NEMA ODBRANE PROTIV OVE VOJSKE! Nezadrživa sila preti da iznutra sruši zapadne centre moći - CIA i MI6 ne znaju šta da rade!
Foto: Reuters 2015

nova sila

NEMA ODBRANE PROTIV OVE VOJSKE! Nezadrživa sila preti da iznutra sruši zapadne centre moći - CIA i MI6 ne znaju šta da rade!

Planeta -

Sajber kriminal širom sveta porastao je za 600 odsto tokom pandemije Covid-19, prema istraživanju koje je objavila kompanija za poslovno osiguranje Embroker.

U istraživanju se tvrdi da je čak i pre nego što je virus udario, Kina pretekla Rusiju kao najveći državni sponzor sajber napada na Zapad. Peking do danas negira ove tvrdnje. I dok velike sile kao što su Rusija i SAD o svojim sajber aktivnostima govore otvoreno, javno optužujući jedna drugu i čak postavljajući granice koje ne treba da se prelaze, tihi ali brutalni igrač na ovom bojnom polju je Kina.

I dok velike sile kao što su Rusija i SAD o svojim sajber aktivnostima govore otvoreno, javno optužujući jedna drugu i čak postavljajući granice koje ne treba da se prelaze, tihi ali brutalni igrač na ovom bojnom polju je Kina. Odgovornost za najveće sajber incidente u svetu, politički Zapad često prepisuje hakerima iz Kine.

Kompanija "Symantec", koja se bavi bezbednošću softvera, u jednom od svojih izveštaja iz 2020. godine istakla da trećina malicioznih softvera vodi poreklom iz Kine, uzimajući u obzir da je Kina zemlja najveće internet populacije, sa 33 milijarde veb stranica.

Foreign Policy je u svom istraživanju procenio da osoblje kineske "hakerske vojske" broji izmeđi 50.000 do 100.000 pojedinaca, dok ove brojke u istraživanjima drugih medija dostižu i milion. Do danas nije poznat ukupan broj aktivnih kineskih hakera.

Stav Kine

Si Điping
foto: Kineska medijska grupa

Kineska država do danas negira bilo kakvo učešće u sajber obračunima širom sveta, iako je mediji, većinom sa Zapada optužuju za niz sajber incidenata širokih razmera. Predsednik Kine Si Đinping na Svetskoj internet konferenciji koju je sponzorisao Peking, održanoj u provinciji Džeđijang, pozvao je sve države u svetu da poštuju "sajber suverenitet" jedne druge i različite modele upravljanja internetom.

Njegova poruka bila je da Kina, sa 650 miliona korisnika interneta, treba da ima reč u kreiranju globalnih pravila korišćenja interneta. Ovo obraćanje predsednika Sija bilo je jasan znak da su bezbednost i kontrola interneta u Kini označeni kao nacionalni prioritet. Kineski vojni analitičari često citiraju jednu studiju RAND Corporation-a:

- Sajber rat je strateški rat u informatičkom dobu, baš kao što je bio nuklearni rat u 20. veku.

Kinezi ovu definiciju koriste kao osnovu za tvrdnju da sajber rat ima mnogo širi značaj za nacionalnu bezbednost i da uključuje konkurenciju u oblastima izvan vojske.

Putin: Rusija pojačava sajber odbranu

Predsednik Vladimir Putin izjavio je u maju ove godine da se broj sajber napada na Rusiju od strane stranih "državnih struktura" višestruko povećao otkako je Rusija poslala svoje oružane snage u Ukrajinu 24. februara i da Rusija mora da pojača svoju sajber odbranu smanjenjem upotrebe stranog softvera i hardvera.

- Vrše se ciljani pokušaji da se onesposobe internet resursi kritične informacione infrastrukture Rusije. Pokrenuti su ozbiljni napadi na zvanične sajtove vladinih agencija. Mnogo su češći i pokušaji ilegalnog prodora u korporativne mreže vodećih ruskih kompanija - rekao je Putin i dodao da su na meti bili mediji i finansijske institucije.

