RUSIJA PREBACILA KINDŽALE U BELORUSIJU? Britanski obaveštajci upozorili na razmeštanje raketa protiv kojih nema odbrane
Foto: Twitter

signal neprijateljima

RUSIJA PREBACILA KINDŽALE U BELORUSIJU? Britanski obaveštajci upozorili na razmeštanje raketa protiv kojih nema odbrane

Planeta -

Britanski obaveštajci su upozorili na rusko prebacivanje hipersoničnih raketa Kinžal na teritoriju Belorusije. O tome svedoče dva aviona presretača MiG-31K i veliki kontejner snimljen satelitima na beloruskom aerodromu Mačulišči, što navodi na zaključak o razmeštanju ove vrste raketa u Belorusiji.

Ovo je saopštilo Ministarstvu odbrane Velike Britanije. Oni su primetili da su sa vojne tačke gledišta, prednosti razmeštanja „Kinžala“ u Belorusiji za Rusiju male, s druge strane, ovaj korak je očigledno „demonstracija“ za Zapad.

Nakon analize satelitskih snimaka od 17. oktobra, britanski izviđači uočili su dva ruska presretača MiG-31K na beloruskom aerodromu Mačulišči. Na slici je takođe vidljiv veliki kontejner smešten u blizini.

„Kanister je najverovatnije povezan sa balističkom balističkom raketom AS-24 Kindžal, za koju je prilagođena varijanta avona MiG-31K. Rusija je povremeno lansirala ovo oružje tokom rata u Ukrajini, ali su zalihe verovatno veoma ograničene“, navelo je britansko Ministarstvo odbrane.

Oni su takođe primetili da Rusija koristi svoju naprednu municiju dugog dometa protiv ciljeva ograničenog operativnog značaja.

U međuvremenu, sa vojne tačke gledišta, postavljanje „Kinžala” u Belorusiju ne daje Rusiji neke značajnije prednosti, pa je u Britaniji verovatnije da će to biti viđeno kao demonstracija za Zapad.

„Sa dometom od preko 2.000 km, baziranje Kindžala u Belorusiji daje Rusiji malu dodatnu prednost u smislu pogađanja dodatnih ciljeva u Ukrajini. Verovatno je raspoređena prvenstveno da signalizira Zapadu i prikazuje Belorusiju kao sve veću saučesnicu u ratu“, zaključuju u britanskom Ministarstvu odbrane.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track