IZBORI U AMERICI: Birališta zatvorena, republikanci blizu većine u Kongresu, bitka za Senat za sada IZJEDNAČENA
Foto: AP/ Scott Applewhite

SAD BIRA

IZBORI U AMERICI: Birališta zatvorena, republikanci blizu većine u Kongresu, bitka za Senat za sada IZJEDNAČENA

Planeta -

Amerikanci su glasali na međuizborima za Kongres SAD. Ovi izbori će odlučiti o većini u Predstavničkom domu i Senatu za naredne dve godine. Građani su glasali za svih 435 mesta u Predstavničkom domu i 35 od 100 mesta u Senatu.

Ovi izbori su veoma važni jer tradicionalno predstavljaju test o aktuelnom predsedniku.

SENAT

Demokrate 48

Republikanci 48

KONGRES

Demokrate 178

Republikanci 199

Džordžija, Pensilvanija i Viskonsin su 3 države od kojih sada zavisi sudbina Senata SAD, prenosi CNN.

Najskuplji međuizbori u istoriji Amerike

Izbori u SAD na putu su da postanu najskuplji međuizbori u istoriji Amerike, jer je potrošeno 16,7 milijardi dolara, kako na državnom, tako i na saveznom nivou, prema podacima dvostranačke orgnanizacije "Open sikrets".

Politička trka 2022. godine skoro je duplo skuplja od međuizbora održanih 2010. godine, a više nego dvostruko od međuizbora održanih 2014. godine.

Jedan od najboljih odziva birača u više od 50 godina

Odziv birača u SAD-u tokom ovogodišnjih izbora za Kongres i Senat bio je drugi najveći u više od 50 godina.

Nešto manje od 50 posto birača s pravom glasa izašlo je 8. novembra kako bi odlučili koji će predstavnici biti u Kongresu i Senatu.

Republikanac Derik Van Orden osvaja Viskonsin

Republikanac Derik Van Orden, prema sadašnjim projekcijama, pobediće u 3. okrugu Viskonsina.

Nijedna strana neće odneti veliku pobedu

Nijedna strana neće odneti veliku pobedu na američkim izborima, koji su održani u utorak, pošto republikanci imaju šansu da preuzmu Kongres, a demokrate da zadrže većinu u Senatu.

Izborni rezultati još pristižu i ne očekuje se da budu u potpunosti poznati u toku današnjeg dana, ali posle pobede u trci za mesto senatora u Pensilavaniji demokrate imaju dobru šansu da zadrže većinu u Senatu, dok su republikanci na putu da preuzmu Kongres.

Za demokrate značajna je pobeda za mesto senatora u Nju Hempširu gde je Megi Hasan pobedila Dona Bolduka, penzionisanog generala sklonog teorijama zavere i jednog od najglasnijih pobornika teorije o izbornoj krađi koja je dovela na vlast predsednika Bajdena.

Zbog tesnih izbora u odlučujućim američkim državama i produženog roka za brojanje glasova u nekim državama, moguće je da će konačni rezultati biti poznati tek za nekoliko dana ili čak nedelja.

Ilustracija
Ilustracijafoto: EPA/Tracie Van Auken

Sva birališta u SAD zatvorena

Sva birališta u Sjedinjenim Američkim Državama na izborima na sredini mandata za članove Kongresa su zatvorena, javlja jutros Glas Amerike (VOA). Zbog različitih vremenskih zona, izbori u SAD ne počinju i ne završavaju se u isto vreme.

Dok je brojanje glasova u mnogim saveznim državama na istoku zemlje uveliko u toku ili čak i pri kraju, te su mnogi rezultati već poznati, glasanje u državama Havaji i Aljaska tek je okončano.

Izuzetak su slučajevi u kojima je na određenim biračkim mestima bilo tehničkih problema zbog kojih je glasanje kasnilo, pa su samim tim duže ostala otvorena, navodi VOA.