Vladimir Putin
foto: EPA/SERGEJ BOBYLEV / KREMLIN POOL

Kineska vojska iz senke

Tema o kojoj se javiše spekuliše u tekstovima zapadnih medija je navodna veza hakera u Kini sa Narodnooslobodilačkom vojskom Kine (People's Liberation Army - PLA).

Ukoliko bi se pronašli dokazi da je kineska vojska usko povezana sa delavanjem hakerskih grupa, kako tvrde ne samo mediji, već i državnici sa Zapada, onda bi se odgovornost za određene sajber incidente mogla prepisati i kineskoj državi!

Na osnovu svedočenja nekih pripadnika ove grupacije, sve što kineski hakeri rade je u službi države i na svoje delovanje gledaju kao na svojevrsni izraz patriotizma. Iako su u internet podzemlju poznati kao "crvena napast" ili "crvena legija", kineski hakeri sebe vide kao kinesku vojsku iz senke i borce protiv anti-kineske propagande u svetu.

Mada se njihov način sajber ratovanja smatra najagresivnijim, kineski hakeri ne napadaju veb sajtove svoje zemlje, niti bilo koje kineske institucije ili kompanije. Često testiraju bezbednost državnih veb stranica u cilju smanjenja rizika od potencijalnih napada i izveštaje takvih testiranje podnose određenoj instituciji direktno.

Mnoge svetske sile, poput Indije, većinu svoje sajber odbrane koncentrisale su na hakerske napade iz Kine.

Strah SAD i Velike Britanije

Da su hakeri iz Kine realna pretnja za politički Zapad, pokazuje i jedan događaj iz jula ove godine.

Šef američkog FBI-a i čelnik britanske domaće Službe bezbednosti (MI5) održali su zajedničko obraćanje u kom su ukazali na sajber aktivnosti kineske vlade, upozoravajući poslovne lidere da je Peking odlučan da ukrade njihovu tehnologiju radi sopstvene koristi.

Obraćanje se dogodilo u sedištu MI5, u Londonu.

Kristofer Rej, direktor FBI-a, stao je pored generalnog direktora MI5, Kena Mekaluma. Rej je tada potvrdio dugogodišnju zabrinutost zbog ekonomske špijunaže i hakerskih operacija Kine.

- Vidimo da je kineska vlada ta koja predstavlja najveću dugoročnu pretnju našoj ekonomskoj i nacionalnoj bezbednosti, a pod "našom", mislim na obe naše zemlje, zajedno sa našim saveznicima u Evropi i svetu - rekao je Rej.

- Danas je prvi put da su šefovi FBI-a i MI5 podelili javnu platformu. Radimo to da bismo poslali najjasniji signal koji možemo o velikom zajedničkom izazovu - Kini - rekao je Mekalum.

Nakon ovog sastanka oglasio se portparol kineske ambasade u Vašingtonu Liu Penđu i odbacio je optužbe zapadnih lidera, rekavši u imejlu agenciji Asošiejted pres da se Kina "čvrsto protivi i bori se protiv svih oblika sajber-napada" i nazvao optužbe neosnovanim.

- Nikada nećemo podsticati, podržavati ili odobravati sajber napade - pisalo je u saopštenju.

Sastanak je iznenadio javnost, jer se stekao utisak da se radi o velikom problemu, kada su čelnici najvećih američkih i britanskih službi morali zajedno da se obrate i označe Kinu kao sajber pretnju.

Najpoznatiji sajber napadi kineskih hakera

Glavne mete kineskih sajber napada, sudeći po zabeleženim slučajevima do sada, isključivo su strani veb sajtovi, pre svega Tajvana, Indije, Japana, ali i drugih kompanija i država na Zapadu, tvrde zapadni mediji.

Uzimajući u obzir obim i posledice koji su usledili posle ovih incidenata, može se reći da su kineski hakeri uspeli da probiju sajber zaštitu najvećih IT kompanije i nekih od najmoćnijih država na svetu

Ovo su neki od najpoznatijih napada koji se povezuju sa hakerima iz Kine:

1. Njujork Tajms, januar 2013

Početkom 2013. godine, novinari i zaposleni u Njujork Tajmsu bili su žrtve dugotrajnog četvoromesečnog sajber napada.

