Pobunjenici po kratkom postupku pobili vojnike

Pogubljenja u Siriji

Pobunjenici po kratkom postupku pobili vojnike

Planeta -
Visoka komesarka UN za ljudska prava Navi Pilaj je ponovila da bi akcije sirijske vlade mogle da prerastu u ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, ali je dodala da je pođednaka zabrinuta i zbog kršenja koja čine pobunjenici

ALEP - Sirijski pobunjenici su u Alepu, po kratkom postupku, pogubili najmanje 20 vojnika iz redovnog sastava sirijske vojske, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava. Direktor opservatorije Rami Abdel Rahman potvrdio je da su vojnici zarobljeni u vojnom kompleksu tokom napada pobunjenika u istočnom gradskom okrugu Hanano i da su imali povez preko očiju i ruke vezane na leđima.

On su postrojeni i ubijeni tokom prošlog vikenda (u petak ili subotu), prenela je agencija AFP.

Na amaterskom videosnimku postavljenom na Jutjubu prikazano je 20 beživotnih tela kako leže jedna pored drugih na trotoaru.

Mnoge glave ubijenih su bile oblivene krvlju, a neki su nosili farmerke umesto kompletne vojne uniforme.

Rojters navodi da nije moguće utvrditi autentičnost snimka.

Jedan od pobunjenika na istom videosnimku stoji pored tela ubijenih s rukom postavljenom u znaku pobede "Alahu akbar", drugi plaču, a treći viču na tela "vi psi, vi niska bića".

Visoka komesarka UN za ljudska prava Navi Pilaj je ponovila da bi akcije sirijske vlade mogle da prerastu u ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, ali je dodala da je pođednaka zabrinuta i zbog kršenja koja čine pobunjenici.

"Upotreba teške artiljerije od strane vlasti i bombardovanje naseljenih oblasti je dovelo da velikog broja civilnih žrtava, masovnog raseljavanja civila unutar i van zemlje i pogubne humanitarne krize", kazala je ona.

"Ja sam pođednako zabrinuta i zbog kršenja od strane snaga koje se bore protiv vlade, uključujući ubistva, vansudske egzekucije i mučenja, kao i skorašnje povećanje upotrebe improvizovanih eksplozivnih naprava", rekla je Pilaj, govoreći pred 47 predstavnika članica na otvaranju konferencije Saveta UN za ljudska prava, u Ženevi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track