Pelosi: Kandidati demokrata u Predstavničkom domu snažno nadmašuju očekivanja

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi rekla je da, dok su mnoge trke i dalje pretesne da bi se moglo reći ko je pobedio, jasno je da demokrate snažno nadmašuju očekivanja širom zemlje.

"Veliko hvala našim volonterima što su omogućili svakom glasaču da kaže svoje mišljenje o našoj demokratiji", dodala je.

Nensi Pelosi
foto: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

Feterman nakon pobede nad Trampovom TV zvezdom: Ova je pobeda je za svakog

"Ova je pobeda je za svakog ko je pao, ali se ponovno digao. Nikada nisam očekivao da ćemo ove crvene okruge pretvoriti u plavo. Ali uradili smo ono što smo trebali", rekao je demokrata Feterman u govoru u kojem se zahvalio svojim glasačima.

Senator star 89 godina osvojio osmi mandat

Republikanac Čak Grejsli (89), senator iz Ajove od 1981. godine, osvojio je u utorak osmi mandat, javljaju NBC i CBS. Čak Grejsli će na kraju novog mandata imati 95 godina. Član senatskog Odbora za pravosuđe tokom cele svoje karijere želeo je da bude glas ruralne Amerike i porodičnih farmi, a i sam je poljoprivrednik.

Ove je godine vodio kampanju o inflaciji. Donald Tramp mu je dao podršku, iako je Čak Grejsli možda imao neslaganja s bivšim predsednikom, čiju je politiku ipak uglavnom podržavao. U braku je 68 godina, ima petoro dece.

Demokrate preuzimaju ključno mesto u Pensilvaniji

Demokrate su osvojile ključno mesto u Senatu u Pensilvaniji, a Džon Feterman je pobedio kandidata Republikanske stranke koju podržava Tramp Mehmeta Oza.

Jake policijske snage ispred izborne komisije u Finiksu

Ispred izborne komisije u Finiksu u Arizoni prisutne su jake policijske snage. Republikanci su tokom izborne noći upozoravali na navodne "nepravilnosti" na izborima u Arizoni.

Republikanci grabe ka pobedi

Ted Bad postao je novi senator iz Severne Karoline, a Eliz Stefanik ponovo je izabrana za kongresmenku iz 21. distrikta u Njujorku. Veliku pobedau u Ohaju zabeležio je republikanac Džej Di Vens, koji će biti novi senator.

Čak Gresli pobedio je u trci za senatora iz Ajove. Kim Rejnolds je nova guvernerka Ajove, a Džim Pilen, prema predviđanjima CNN-a, biće novi guverner Nebraske.

Kevin Makarti preuzima mesto spikera?

Vođa republikanaca u Kongresu Kevin Makarti osvojiće mandat u 20. distriktu u Kaliforniji, predviđa CNN.

Kevin Makarti
foto: Printscreen

Ako republikanci osvoje Kongres, a sve ukazuje na to da hoće, očekuje se da će upravo Makarti preuzeti mesto spikera od Nensi Pelosi.

Demokrate "uzvraćaju udarac"

Nekoliko važnih pobeda zabeležile su demokrate. Abigejl Spanberger pobedila je u trci u Virdžiniji. Rashida Tlaib, uz Aleksandriju Okasio-Kortez jedna od progresivnih zvezda Demokratske stranke, ponovo je izabrana u Kongres na izborima u Mičigenu. Kako prenosi CNN, Samer Li biće prva crnkinja izabrana u Kongres iz Pensilvanije.

Dve važne pobede za demokrate zabeležene su u Kaliforniji: Za guvernera je ponovo izabran Gevin Njusom, dok je u trci za Senat pobedio Aleks Padilja.

Keti Hokul pobedila je republikanca Lija Zeldina u trci za guvernera Njujorka.

