organizovali britanski vojni stručnjaci, prenose RIA Novosti.

Teško oštećen energetski sistem

Načelnik černjivske regionalne administracije kaže da su posledice današnjih ruskih raketnih udara koji su gađali energetski infrastrukturni objekat u Černoveckoj oblasti Ukrajine teške za ceo energetski sistem Ukrajine gde postoji značajna šteta.

Zaporožje ostalo bez trafostanice

13.27Jedan od jutarnjih udara blizu Zaporožja pogodio je trafostanica 330 kV (kilovoliti) Pravoberežna, priključen na hidroelektranu Depar. KSE Dnjepar je najveća elektrana koja se nalazi na Dnjepru (kapacitet 1548 MB).

Moldavija zatvorila 5 graničnih prelaza sa Ukrajinom

12.17 Iz bezbednosnih razloga, granični prelazi sa Ukrajinom su zatvoreni: Atakah, Large, Unguri, Bričani. Zbog nestanka struje na ukrajinskoj strani Đurđulešti-Reni.

Deo železnice bez struje

11.54 Deo železničkih pruga u Ukrajini je u jutrošnjem raketnom napadu ostao bez struje, dizel lokomotive su ušle u upotrebu umesto električnih, saopštile su ukrajinske železnice.

Uništeno 30 posto energetkih kapaciteta Ukrajine

11.00 U ruskom jutarnjem napadu na Ukrajinu uništeno je 30 posto energetskih infrastrukturnih objekata u Ukrajini. U napadu su pogođene visokonaponske trafostanice na svim velikim hidroelektranama na Dnjepru i Dnjestru

Vitaliji Kličko: 80 posto Kijeva bez vode

10.38 Zbog jutrošnjeg napada na energetsku infrastrukturu 80 posto Kijeva ostalo je bez vode. Građani u redu čekaju vodu.

Kijevska oblast se sprema za dugi nestanak struje

10.13 Šef kijevske oblasti Aleksij Kuleba pozvao je da se pripremi za duži nestanak struje. Dnjepropetrovsku i Pavlogradu, usled eksplozija, objekti elektroenergetske mreže su ozbiljno oštećeni, saopštile su vlasti

9.49 Vazdušna opasnosti u Kijevskoj oblasti i centralnoj Ukrajini

Vazdušna opasnost proglašena je danas u Kijevskoj oblasti i centralnom delu Ukrajine.

9.33 Zaporožje ostalo bez struje

Grad Zaporožje kompletno u drugom ponovljenom napadu ostao bez struje

Počeo drugi talas napada

9.26 Ruska strateška aviijacija izvela je drugi talas raketiranja. Novi udari registrovani su po Zaporožju, pavlovgradu i Dnjepropetrovsku

Vazdušno-kosmičke snage Rusije pogodile su nekoliko hidroelektrana

8.55 Pogođeni su objekti hidroelektrane Dnjepar, hidroelektrane Južnodnjestrovskoe, hidroelektrane Kanevskaja i Kremenčugska. Od ranog jutra je 36 energetskih objekata pogođeno u Ukrajini.

Na udaru i gradovi na granici sa Moldavijom

8.51 - Rusija izvodi raketne udare na teritoriju Ukrajine koja se graniči sa Moldavijom u oblastima Vinica i Hmeljnicki. Prema rečima očevidaca, u gradu Oknita se čulo najmanje 5 eksplozija koje su potresle čak i višespratnice. Eksplozije se čuju i iz Novodnestrovska.Neki gradovi su po prvi put mete raketnih udara.

Jutarnji udari novi bilans

8.45 - Vazdušno-kosmičke snage Rusije pogodili su rano jutros odjednom nekoliko ukrajinskih hidroelektrana. Pogođeni su objekti hidroelektrane Dnjepar, hidroelektrane Južnodnjestrovskoe, hidroelektrane Kanevskaja i Kremenčugska.

Gori trafostanica hidroelektrane Kanev

8.41 Oružane snage RF postigle masovno uništavanje kritičnih infrastrukturnih objekata, a broj uspešnih napad će premašiti udare na energetske ciljeve koji su izvedeni 10. oktobra.

Hitna isključenja struje širom Ukrajine

8.39 U Ukrajini su uvedena hitna isključenja struje. Deo železničke komunikacija je obustavljen.

Crni bilans napada u Kijevu

8.35 Prema poslednjim informacijama oko 20-25 pogodaka na razne objekte energetske strukture širom Ukrajine. Počeli su nestanci struje u brojnim oblastima. Postoje prekidi u Internetu i mobilnim komunikacijama.

Kličko 350.000 stanova ostalo bez struje

8.34 Kao rezultat napada na Kijev, oštećen je objekat koji snabdeva strujom oko 350.000 stanova, rekao je gradonaćelnik Kijeva Vitalij Kličko.

Kabinet Zelenskog se oglasio: Vanredne restrikcije struje

8.31 Uvode se vanredne nestanke struje širom Ukrajine zbog masovnog granatiranja kritične infrastrukture, ovo je saopšteno u kabinetu ukrajinskog predsednika.

Udar na Novodnjestrovsku hidrocentralu

8.29 Ruske krstareće rakete razorile su i Novodnjestrovsku hidrocentralu u Odeskoj oblasti, koja se nalazi pod kontrolom vlasti u Kijevu.

Krivi Rog isto na meti

8.25 prema poslednjim informacijama na meti ruskih raketa od ranog jutra je i grad Krivi Rog i tamošnja hidroelektrana, kao i hidroleketrana u Odeskoj oblasti

Grad Zaporožje je prekriven dimom

8.24 U Zaporožju je krstarećim raketam pogođena električna trafostanica kod hidroelektrane Dneproges, nad kojom se vije gust crni dim

Napadnut i Dnjepropetrovsk

8-22 Na meti ruskih krstarećih raketa H-101 našao se Dnjeproptrovsk, uništena je jedna teroelektrana u Čerkeskoj oblasti, a na meti je i energestska infrastruktura u Kijevu

Kijev ostao bez struje i vode

8-17. Prema poslednjim informacija u Kijevu je odjeknulo 10 detonacija. U gradu nema struje ni vode. naudaru se našao i Harkov.

8.10 IRIS T protiv H-101

Kako javaljau izveštači iz Kijeva ukrajinska PVO upotrebila je nedavno donirani PVO raketni sistem IRIS-T.

Uskoro opširnije

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track