KAKO JE ŽEŠOV POSTAO GLAVNI LOGISTIČKI CENTAR ZA DISTRIBUCIJU ORUŽJA KIJEVU: Ulazna vrata za naoružanje NATO pakta u Ukrajinu
Foto: EPA/Darek Delmanowicz, AP/Evan Vucci

Analiza

KAKO JE ŽEŠOV POSTAO GLAVNI LOGISTIČKI CENTAR ZA DISTRIBUCIJU ORUŽJA KIJEVU: Ulazna vrata za naoružanje NATO pakta u Ukrajinu

Planeta -

Žešov, do izbijanja rata u Ukrajini retko je ko čuo za ovaj grad na jugoistoku Poljske, koje je pre nego što su ruski tenkovi umarširali u Ukrajinu postaoprvo mesto gde su delovi 82. padobranske i 101. vazdušno jurišne divizije američke vojske prvi stigli uoči invazije na Kijev.

Ono što je zanimljivo jeste da Žešov ima vojni aerodrom, a koji je zbog blizine Ukrajine jer je udaljen 80 km od Lavova, odnosno Ljavova kako ga Ukrajinci zapravo zovu postao glavni logistički centar NATO pakta za transport oružja, municije i vojne opreme ukrajinskoj vojsci.

Rzeszow, Režov, Poljska
foto: AP

Preko ovog distributivnoig centra put Ukrajine otišli su višecevni bacači raketa HIMARS, M-270, smaohodne haubice M109 Paladin, Krab SP 155 mm, PZH 200. PVO sistemi IRIS-T, vučne haubice M-777, poljski tenkovi T-72, BMP-1, slovenački tenkovi M-55S, BVP M-80, oklopna vozila iz Australije i Velike Britanije i logistička oprema iz celog sveta.

Ono što je interesantno u celoj priči, jeste da su ruski nefromalni mediji sa velikim zanimanjem počeli da se bave Žešov i glavnim logističkim i distributivnim centrom za sanbdevanje Kijeva oružjem.

Rzeszow, Režov, Poljska
foto: EPA/Darek Delmanowicz

Ruski analitičari primećuju da osam mesci od početka rata povećava se količina oružja i vojne opreme koju NATO pakt šalje Ukrajini. Ono što je primetno bilo u prvoj fazi da se koriste vojni i civilni transportni avioni, je to što se na aerodrom kopenim putiem i železnicom doprema sve više vojne tehnike.

Rzeszow, Režov, Poljska
foto: AP/Evan Vucci

Međutim, ono što jei nteresantno u celoj priči jeste da Amerikanci koriste Režov samo u izuzetnim situacijama, odnosno kad je situacija toliko kritična da je oružje potrebno hitno prebaciti u Ukrajini.

S druge strane na Zapadu, oni koji simpatišu Ukrajinu smatraju da baza kad jednom rat stane aerodrom treba proglasiti svetskom baštinom i staviti ga pod zaštitu Uneska. Naravno neki to pravdaju kao da je u pitanju šala.

S druge strane i najnovija pomoć trebala bi da stigne Ukrajini upravo preko Režova, a oni ozbiljniji očekuju da isporuka zapadne vojne pomoći Kijevu neće prestati ni u naredne dve godine, odnosno trajaće do 2025.

Rzeszow, Režov, Poljska
foto: EPA/Darek Delmanowicz

Prema nekim podacima do sredine maja na taj aerdorom sletelo je 550 vojnih transportnih aviona mahom C-17 Gloubmaster i C-130 Herkules američkog i britanskog ratnog vazduhoplovstva, kao i civilni kargo avioni, ali i ukrajinski An-124 Ruslan i An-12 cub.

Rzeszow, Režov, Poljska
foto: EPA/Darek Delmanowicz

CNN kad je pravio prilog navodi da dnevno u proseku na taj aerdorom sleti 15-17 transportnih aviona. Aerodrom Jesonka koji se nalazi uz grad Žešov je postao ključan faktor posle okupacije Poljske od strane nacističke Nemačke i ishodište za Luftvafe za napad na Sovjetski Savez. Posle završetka rata, aerodrom je postao civilni i u svojoj istoriji imao je nekoliko rekonstrukcija.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track