Džo Bajden
foto: EPA-EFE/Marcin Obara

Džo Bajden je u međuvremenu telefonira i čestitao demokratama koji su odneli pobede.

Birači legalizovali marihuanu u Merilendu

Birači u Merilendu ubedljivom većinom izglasali su legalizaciju marihuane u ovoj državi. Merilend je jedna od pet država koje su u ovom izbornom ciklusu glasale i o legalizaciji droge.

Peti mandat Šumera

Čak Šumer
foto: Printscreen

Čak Šumer ponovo je izabran u Senat na izborima u Njujorku. Ovo je peti mandat vođa demokratske većine u Senatu.

Demokrata Džared Polis ponovo će biti izabran za guvernera Kolorada koji je ušao u istoriju kao prvi otvoreno gej guverner u istoriji SAD.

Demokrate su zabeležile i važnu pobedu u Virdžiniji gde je trijumfovala Abigejl Spanberger.

Pripadnik generacije Z u Kongresu, lezbejka guverner

Kongres je dobio i prvog člana pripadnika generacije Z. Demokrata Maksvel Alehandro Frost, muzičar, vozač ubera i borac protiv oružja, izabran je za kongresmena iz centralne Floride.

Mora Hili, predstavnik demokrata, postaće prva lezbejka na mestu guvernera Masačustsa.

Poraz demokrata u okrugu Majami-Dejd posle 20 godina

Ron DeSantis je ubedljivo pobedio na Floridi i preoteo demokratama okrug Majami-Dejd u kojem nijedan demokrata nije izgubio 20 godina. DeSantis vodi i u još jednom demokratskom uporištu - okrugu Palm Bič.

Oni su guverneri Republikanaca

Republikanac Bil Li će ponovo biti guverner Tenesija, guverner Južne Karoline biće Henri Mekmaster, a Kris Sununu će ponovo biti izabran za guvernera Nju Hempšira.

Sara Hakabi Sanders biće nova guvernerka Arkanzasa, kao prva žena na toj funkciji. Ona je ranije bila funkcioner u administraciji Donalda Trampa.

Demokrata Mur guverner Merilenda

Demokrata Ves Mur će postati prvi crnac na mestu guvernera Merilenda, prenosi "Njujork tajms".

Ves Mur
foto: Printscreen YT

Ron DeSantis je legano obezbedio novi mandat na mestu guvernera Floride, predviđa AP.

Zasad najveće iznenađenje je i dalje vođstvo demokrate Rafaela Vornoka nad republikancem Heršelom Vokerom u trci za Senat u Džordžiji.

Republikanci pred pobedom na Floridi

Sudeći po prvim projekcijama Republikanci će odneti ubedljivu pobedu na Floridi u trci za Senat, gde Marko Rubio ubedljivo vodi. Njujork tajms predviđa da će to dati dodatni vetar u leđa guverneru Floride Ronu DeSantisu, koji sebe vidi kao glavnog protivkandidata Donaldu Trampu ispred Republikanske stranke na izborima za predsednika 2024. godine.

Zatvorena birališta u nizu država od Floride do Vermonta

Zatvorena birališta u Floridi, Džordžiji, Nju Hempširu, Južnoj Karolini, Vermontu i Virdžiniji.

Ostrvo Guam u zapadnom Pacifiku već objavilo rezultate izbora

Pacifičko ostrvo Guam izabralo je republikanca u Kongres prvi put za 32 godine.

Republikanac Džejms Mojlan pobedio je na izborima za delegata Guama u Predstavničkom domu SAD.

Prve izlazne ankete CNN

CNN je objavio prve izlazne anekte, koje se tiču stanja u kojem se nalazi država i odnosa prema predsedniku Džou Bajdenu. Prema ovim anketama, glasači uglavnom nisu zadovoljni stanjem u SAD, a prema Bajdenu imaju uglavnom negativan stav, navodi se u istraživanju koje je za CNN uradila kompanija Edison Research.