Napad je podstaknut nakon što je šef šangajskog biroa Dejvid Barbosa objavio istragu o tome kako su rođaci tadašnjeg kineskog premijera Ven Điabaoa stekli bogatstvo od "nekoliko milijardi dolara kroz poslovne dogovore".

List je naveo da je napad izveden metodama u skladu sa onim ranije povezanim sa kineskom vojskom.

- Napadi su započeli sa istih univerzitetskih kompjutera koje je kineska vojska koristila za napad na vojne institucije Sjedinjenih Država u prošlosti. - tvrdili su iz Njujork Tajmsa.

Nakon što je Njujork Tajms objavio vest, Vol Strit Žurnal je sledio njihov primer i sledećeg dana izvestio da su i njihove računare infiltrirali kineski hakeri.

2. Operacija "Aurora", januar 2013.

U famoznoj operaciji "Aurora", hakeri su iskoristili grešku koja utiče na neke verzije pretraživača Internet Explorer da napadnu kompanije Google i Adobe.

Eksploatisana je "ranjivost nultog dana", termin koji se daje za novootkrivenu ranjivost u softveru koju vlasnik još nije popravio. Dok je ne popravi, softver je ranjiv na rizike sajber bezbednosti.

U razgovoru za Wired nakon incidenta, Dmitrij Alperovič, presednik kompanije McAfee za istraživanje sajber pretnji rekao je:

- Nikada van odbrambene industrije nismo videli da komercijalne industrijske kompanije budu pod takvim nivoom sofisticiranog napada... To potpuno menja model pretnje!

Incident je doveo do toga da je Google ugasio svoj pretraživač u Kini.

3. Američka kadrovska služba, april 2015.

Sajber napad na Američku kadrovsku službu (OPM), agenciju koja upravlja civilnim osobljem američke vlade, počeo je u novembru 2013. i nastavio se do aprila 2015. godine.

Tokom napada ukradeni su lični dosijei više od 20 miliona ljudi, uključujući evidenciju o otiscima prstiju i brojeve socijalnog osiguranja! Zvaničnici su bili svesni da hakeri pristupaju OPM serverima od marta 2014. godine, ali su verovali da će resetovanje sistema u maju 2014. "očistiti napadače". Nije ih očistilo. OPM je ponovo otkrio "neobičnu aktivnost" tek godinu dana kasnije.

4. Equifax, jul 2017.

Lični podaci više od 147 miliona Amerikanaca bili su u opasnosti 2017. godine kada su hakeri pristupili sistemima agencije za kreditno izveštavanje Equifax. Bio je to jedan od najtežih napada koji se dogodio u SAD, brojevi kreditnih kartica i kućne adrese bili su među ukradenim podacima.

- Na skali od jedan do deset, ovo je deset - rekao je tada analitičar za sajber prevare Avivah Litan, preneo je Bi-Bi-Si.

Vatikan, stubovi
foto: Profimedia

5. Vatikan, jul 2020.

Vatikanske kompjuterske sisteme napali su, kako se sumnjalo, kineski hakeri. Napad se dogodio uoči pregovora između Pekinga i Vatikana o obnovi "privremenog dvogodišnjeg sporazuma o radu Katoličke crkve u Kini", prenosi Rojters. Napad je bio usmeren na komunikaciju između Vatikana i biskupije Hong Konga koristeći metode "ranije identifikovane sa hakerskim grupama koje podržava Kina".

U novembru 2020, Gardijan je izvestio da se Vatikanska apostolska biblioteka bori sa 100 sajber pretnji mesečno, napadima koji bi mogli da "ugroze reputaciju Vatikanske biblioteke" i "imaju značajne finansijske posledice". Međutim, nisu utvrđene direktne veze između Kine i ovih napada.

Nova sila

Za razliku od Kine, koja negira svoju vezu sa hakerima koji stoje iza nekih od najvećih sajber skandala u svetu, jedna država zaista ima "sajber vojnike" kao deo svojih regularnih vojnih snaga.

Iako Kina važi za naagresivniju sajber silu u svetu, nedavno joj je jedna država preotela titulu i njeni hakeru su dokazali da su jači čak i od kineskih, a to je Severna Koreja.

Kurir.rs/Alo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track