13 SATI LETA DO PEKINGA, A NI RUKU MU NIJE PRUŽIO: Da li je Si Đinping za Šolca spremio hladan doček ili je do protokola? VIDEO
Foto: Twitter/runews

PRESELO MU PISKARANJE

13 SATI LETA DO PEKINGA, A NI RUKU MU NIJE PRUŽIO: Da li je Si Đinping za Šolca spremio hladan doček ili je do protokola? VIDEO

Planeta -

Jednodnevna poseta nemačkog kancelara Olafa Šolca Pekingu i susret sa kineskim predsednikom Si Đipingom posle njegovog ustoličenja i trećeg mandata ne prestaje da zaokuplja vaskoliku javnost po društvenim mrežama.

Naime, na snimku svečanog susreta u Velikoj sali naroda, očigledno nije sve bilo sjajno, pošto je Si Đinping bio veoma uzdržan pred Šolcom, a izostalo je i neizbežno rukovanje dva lidera, dva ekonomska džina, što nije bilo slučaj ranije.

Neki veruju da je poseta Šolca Pekingu bila pokušaj da se ispeglaju odnosi između dve zemlje pošto je nemačka šefica diplomatije Analena Berbok koja je uoči posete rekla da se greške Nemačke koje je u prošlosti napravila sa Rusijom ne smeju da se ponove. Šolca je istovremeno podsetio da je njegova vlada došla na vlast uz obećanje da će promeniti strategiju prema Kini.

Hladnom odonosu verovatno je kumovao i Šolcov tekst za Politiko u kome je naveo da Berlin mora da promeni način na koji se odnosi prema Kini dok se zemlja vraća na otvorenije "marksističko-lenjinistički" politički put.

U svom tekstu za Politiko i nemački Frankfurter Allgemeine Zeitung, Šolc je branio svoje putovanje u Kinu, ali je naglasio da će nemačke kompanije morati da preduzmu korake da smanje „rizične zavisnosti“ u industrijskim lancima snabdevanja, posebno u smislu „najsavremenije tehnologije“.

Šolc je primetio da predsednik Si Đinping namerno sprovodi političku strategiju da međunarodne kompanije učini zavisnim od Kine. „Ishod upravo završenog Kongresa Komunističke partije je nedvosmislen: marksizam i lenjinizam zauzimaju mnogo širi prostor nego u odlukama prethodnih kongresa... Kako se Kina menja, tako i način na koji se odnosimo prema ovoj zemlji mora promena“, rekao je on. napisao je Šolc.

Olaf Šolc, Si Đinping, Kina, susret
foto: Foto: Kineska medijska grupa

A onda je iz Berlina u Peking poveo privrednu delegaciju u kojoj su, između ostalih, vodeći predstavnici Folksvagena, BASF-a i Dojče banke. Inače, poseta je trajala samo jedanaest sati.

S druge strane zvanični kineski mediji naveli su da je nemački kancelar Olaf Šolc, prvi lider EU koji je došao u Peking nakon uspešnog sazivanja 20. Nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine, boravio je u petak u zvaničnoj poseti Kini.

Konstatujući složen i fluidan međunarodni pejzaž, kineski predsednik Si Đinping rekao je Šolcu da dve velike zemlje, sa velikim uticajem, treba da rade zajedno „u vremenu promena i nestabilnosti“ i da više doprinose globalnom miru i razvoju.

Šolc je naglasio da se njegova zemlja nada da će održati komunikaciju i koordinaciju sa Kinom kako bi bolje zaštitila regionalni i svetski mir i bezbednost.

Olaf Šolc, Si Đinping, Kina, susret
foto: Foto: Kineska medijska grupa

U međuvremenu, dvojica lidera su razmenila mišljenja i o krizi u Ukrajini. Kina podržava Nemačku i EU u igranju važne uloge u promovisanju mirovnih pregovora i izgradnji uravnoteženog, efikasnog i održivog evropskog bezbednosnog okvira, rekao je Si.

Prema rečima predsednika Kine, ta poseta će dodatno unaprediti međusobno razumevanje i poverenje između dve strane, produbiti saradnju u različitim oblastima i dati dvema stranama priliku da planiraju dalji rast bilateralnih veza.

Si Đinping
foto: Foto: Kineska medijska grupa

Ove godine obeležava 50. godišnjica diplomatskih odnosa Kine i Nemačke, Si je rekao da put od pet decenija pokazuje da sve dok dve strane slede principe međusobnog poštovanja, traženja zajedničkog jezika uz zadržavanje razlika, održavanje razmene i uzajamnog učenja, a u cilju saradnje na obostranu korist, bilateralne veze će u celini ići u dobrom pravcu i stabilno napredovati.

Kina je šestu godinu zaredom bila najvažniji trgovinski partner Nemačke u 2021. Obim trgovine između njih porastao je na više od 250 milijardi dolara u 2021. sa manje od 300 miliona dolara na samom početku diplomatskih odnosa.

Kurir.rs/A.M./Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track