Izlazne ankete CNN-a pokazale su da birači imaju više poverenja u Republikansku stranku kada je reč o inflaciji i kriminalu. Međutim, kada je u pitanju abortus, polovina birača više veruje kandidatima Demokratske stranke.

Procenat glasača koji podržavaju Bajdena je na približno 45%, što je gotovo identičan rezultat Donalda Trampa kada je on bio predsednik tokom međuizbora pre 4 godine.

Grenel preneo Trampovu poruku biračima

Nekadašnji specijalni savetnik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel objavio je snimak na kojem Tramp poziva Amerikance da ostanu u redu za glasanje na biračkim mestima, naročito u Arizoni gde je bilo tehničkih problema s glasačkim listićima.

"Mnogo ljudi je otišlo i vrlo je nepravedno šta se događa", rekao je Tramp.

Tramp poziva na proteste zbog problema sa glasanjem

Bivši američki predsednik Donald Tramp pozvao je danas svoje pristalice da protestuju zbog izveštaja o problemima sa glasanjem u nekoliko američkih država na izborima za Kongres.

Zatvorena su prva birališta u Indijani i Kentakiju

Dugi redovi u Teksasu

Glasanje na nekim biralištima u Teksasu otežano je zbog tehničkih problema, prenosi CNN. Glasači su zbog toga čekali u dugim redovima. U velikom glasačkom centru u Hjustonu čeka se i po 2 sata. Od 60 mašina koje su brojale glasove neispravno je bilo čak 20.

Ovo su bila glavne teme izbora

Izlazne ankete koje objavljuje CNN takođe pokazuju da je glavno pitanje za birače na ovim izborima bila inflacija (za trećinu birača), dok se na drugom mestu našlo pitanje abortusa (27%).

Ostatak čine kriminal, oružje i imigracija.

Optužbe za neregularnosti u Arizoni

Istaknuti Republikanci objavili su na Tviteru prve ozbiljne optužbe o navodnim mahinacijama na izborima.

Čarli Kirk iz organizacije "Turning Point USA" okačio je na svom malogu na Tviteru, gde ima 1,8 miliona pratilaca, sledeći post: "Na većini birališta u okrugu Marikopa u Arizoni čeka se minimum 2 sata. Demokrate koje ovde upravljaju izborima su znali da će se ovo desiti. Gužva koja je unapred planirana. NE DOZVOLITE IM DA SE PONOVI 2020. ČEKAJTE U REDU I GLASAJTE", napisao je Kirk.

Posle toga, oglasile su se lokalne vlasti okruga Marikopa kako bi razbili ove optužbe:

- Izborima u ovom okrugu ne upravljaju demokrate, već republikanci

- Na biralištima se čeka oko 5 minuta, a često ni toliko

- Birači mogu da ubacuju listiće na kojoj god lokaciji požele

Izbori za Kongres će oblikovati ostatak vladavine Džoa Bajdena

Međuizbori se održvaju na polovini predsedničkog mandata Džoa Bajdena, koji je u Merlinedu održao poslednji predizborni miting.

Izbori u Americi, Džozef Bajden
foto: AP/Susan Walsh

Bajden dan proveo iza zatvorenih vrata

Američki predsednik Džo Bajden proveo je dan iza zatvorenih vrata u Beloj kući.

Pozvao je najviše demokratske zvaničnike kak bi im se zahvalio na njihovom radu.

Bajden je svestan da bi demokrate teško mogle da zadrže Predstavnički dom, piše CNN.

On je međutim i dalje optimista da bi mogli da zadrže Senat iako je svestan da bi rezultati mogli da stignu za nekoliko dana.

Izbori u Americi, Džozef Bajden
foto: AP/Susan Walsh

Duže će se glasati na tri mesta u Severnoj Karolini

Izborni odbor Severne Karoline jednoglasno je izglasao da se tri biračka mesta zatvore sat vremena kasnije, nakon što je njihovo otvaranje odloženo na dan izbora.

