OSMOGODIŠNJU DEVOJČICU ZAKLJUČALI MAJKA, BAKA I DEDA: Držali je 8 godina u sobi! Komšiluk dojavio policiji SVE
Foto: Shutterstock

lAGALI DA JE U ITALIJI

OSMOGODIŠNJU DEVOJČICU ZAKLJUČALI MAJKA, BAKA I DEDA: Držali je 8 godina u sobi! Komšiluk dojavio policiji SVE

Planeta -

Osmogodišnja devojčica oslobođena je pošto su je majka, baka i deda, zaključali u Kelnu u zapadnoj Nemačkoj, kad je imala manje od godinu dana zbog čega je bila nerazvijena da se jedva mogla da se penje uz stepenice, piše britanski Gardijan.

Nemački mediji nazavali su je "Marija" i navodno je sedam godina provela zključana u sobi u kući svoje bake i deke u mestu Atendornu, u gradu sa oko 25.000 stanovnika pored Kelna.

Tužilac Patrik Baron fon Grotus rekao je da devojčica nema nikave utiske o spoljnjem svetu.

Devojčica je svetlo slobode ugledala 23. septembra. Lekari su je pregledali i nisu našli nikakve znakove fizičkog maltretiranja ili podhranjenosti, saopštile su opštinske vlasti Atendorna.

Kako piše Gardijan devojčica je tokom pregleda rekla da nikad nije videla šumu, bila na livadi, ili se vozila automobilom. Takođe tužilac Grotus dodaje da devojčica nije bila u stanju da se sama penje uz stepenice ili da se kreće po neravnom terenu.

Ono što sve interesuje, bilo je zašto je devojčica bila skrivana, a devojčicina majka i baka na saslušanju u policiji nisu hteli o tome da govore.

S druge strane devojčicin otac, koji nije živeo sa njima, odnosno već je bio rastavljen od bivše supruge, rekao je da pronašao poruku na vetrobranskom staklu svog automobila, dok je devojčica imala samo šest meseci u kojoj je obavešten od svoje bivše partnerke, da namerava da se preseli u Itlaiju sa detetom.

Majku koju Bild naziva Rozemarija G kako bi se zaštititla njena privatnost dok je krivični postupak u toku, obavestila je lokalne vlasti da se preselila u Kalabriju-Italija, sredinom 2015.

Inače otac je posle poruke prijavio da je septembra 2015 video majku i devojčicu u Antedornu, o čemu je obaveštena služba za staranje o mladima. Tada su ispitani devojčicini baka i deda koji su rekli da njihova ćerka sa unukom živi u Italiji.

Lkalne vlasti su u julu 2022. ponovo pokrenule istragu o tome gde se nalazi dete, jer su dobili dojavu od jednog bračnog para iz mesta Lenštat, da je devojčica zaključana u kući svoje babe i dede po majci.

Kad je sve obelodanjeno javili su se i rođaci koji su rekli istražiteljima da par nikada nije živeo u Italiji i da su bili u kontaktu preko nemačke fiksne telefonije, tvrdnja koja je potvrđena kada je italijanska policija 12. septembra rekla uredu za mlade okruga Olpe da majka i dete nikada nisu živeli na kalabrijskoj adresi koju su zapisali kao mesto stanovanja.

Jedanaest dana kasnije, nakon sudskog naloga, policija i službenici za zaštitu mladih pronašli su devojčicu u kući njenih bake i dede.

Kancelarija javnog tužioca u gradu Zigenu istražuje detetovu majku i baku i dedu zbog lažnog zatvaranja i maltretiranja maloletnika. Majka, koja ima 47 godina, mogla bi se suočiti sa kaznom do 10 godina zatvora.

Kurir.rs/Guardian

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja