PAKAO ZA RUSE U PAVLIVKI: Gubici ogromni, marinci 155. brigade Putina mole za pomoć, besni na generale VIDE NAS KAO TOPOVSKO MESO
Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY

UŽASI RATA

PAKAO ZA RUSE U PAVLIVKI: Gubici ogromni, marinci 155. brigade Putina mole za pomoć, besni na generale VIDE NAS KAO TOPOVSKO MESO

Planeta -

Ruski marinci koji se bore u Ukrajini, u tzv. Narodnoj Republici Donjeck, poslali su pismo u kojem mole ruskog predsednika Vladimira Putina da preispita strategiju svoje invazije jer, kako kažu, tamo "krv teče u potocima".

'Hitno! Teška situacija je u Pavlivki!'

O pismu je u subotu izvijestio na svome Telegram kanalu proputinovski novinar Aleksandar Sladkov napisavši da su apel zbog rastućih gubitaka na bojištu uputili ruski marinci iz Pavlivke u Donjeckoj Narodnoj Republici. Pismo su navodno poslali Olegu Kožemjaku, guverneru regije Primorski Kraj na dalekom istoku Rusije, tražeći da u njihovo ime pokuša nagovoriti Putina da promeni stav.

Sladkov je odbio da objavi detalje pisma, ali ono malo što je otkrio baca svetlo na tmurnu sliku ratišta. Njegova objava bila je naslovljena: "Hitno!!! Teška situacija u Pavlivki. Marinci naše 155. brigade žalili su se guverneru Primorskog Kraja Olegu Kožemjaku".

"Dvojica generala tretiraju nas kao topovsko meso"

"Neću ovdje objavljivati sadržaj pisma. Ono je prosleđeno Ministarstvu obrane Rusije. U njemu piše o velikim gubicima i nemogućnost da se najvišem rukovodstvu prenesu informacija o našim velikim beskorisnim gubicima u ljudstvu i tehnici. Imam podatke o onima koji su ga napisali, ali je na Kancelariji glavnog tužitelja da ih objavi. Marinci traže od Olega Kožemjaka da kontaktira Ministarstvo obrane kako bi poslalo komisiju koja će hitno analizirati situaciju. U pismu su tri poznata imena, ali ih ne navodim. Međutim, objavljujem ovaj post, jer oni već nekoliko dana izveštavaju nadređene o situaciji u Pavlivki gde krv teče li teče", napisao je Sladkov u objavi na Telegramu.

Ono što ruski novinar nije hteo da objavi - imena zapovjednika koje prozivaju pripadnici 155. brigade - procurilo je na drugoj strani. The Sun piše da marinci s Kamčatke (zato su pismo poslali guverneru oblasti iz koje dolaze) optužuju dvojicu svojih generala da ih tretiraju kao "topovsko meso" i bezumno šalju u akcije u kojima masovno ginu.

Samo jedna brigada u četiri dana izgubila 300 ljudi

"Opet su nas generali Rustam Muradov i Zurab Ahmedov naterali u besmisleni napad, kako bi Muradov mogao dobiti počasti od zapovednika Glavnog štaba Valerija Gerasimova i odlikovanje "Heroja Rusije" koje mu je ovaj obećao. Mi, marinci s Kamčatke, napredovali smo prema Pavlivki, a rezultat tog "pomno planiranog" napada naših "velikih zapovednika" bio je da smo u četiri dana izgubili 300 ljudi. I to samo naša brigada", navodno piše u pismu ogorčenih marinaca.

"Dokle će mediokriteti poput Muradova i Ahmedova planirati vojne operacije radi ulepšavanja svojih izveštaja i primanja nagrada po cenu tolikih života? Nije ih briga ni za što osim za sebe, a nas nazivaju topovskim mesom", dodali su na kraju.

Guverener Kožemjak, kojemu su uputili pismo, proslijedio ga je nadležnim organima tvrdeći da bi ono moglo biti lažno. Međutim, više ruskih izvora tvrdi da je pismo itekako autentično. The Sun piše da je sve više informacija o demoralisanim ruskim trupama i "zapovednicima koji prikrivaju haos u Donjecku i umanjuju broj gubitaka iz straha da će biti smatrani odgovornim".

Kožemjak se takođe obratio javnosti putem video snimka, u kome je potvrdio da se u Pavlovci, gde učestvuju borci 155. brigade marinaca Tihookeanske flote, vode veoma teške borbe i da ima značajnih gubitaka, mada manjih od onih koji se navode u otvorenom pismu.

Reagovanje zvančnika

Kožemjak je jedan od prvih šefova regiona koji je stigao na front sa humanitarnim tovarom, i on je obećao je da će pokrenuti akciju radi sveobuhvatne provere navedenih činjenica.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije je takođe komentarisalo otvoreno pismo u ime marinaca iz 155. brigade Pacifičke flote:

„Više od 10 dana jedinice 155. brigade marinaca Pacifičke flote izvode efikasna ofanzivna dejstva u pravac Uludar. Zbog kompetentnog delovanja komandanata jedinica, gubici marinaca u ovom periodu ne prelaze 1% borbene snage i 7% ranjenika, od kojih se značajan deo već vratio na dužnost. Istovremeno, gubici neprijatelja duž linije borbenog dodira brigade u proseku su 7k1, au pojedinim oblastima 9k1 u ljudstvu i opremi", navodi se u saopštenju MO.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track