Muškarac pretio nožem biračima u Milvokiju

Muškarac je uhapšen u utorak popodne nakon što je pretio biračima nožem u predgrađu Milvokija, pa je jedno biračko mesto nakratko bilo zatvoreno.

Čovek je zahtevao od osoblja da "zaustavi glasanje", navodi se u policijskoj objavi.

Izbori u Americi, Džozef Bajden
foto: AP/Matt Rourke

Smenjena dva člana biračkog odbora u Džordžiji

Dva člana biračkog odbora u Džons Kriku u američkoj saveznoj državi Džordžiji udaljeni su sa birališta nakon što su se na društvenim mrežama pojavile njihove objave o učestvovanju u neredima na Kapitolu 6. januara 2021., javljaju američki mediji.

Zvaničnici okruga Fulton uklonili su dvoje radnika sa birališta, navodno majku i sina, nakon što su se pojavile objave, naveo je Vašington post.

Savezne države u kojima se vode glavne trke

Pensilvanija: Državni tužilac demokrata Džoš Šapiro, suočava se s Dagom Mastrianom, državnim senatorom kojeg podržava Donald Tramp.

Džordžija: Pre dve godine Bajden je postao prvi demokrata koji je pobedio u Džordžiji od 1992. godine.

Očekuje se da će utrka biti tesna jer se demokrata Rafael Varnok bori protiv sportske zvezde Herčela Vokera kojeg podržava Tramp, koji se snažno zalaže protiv pobačaja usprkos tvrdnjama dve žena kojima je navodno platio abortus.

Arizona: 2020. predsednik Bajden postao je prvi demokratski predsednički kandidat koji je osvojio Arizonu otkako je Bil Klinton osvojio tu državu 1996. godine. U trci za guvernera u Arizoni suprotstavlja se republikanka koju podržava Tramp i bivša voditeljka Kari Lejk protiv državne sekretarke Arizone Keti Hobs.

Glasači u SAD nezadovoljni stanjem u državi i Bajdenom

Glasači na ovogodišnjim izborima na sredini mandata aktuelnog predsednika SAD Džozefa Bajdena uglavnom su nezadovoljni stanjem u državi i imaju većinom negativne stavove o predsedniku, a oko sedam od 10 glasača reklo je da ne bi volelo da se Bajden kandiduje na predsedničkim izborima 2024. godine, pokazuju preliminarni rezultati izlazne ankete agencije za ispitivanje javnog mnjenja Edison riserč.

Više od sedam od 10 ispitanih reklo je da je manje nego zadovoljno načinom na koji se stvari odvijaju u zemlji, a oko jedne trećine nije samo nezadovoljno već je i ljuto zbog stanja u državi, preneo je Rojters.

Bajdenov rejting odobravanja iznosi oko 45 odsto, što je skoro identično sa rejtingom odobravanja Donalda Trampa pre četiri godine, na izborima na sredini njegovog mandata.

"Glasanje u Viskonsinu protiče glatko"

Glasanje u Viskonsinu protiče glatko, bez ikakvih problema, rekla je najviši izborni zvaničnik Viskonsina.

"Od dana popodne, nema većih problema koji su prijavljeni", dodala je Megan Volf, nestranački administrator Izborne komisije Viskonsina na konferenciji za novinare.

Komisija je rekla da je primila male izveštaje o redovima na biračkim mestima širom zemlje.

Izbori u Americi
foto: AP/ David Santiago

Kamala Haris posetila restoran u Los Anđelesu

Potpredsednica SAD Kamala Haris i njen suprug Dag Emhof svratili su u restoran u Los Anđelesu na dan izbora, pridružišvi se kandidatkinji za gradonačelnika Los Anđelesa, Karen Bas koja je pozdravlala goste.

"Danas su izbori, pa vas molim da glasate", rekla je Kamala Haris.

