JAPAN JAČA VOJSKU Kišida: Najbitniji problemi su nuklearna pretnja Severne Koreje i ruski rat protiv Ukrajine!
Foto: EPA/WO2 MAX BREE/AUSTRALIAN DOD HANDOUT -- MANDATORY CREDIT: COMMONWEALTH OF AUSTRALIA 2021 -- AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT -- HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES ***

bezbednosno okruženje sve složenije

JAPAN JAČA VOJSKU Kišida: Najbitniji problemi su nuklearna pretnja Severne Koreje i ruski rat protiv Ukrajine!

Planeta -

Japanski premijer Fumio Kišida izjavio je danas tokom medjunarodne revizije vojne flote da njegova država mora da hitno ojača vojne kapacitete jer je sve više bezbednosnih rizika, među kojima su nuklearne pretnje iz Severne Koreje i ruski rat protiv Ukrajine.

U pomorskoj smotri je učestvovalo 18 ratnih brodova iz 12 država, medju kojima su SAD, Australija, Kanada, Indija, Novi Zeland, Singapur i Južna Koreja, dok su SAD i Francuska poslale i ratne avione.

Južna Koreja se pridružila prvi put posle sedam godina što označava poboljšnje veza izmedju Tokija i Seula koje su zategnute zbog ratnih zločina Japana.

"Bezbednosno okruženje u istočnom i južnom Kineskom moru, posebno oko Japana, postaje sve zaoštrenije", rekao je Kišida, ukazujući na brojna lansiranja projektila iz Severne Koreje i rastuću zabrinutost zbog uticaja ruske invazije na Ukrajinu.

Kišida je rekao da je izbegavanje sporova i traženje dijaloga važno ali i da je neophodna spremnost da se odgovori na provokacije i pretnje miru i stabilnosti.

On je ponovio obećanje da će se značajno ojačati vojna sposobnost Japana u roku od pet godina.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track