UKRAJINA DOBILA NOVA 2 RAKETNA PVO SISTEMA: Jedan donirala Španija, a drugi SAD! Reznikov: Naše nebo biće sigurno
Foto: Printscreen/Youtube

saopšteno i zvanično

UKRAJINA DOBILA NOVA 2 RAKETNA PVO SISTEMA: Jedan donirala Španija, a drugi SAD! Reznikov: Naše nebo biće sigurno

Planeta -

Oleksej Reznikov ministar odbrane Ukrajine na som Tviter nalogu objavio je informaciju da su u tu zemlju stigla dva PVO sistema NASAMS koji su donirale SAD i Aspide Spada koji je donirala Španija.

"Pogledaj ko je ovde. NASAMS i Aspide sistemi protivvazdušne odbrane su stigli u Ukrajinu! Ova oružja vidljivo će ojačati Ukrajinsku armiju i učiniće naše nebo sigurnijim. Mi ćemo nastaviti da obramo sve neprijateljske mete koje nas napadaju. Hvala našim partnerima Norveškoj, Šapniji i SAD", napisao je Reznikov.

Inače priča o isporuci PVO sistema NASAMS traje još od juča 2022.

NASAAMS

Je protivazduhoplovni raketni sistem srednjeg dometa, koji je nastao saradnjom norveške kompanije Kongsberg Defence i američke Rajteon. Norvežani su doduše prvo krenuli u samostalni razvoj, a Amerikanic us se priključili kasnije. Sistem NASAAMS je skraćenica od Norvegian Advanced Surface to Air Missile System. Osnovu ovog sistema čini raketa vazduh-vazduh AIM-120 AMRAAM.

Reč je o kopnenoj verziji američkog protivvazdušnog raketnog sistema AIM-120 AMRAAM (Advanced Medium Range Air-to-Air Missile), a sama raketa nosi oznaku SL-AMRAAM (Surfaced Launched AMRAAM). NASAAMS sistem je postao potpuno operativan 1998. godine, pošto je raspoređen četiri godine ranije.

Pored već pomenutih raketa SL-AMRAAM, NASAAMS uključuje i američki radar PVO AN/MPK-64F1 Sentinel, za koji je razvijen sistem C4I pod nazivom FDC (Fire Distribution Center) koji zajedno sa radarom čini celinu, radarski i kontrolni sistem za detekciju (ARCS) - projektil ima horizontalni domet do 25 km (neki izvori navode 15 km), ali to uglavnom zavisi od tipa rakete (AIM-120A/B, -5 i –D) .

SPADA Aspide

Razvoju ovog raketnog PVO sistema kumovale su italija i Švajacrska daleke 1985. U pitanju je raketni sistem kratkog dometa namenjne za zaštitu određenih podrćja i objekata velike važnosti poput baza, komandih mesta. Ssitem je postavljne na kamionsku šasiju na kojoj se nalazi lanser sa četiri kontejnera sa raketama AIM-7 Sparrow.

Kurir.rs/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track