"O glasali ste, hvala vam što ste glasali", rekla je ona gostima.

Produženo glasanje na dva mesta u Džordžiji

Sudija Vrhovnog suda produžio je vreme za glasanje na dva biračka mesta u okrugu Kob u Džordžiji nakon što su ta biračka mesta otvorena kasnije nego što se očekivalo.

Gužve na biračkim mestima

Sudeći po fotografijama koje dolaze iz SAD, veliki broj Amerikanaca uputio sa na biračka mesta kako bi glasali na međuizborima, na kojima će izbrati članove Predstavničkog doma i Senata.

Birači čekaju u redu kako bi ubacili svoj listić. Ovi izbori će biti neizvesni do samog kraja, iako ankete daju prednost republikancima.

"Glasao sam"

Muškarac nosi nalepnicu "Glasao sam" na košulji, na kojoj je odštampana američka zastava i ustav SAD, nakon glasanja u rekreacionom centru u Fort Majersu na Floridi. Ova oblast je devastarana zbog uragana Ijan, pa je produžen period prevremenog glasanja.

Biračima je dozvoljeno da na dan izbora glasaju na bilo kom od desetak otvorenih biračkih mesta.

Izbori u Americi
foto: AP/ Keith Srakocic

Veća izlaznost od očekivane u Mičigenu

Ankete širom Mičigena pokazuju veću izlaznost birača nego što se očekivalo, rekao je portparol Stejt departmenta Mičigen Džejk Rolou.

"Upravo smo čuli da su anketari širom zemlje iznenađeni koliko ljudi dolazi lično da glasa", naveo je on.

Volstrit pomno prati dešavanja oko međuizbora

Volstit je uveren da će međuizbori dovesti do zastoja u Vašingtonu ali trgovci kažu da bi se ovonedeljni izveštaj o inflaciji mogao pokazati daleko važnijim za tržišta.

Tržišta su ojačala poslednjih dana jer se investitori klade da će republikanci preuzeti kontrolu nad najmanje jednim domom, što bi dovelo do podeljene vlade.

Neke četvrti u južnoj Kaliforniji evakuisane pre otvaranja birališta

Birački dan u južnoj Kaliforniji započeo je pljuskom. Neke četvrti u kalifornijskom gradu Santa Klariti evakuisane su zbog toga što im prete odroni i poplave.

Hoće li se produžiti glasanje u Severnoj Karolini?

Državni izborni odbor Severne Karoline glasaće u utorak posle podne o tome da li bi trebalo produžiti glasanje u državi jer su četiri biračka mesta kasnije otvorena.

Ubačeno više od 45 miliona predizbornih listića

Dok birači izlaze na birališta na dan izbora, više od 45 miliona predizbornih listića je već ubačeno u 47 država u kojima su brojke dostupne.

Izbori u Americi
foto: AP/ Kristopher Radder

Predizborno glasanje je bilo nešto slabije nego 2018. godine. Međutim, još je prerano da se zna da li će ukupna izlaznost dostići nivo iz 2018. godine.

Postoji opasnost da 3.600 glasačkih listića u Filadelfiji bude odbijeno

Izborni zvaničnik u Filadelfiji je rekao za CNN da je skoro 3.600 glasačkih listića koji su poslati poštom u riziku da budu odbijeni zbog netačnih informacija, datuma koji nedostaju ili nedostajuće tajne koverte.

Kamala Haris izborni dan provodi u Los Anđelesu

Dok se Bela kuća sprema za moguće gubitke na dan izbora, potpredsednica Kamala Haris će izborni dan provesti u Los Anđelesu. Ona je grupama organizatora u ponedeljak rekla da će demokrate ostvariti pobedu.

Kamala Haris
Kamala Haris foto: Oliver Contreras / UPI / Profimedia

Haris je utorak započela normalnom rutinom, tako što je odradila jutarnji trening. Potom je prisustvovala sastancima.

