ZVALI SU IH FENOMENOM IRAČKO -IRANSKOG RATA! Motociklima su jurili kroz minska polja! Većina su bili dečaci, koji su otišli u smrt
Foto: FOTO Printscreen Youtube

ko su basidži

ZVALI SU IH FENOMENOM IRAČKO -IRANSKOG RATA! Motociklima su jurili kroz minska polja! Većina su bili dečaci, koji su otišli u smrt

Planeta -

Na protestima u Iranu koji već traju više od mesec dana koji su buknuli, kada je verska policija na smrt brutalno pretukla više žena veliku ulogu u suzbijanju imale su motociklističke jednice Basidža.

Naime, radi se o elitnoj iranskoj jednici, koja je slična Iranskoj revolucionarnoj gardi Pasdaranima. Svoj pečat dobili su u vreme iračko-iranskog rata 1980-1988. kada su i nastali, a ostali su upamćeni po tome što su motociklima marke "Kavasaki" i "Jamaha" pred svaku iransku ofanzivu jurili kroz minska polja otvarajući prolaz za juriš Pasdarana i jedinica regularne iranske vojske.

Decenijama kasnije preuzeli su specijalne policijske zadatke sa posebnim naglaskom na razbijanje demonstracija u čemu su se najviše istakli u nekoliko navrata od 2017. godine do danas.

Nazivali su ih fenomenom Iračko-iranskog rata. Naime, oni su bez pogovora, bez oprašatanja, bez buke i bežanja na poziv vrhovnog iranskog verskog vođe ajatolaha Homeninija otišli u rat. Među Basidžima bilo je dosta dešaka starih od 12 do 17 godina koji su stradali u tim jurišima.

Basidći, Iraćko-Iranski rat
foto: FOTO Printscreen Youtube

Ostali su upamćeni po tome što su nosili zelene uniforme i preko čela crvenu traku sa pozivom trećeg imama Huseina na osvetu.

Kao što smo gore pomenuli oni su motociklima jurili kroz minska polja otvarajući prolaz za Pasdarane i ostale iranske jedinice. Basidži su imali motocikle marke Jamaha i Kavasaki..

Basidći, Iraćko-Iranski rat
foto: FOTO Printscreen Youtube

Svaki drugi borac osim automatske puške nosio je i RPG 7. da bi posle prolaza kroz minsko polje ako prežive ispalili projektil ka prvim iračkim jedinicama.

U osam godina rata stradalo je desetine hiljada mladića od kojih je većina bila maloletnika..

Njihova pojava ledila je krv u žilama izmorenih iračana.

Pre svakog polaska čitali su kuranske sure do transa.. Hido Biščević zagrebački novinar i bivši ambasador Hrvatske u Srbiji u svojoj knjizi "Krv na vodi", koja je nastala dok je bio reporter i ratni izveštač zagrebačkog Vijesnika na Bliskom istoku opisao je Basidže na dve strane svoje : " Nikada nikome neće biti sasvim jasno je li riječ o kolektivnoj opsjeni ili zbiru pojedinačnih strahova. Ali sjutradan ujutro, poredani u prijeteće redove, ovi noćni vjernici krenuli su prema minskim poljima zastrašujuće sabrani i mirni..."

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track