PAPA FRANJA: Ženska prava su centralno pitanje! Muško i žensko su stvoreni jednaki
Foto: EPA / MAURIZIO BRAMBATTI

odgovarao na pitanja novinara

PAPA FRANJA: Ženska prava su centralno pitanje! Muško i žensko su stvoreni jednaki

Planeta -

Papa Franja vratio se iz četvorodnevne posete Bahreinu, koju je posebno obeležio dijalog između katoličkog i islamskog sveta.

Po povratku u Rim odgovarao je na mnoga druga pitanja novinara u avionu.

Posebno je govorio o pravima žena, odnosu prema izbeglicama, trenutnoj situaciji u Libanu i borbi crkve protiv seksualnog zlostavljanja.

Pitanje prava žena je centralno. Ovo je rekao papa Franja tokom konferencije za novinare, kada je osudio tradiciju sakaćenja ženskih genitalija, koja je ponegde još uvek živa, kao zločin koji čovečanstvo mora iskoreniti.

Jednakost između muškaraca i žena još uvek nije svuda, na mnogim mestima žene se i dalje smatraju drugom klasom. „Bog nije stvorio čoveka, a zatim mu dao štene da se igra sa njim“, rekao je. "Ne, muško i žensko su stvoreni jednaki".

Potom je govorio o upravljanju izbegličkim tokovima, za koje je, prema Franjinim rečima, potreban konsenzus između politika različitih zemalja. I zato Evropska unija ne bi trebalo da izneveri zemlje poput Kipra, Grčke, Italije ili Španije. On je pomenuo Angelu Merkel, koja je svojevremeno tvrdila da problem izbeglica treba rešiti u Africi. Ali, prema Papinim rečima, Evropa mora da nastavi da očekuje pritisak migranata – sve dok samo eksploatiše Afriku umesto da ulaže u njen razvoj.

A Bergoljo je - zbog teške situacije u ovoj zemlji - govorio i o Libanu, koji vidi kao poruku suživota i velikodušnosti, čak i pre nego što se o njemu razmišljalo kao o zemlji. On je pozvao njene čelnike da prvo razmisle o Božjoj poruci i onome što je dobro za zemlju, a tek onda o ličnim interesima.

I na kraju, dotakao se seksualnog zlostavljanja u Crkvi. Papa se slaže da je skandal u Bostonu bio prekretnica, ali da se Katolička crkva sada odlučno bavi ovim problemom. „Naravno, nismo svi podjednako hrabri“ i mnogi u Crkvi i dalje radije biraju kompromis, dodaje Horhe Bergoljo.

Kurir.rs/RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track