Ona će tokom dana dobijati novosti o izborima od osoblja iz Kalifornije.

Federalnim posmatračima na Floridi nije dozvoljen ulazak na biračka mesta

Zvaničnici Floride su upozorili američko Ministarstvo pravde da federalnim posmatačima nije dozvoljen ulazak na biračka mesta.

Izborni zvaničnici na Floridi su tvrdili da savezni zvaničnici nisu uključeni na listu ljudi kojima je dozvoljen ulazak na biračkamesta pa čak i ako se kvalifikuju.

Izbori u Americi
foto: EPA / SARAH YENESEL

Smatraju da je to kontraproduktivno i da bi potencijalno moglo da ugrozi poverenje u izbore.

Pretnja bombom na biralištu u Luizijani

Biralište u američkoj saveznoj državi Luizijana premešteno je iz jedne škole u drugu nakon što je primljena pretnja bombom.

Ovi među izbori su najskuplji u istoriji SAD

Izbori na polovini mandata predsednika SAD Džozefa Bajdena već su najskupilji u istoriji Amerike, a u zavisnosti od razvoja događaja mogli bi biti još skuplji, piše britanski list Gardijan.

List navodi da je za ovogodišnje izbore već potrošeno više od 16,7 milijardi dolara, što ove izbore čini skupljim za više od dve milijarde dolara u odnosu na izbore 2018. godine.

Tramp i Melanija glasali na Floridi

Bivši predsednik SAD Donald Tramp glasao je danas na međuizborima u Palm Biču na Floridi, zajedno sa svojom suprugom Melanijom Tramp.

Izbori u Americi, Donald Tramp
foto: AP/Andrew Harnik

Tramp je zastao da razgovara sa novinarima i rekao da očekuje „veoma veliku noć“ za republikance, te da će biti „veoma uzbudljivo gledati“.

"Mislim da ćemo imati sjajnu noć", rekao je Tramp.

Dojave o uznemiravanju i zastrašivanju na biralištima

Glasači u Severnoj Karolini prijavljuju uznemiravanje i zastrašivanje na biračkim mestima.

Dojave su zabeležene u nekoliko gradova, a vlasti kažu kako su incidenti izolovani i te da ih policija prati.

Bajden: Ovi izbori će decenijama uticati na SAD

Američki predsednik Džo Bajden se obratio biračima na svom završnom skupu u Merilendu i spomenuo važnost glasanja.

Izbori u Americi, Džozef Bajden
foto: AP/Susan Walsh

"Ovo će oblikovati izbore u sledećih nekoliko decenija", rekao je Bajden.

Trenutno nema sajber pretnje na međuizborima za Kongres

Američke nadležne službe ne vide trenutno nijednu stvarnu sajber pretnju na glasanju na međuizborima za Kongres, izjavio je danas visoki savezni zvaničnik zadužen za sajber sigurnost.

Zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je na početku glasanja da ne znači da neće biti nekih smetnji iako trenutno nema pretnje za infrastrukturu izbora.

Američka Agencija za sajber bezbednost i infrastrukturnu bezbednost (CISA) saopštila je prethodno da nadgleda i izdaje bezbednosna upozorenja tokom današnjih izbora za Kongres, zbog zabrinutosti da bi potencijalno moglo doći do ometanja.

Izbori za Senat krajnje neizvesni

Danas će se birati 35 novih senatora, 21 mesto sada drže republikanci, a 14 demokrate.

Na izborima za Senat je ishod krajnje neizvestan i demokrate se nadaju da bi tamo mogli da opstanu kao vladajući. U Senatu je sto predstavnika kojima mandat traje šest godina, pa se svake dve godine bira otprilike trećina njegovog saziva.

Ovde je odnos snaga 50-50, ali kako potpredsednica države Kamala Haris ima presudan glas, većina je zapravo demokratska.

Kurir.rs/Nova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track