NUKLEARNA TRIJADA: Amerikanci NAMERNO pokazali celom svetu najstrašnije nuklearne podmornice PORUKA I SAVEZNICIMA I NEPRIJATELJIMA
Foto: Printscreen Twitter

neuobičajEn potez vašingtona

NUKLEARNA TRIJADA: Amerikanci NAMERNO pokazali celom svetu najstrašnije nuklearne podmornice PORUKA I SAVEZNICIMA I NEPRIJATELJIMA

Planeta -

Mornarica Sjedinjenih Država je poslednjih dana odlučila da uradi nešto vrlo neobično. Premeštanje nukelarnih podmornica je nešto veoma uobičajeno za Pentagon, ali javno objavljivanje njihovog kretanja nije nimalo neuobičajeno. Izuzetno je retko da se rute i zaustavljanja nukelarnih podmornica klase Ohajo saopštavaju "urbi et orbi".

Zato odluka američkog ministarstva odbrane da javno obznani kretanje ovih podmornica sa balističkim raketama na nuklearni pogon, u bazama van teritorije SAD, može se stoga protumačiti kao skup diplomatskih poruka, koje su usmerene ka više ciljeva.

Što se tiče podmornice USS Virginia, vesti je dostavila sama Ratna mornarica SAD saopštenjem od 20. oktobra, u kom se navodi da je prethodnog dana komandant Centcom-a (Centralna komanda Sjedinjenih Država) bio na brodu SSBN na tajnoj lokaciji u međunarodnim vodama unutar Arapskog mora.

General Majkl Kurila, zadužen za Centcom, tada je tom prilikom hvalio tu klasu podmornica nazivajući ih "krunskim draguljem nuklearne trijade". Njegove reči su sasvim u skladu sa onim što se očekuje od višeg oficira SAD, ali tajming te izjave nije prošao nezapaženo. Tih dana, naime, u pozadini rata u Ukrajini i uz priče o mogućoj upotrebi atomskog uređaja od strane Moskve, preplitali su se različiti elementi međunarodne politike.

Pentagon je zajedno sa Kijevom, tvrdio da su dronovi koje su Rusi koristili „očigledno” iranski. Širom Islamske Republike, protesti protiv sistema nisu pokazivali znake jenjavanja. Dok se na drugoj strani Azije, u Kini, održavao kongres Komunističke partije Kine - trenutak u kom je Si Đinping, ponovo postao krunisani lider i ponovio da rešenje tajvanskog pitanja predstavlja fundamentalnu tačku njegovog mandata. Po svaku cenu.

Tenzije u i sa Iranom (govori se i o strahovima Saudijske Arabije od navodnog plana Teherana za napad), kongres KP Kine i nuklearni spektar u Ukrajini otkrili su prisustvo podmornica kao što je USS Virginia daleko od severnoameričkih obalama i znatno blizu protivnika. Signal je dat i saveznicima i neprijateljima. Takođe je važno pošto se ova vrsta „javnih demonstracija“ izvodila sa plovilima klase Ohajo pretvorenim u lansere krstarećih projektila,a ne sa onima sa kojih se lanseraju balistički projektili.

Odluka da se otkrije prisustvo podmornice USS Rhode Islanda na Gibraltaru je deo iste dinamike. Sigurno nije prvi put da se američka podmornica zaustavila u britanskoj bazi između Atlantika i Mediterana, ali odluka da se ona pokaže javnosti takođe ima simbolično značenje. Podmornica sa balističkim projektilima, naime je stigla u blizinu „Herkulovih stubova“, u vreme kada rat u Ukrajini i dalje obeležava strah od nuklearnog oružja.

Odluka da se obelodani dolazak podmornice klase Ohajo u bazu na Gibraltaru ipak se nije desila prvi put.

U leto 2021. godine, mornarica Sjedinjenih Država odlučila je da otkrije dolazak u bazu Gibraltar podmornice USS Alaska, prve tog tipa koja je stigla dotle u poslednjih dvadeset godina. USS Florida je bila pre nje, ali sa nje se lansiraju krstareće rakete. U to vreme, Crno more je bilo u centru tenzija iz nekoliko razloga: s jedne strane, održane su masovne vežbe SAD i Ukrajine Sea Breeze 21, a sa druge, postojale su jake tenzije između Ujedinjenog Kraljevstva i Rusije u vezi britanskog broda koji je ušao u vode Krima.

Konačno, otprilike u isto vreme, Moskva je najavila prvo pomorsko ispitivanje nuklearne podmornice Belgorod, dragulja mornarice Vladimira Putina. Ukratko, taj period pokazuje da dolazak neuklearnih podmornica na Gibraltar nije obično tehničko pitanje, već znak diplomatije „Topovnjača“ koji je upućen direktno Kremlju.

Mediteran je poslednjih meseci isprekidan putanjama ruskih plovila kao i američkih nosača aviona i NATO vozila. Prikazivanje jedne od najsmrtonosnijih jedinica svoje mornarice na ulazu u Mediteran (dok je druga bila praktično na vratima Persijskog zaliva) ukazuje na to da Vašington jednako ceni različite sektore u kojima su uključene. A sa objavljivanjem nove strateške doktrine, jasno je da je čak i pokazivanje prisustva podmornica sa balističkim projektilima deo informacionog rata koji se ne može potceniti.

(Kurir.rs/insideover.ilgiornale.it)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track