IRAN DEMANTOVAO DA SPREMA NAPAD NA SAUDIJCE, ALI NAD GRADOM KOMOM SE VIJORI CRVENA ZASTAVA OSVETE: Kome je zaista pretnja upućena
Foto: Printsreen/Twitter

O osvetnici huseina

IRAN DEMANTOVAO DA SPREMA NAPAD NA SAUDIJCE, ALI NAD GRADOM KOMOM SE VIJORI CRVENA ZASTAVA OSVETE: Kome je zaista pretnja upućena

Planeta -

Nad kupolom džamije Dažmkarn u iranskom svetom gradu Komu podignuta je po treći put posle iračko-iranskog rata koji je trajao od 1980-1988 i likvidacije generala Kasema Sulejmanija u bagdadu 2020 crvena zastava, sa čime je celom svetu poslata poruka, da Iran kreće u osvetu.

Podizanje crvene zastave usledilo je posle izjave komandanta Iranske revolucionarne garde, poznatije kao Pasdarani, Hoseina Salamija, koji je izdao upozorenje Saudijskoj Arabiji da će biti napadnuti ubog mešanja u unutrašnje stvari Irana.

Naime, Tegeran optužuje Rijad da ohrabruje i podstiče proteste u Iranu koji traju već više od mesec dana, kroz medijsko praćenje.

"Umešani ste u ovu stvar i znate da ste ranjivi", rekao je u pretećoj poruci general Salimi.

Inače američki "Wall Street Journal" objavio da je Saudijska Arabija podelila informacije sa Sjedinjenim Državama upozoravajući na „neposredan” napad Irana na ciljeve u samoj Kraljevini i na Bliskom istoku, uključujući Erbil, glavni grad autonomne oblasti Kurdistan u Iraku. Prema saudijskim i američkim zvaničnicima kao odgovor na upozorenje, Rijada, Vašington i druge zemlje povećale su nivo pripravnosti među svojim vojnim snagama na Bliskom istoku. Tamo gde je potvrđeno, planirani napadi bi imali za cilj da skrenu pažnju sa demonstracija kojima Iran prisustvuje nedeljama i za koje su odgovorne „neprijateljske“ zemlje poput SAD i Saudijske Arabije, navodi Teheran. Savet za nacionalnu bezbednost Bele kuće saopštio je da je zabrinut zbog upozorenja i stavio do znanja da je spreman da odgovori „u odbranu interesa i partnera u regionu“.

Crvena zastava u Iranu simbolizuje osvetu i odnosi se na trećeg šiitskog imama Huseina.

Inače 2. novembra portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani demantovao je izveštaje da se priprema napad na Saudijsku Arabiju, prenosi TASS.

"Islamska Republika Iran drži se politike dobrosusedstva, deluje na osnovu uzajamnog poštovanja iu okviru međunarodnog prava, nastoji da ojača stabilnost i bezbednost u regionu i nastaviće konstruktivnu interakciju sa susednim zemljama“, rekao je Kanani, u saopštenju objavljenom na sajtu iranskog ministarstva spoljnih poslova u sredu.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track