CRNI SCENARIO ZA UKRAJINU: Iran i Rusija dogovorili dodatne isporuke visokopreciznog oružja, od dronova do BALISTIČKIH RAKETA
Foto: EPA

napadi će postati sistematski

CRNI SCENARIO ZA UKRAJINU: Iran i Rusija dogovorili dodatne isporuke visokopreciznog oružja, od dronova do BALISTIČKIH RAKETA

Planeta -

Iran se priprema pošiljku od oko 1.000 novih komada oružja Rusiji, što uključuje balističke projektile kratkog dometa zemlja-zemlja i više bespilotnih letelica, potvrdili su za CNN neimenovani zvaničnici zapadne zemlje koji prate iranski program naoružanja.

Ovo bi bio prvi slučaj da Iran šalje Rusiji napredne precizno navođene projektile, koje bi itekako mogle da poboljšaju položaj Moskve na frontu.

Ilustracija
Ilustracijafoto: EPA/ SEPAHNEWS

Podsetimo, poslednja isporuka oružja iz Irana u Rusiju uključivala je oko 450 bespilotnih letelica, koje su Rusi upotrebili u Ukrajini.

Ova nova očekivana isporuka označila bi značajno povećanje iranske podrške ruskim ratnim naporima. Iako je tačno vreme kada će pošiljka stići u Rusiju nejasna, zvaničnici veruju da će oružje definitivno biti isporučeno pre kraja godine.

Dronovi su igrali značajnu ulogu u sukobu. Poslednjih nedelja ovi iranski dronovi su korišćeni za gađanje kritične energetske infrastrukture u Ukrajini.

Američki Stejt department saopštio je da postoji „mnogo dokaza“ da Rusija koristi iranske bespilotne letelice u Ukrajini

Iranske bespilotne letelice su poznate kao „municija za lutanje“ jer su u stanju da neko vreme kruže u oblasti koja je identifikovana kao potencijalna meta i da udare samo kada se identifikuje neprijateljska sredstva.

Oni su mali, prenosivi i lako se lansiraju, ali njihova glavna prednost je što ih je teško otkriti i mogu se ispaliti iz daljine.

SAD su takođe navele da je Iran poslao vojno osoblje na Krim da pomogne ruskim dronovima u napadima na ukrajinske ciljeve.

Slanje daljeg iranskog naoružanja Rusiji je potez koji će verovatno dovesti do daljeg pogoršanja odnosa sa SAD.

U ponedeljak je američki izaslanik u Iranu Rob Mali rekao da Bajdenova administracija neće „gubiti vreme“ na razgovore o oživljavanju nuklearnog sporazuma „ako se ništa ne dogodi“.

Ranije ovog meseca Džon Kirbi, koordinator komunikacija u Savetu za nacionalnu bezbednost, rekao je da je prisustvo iranskog osoblja dokaz direktnog angažovanja Teherana u sukobu.

U ponedeljak je visoki zvaničnik američke odbrane rekao da nemaju nikakve informacije o nagoveštajima da se Iran sprema da pošalje rakete Rusiji za upotrebu u Ukrajini.

Iranska misija pri Ujedinjenim nacijama nije odgovorila na zahtev za komentar o novoj očekivanoj isporuci. Iran je ranije negirao da je Rusiji isporučio oružje za upotrebu u Ukrajini, rekavši da to „nije i neće“ učiniti.

Ilustracija
Ilustracijafoto: EPA / Iranian Army

Vašington post je prvi izvestio o iranskim planovima da pošalje rakete i dodatne dronove u Rusiju.

Nejasno je da li će SAD moći da zabrane dalje isporuke, čak i kada raste zabrinutost da će Iranci poslati još naprednije oružje Rusiji. Američki zvaničnici su takođe rekli da su svesni razgovora o dodatnom iranskom naoružanju Rusiji koje još nije isporučeno.

Pitanje dugovečnosti i održivosti ostaje jer je nejasno koliko dugo Iran može ili će nastaviti da pruža oružje – uključujući naprednije rakete – Rusiji.

Iranske rakete pretvoriće raketne napade na Ukrajinu u sistem

Rusija može da izvrši sistemske raketne napade na ukrajinske ciljeve ako dobije oružje od Irana.

Ovo je u emisiji TV kanala „Prjamoj“ rekao predstavnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Andrej Jusov, prenosi dopisnik „PolitNavigatora“.

Prema rečima Jusova, tehničke karakteristike raketa koje Iran može da isporuči nisu toliko važne koliko njihov broj.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

„Oni mogu biti opasne, pre svega, zato što samo broj raketnih udara može biti održiv za Rusiju. Odnosno, radi se o povećanom broju udara na iste objekte energetske infrastrukture, civilne infrastrukture. Njihove taktičko-tehničke karakteristike i karakteristike ćemo moći profesionalno da procenimo kada se koriste na bojnom polju, sada su to hipotetički razgovori.

One svakako predstavljaju pretnju, jer je ovo dodatno opterećenje i zadatak za naše PVO i protivraketne snage. Nažalost, u stvari, postoje informacije da su pregovori o nabavci ne samo dronova i bespilotnih letelica, već i balističkih projektila za Putina uspešno završeni. Shodno tome, nastavljamo da pratimo, Ukrajina se priprema i za ovaj scenario“, rekao je Jusov.

(Kurir.rs/CNN/Politnavigator)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track