ŽIVOT POSVETIO SIROMAŠNIMA: Tetovirani džin u dukserici pobednik izbora u Pensilvaniji, pobedio Trampovu TV zvezdu i moždani udar
Foto: EPA/EPA-EFE/JIM LO SCALZO

žrtvovao sigurnu budućnost

ŽIVOT POSVETIO SIROMAŠNIMA: Tetovirani džin u dukserici pobednik izbora u Pensilvaniji, pobedio Trampovu TV zvezdu i moždani udar

Planeta -

Džon Feterman je masivni, tetovirani džin, ćelav čovek sa kozjom bradicom koji izgleda kao živa verzija nekog od klasičnih likova američkih filmova – opasnog bajkera ​ ili namrgođenog izbacivača iz noćnog kluba, koji se u iznenađujućem obrtu ispostavlja kao duša čoveka, navodi Jutarnji.hr.

Džon Feterman
foto: EPA/EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Džon Feterman je u stvari dete iz imućne porodice koje je posle smrti bliskog prijatelja odustalo od obećavajuće karijere u osiguranju, posvetio život sugrađanima preko volonterske agencije, postao gradonačelnik osiromašenog malog gradića na periferiji Pitsburga, i na kraju potguverner Pensilvanije. Posle jučerašnjih izbora, Džon Feterman će postati prvi tetovirani poslanik američkom Senatu, gornjem domu Kongresa.

Fetermanov put do Senata nije bio nimalo lak. Umalo ga je zaustavio moždani udar koji je pretrpeo neposredno pre izbora, a na samim izborima se sukobio sa dr Mehmetom Ozom, televizijskom zvezdom koja se proslavila u Opra šouu i koju je lično podržao bivši predsednik Donald Tramp. Ali Opra je podržala Fetermana, kao i većina glasača.

Fetermanovo detinjstvo i mlade godine protekle su, kako kaže, kao u snu. Živeo je i školovao se ne razmišljajući mnogo o svetu oko sebe. Majka i otac su bili dobrostojeći republikanci. Otac mu je bio partner u osiguravajućoj kući, mladi Feterman je igrao američki fudbal, uživao u mladosti i planirao je da uđe u porodični biznis kada završi školu.

Tragedija koja mu je promenila život

Njegov život se promenio nakon što je bliski prijatelj poginuo u saobraćajnoj nesreći dok je Feterman još studirao. Trebalo je da se sretnu, a da se nesreća dogodila samo nekoliko minuta kasnije, Feterman bi bio u kolima. To ga je navelo na razmišljanje o svojoj ulozi u svetu, nakon čega se prijavio za „velikog brata” – preko udruženja koje povezuje volontere sa decom bez jednog od roditelja. Povezao se sa osmogodišnjim dečakom kome je otac umro od side, a majka umirala.

Džon Feterman
foto: EPA/EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Feterman je zaključio da je pitanje gde ćete se roditi i kako ćete živeti zapravo lutrija i da bi radije pomogao onima koji na toj lutriji nisu imali sreće nego dodatno poboljšao svoju ionako dobru poziciju u životu. Pridružio se AmeriCorps-u, državnoj volonterskoj agenciji, i otišao u Bradok, mali gradić od jedva 2.000 ljudi usred takozvanog Rđavog pojasa – oblasti koja je nekada bila deo napredne industrije čelika, ali sada, nakon deindustrijalizacije, služi kao idealna lokacija za snimanje postapokaliptičkih filmova.

U Bredoku, Feterman je pomogao tinejdžerima i mladima koji su napustili školu da polože ekvivalent državne diplome srednje škole, i ubrzo je odlučio da se preseli u taj grad. Sledeće, 2005. godine, kandidovao se za gradonačelnika tog grada i pobedio sa samo jednim glasom.

Potpuno se posvetio Bredoku, iako je za život morao da zavisi od pomoći svog oca, jer je gradonačelnikova plata bila samo 150 dolara mesečno. Pokrenuo je brojne projekte za mlade i nastojao da privuče umetnike i druge kreativce da se presele u grad. Na levoj ruci je istetovirao Bredokov poštanski broj, a na desnoj datume svih ubistava koja su se dogodila u gradu dok je bio gradonačelnik - ukupno devet.

Džon Feterman
foto: EPA/EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Na predsedničkim predsedničkim izborima 2016. podržao je Bernija Sandersa, jedinog demokratu u Pensilvaniji koji je podržao naprednog kandidata. Kao i Sanders, Feterman je izgradio svoju podršku među biračima, na terenu, a ne kroz unutrašnju partijsku politiku.

Sa senatorom iz Vermonta deli niz drugih progresivnih stavova – zalaže se za povećanje minimalne zarade, reformu krivičnog sistema, osiguranje zdravstvene zaštite za sve građane, legalizaciju marihuane na saveznom nivou.

Iako nije uspeo da prođe demokratske predizbore da postane kandidat za senatora 2016. godine, osvojio je čak 20 odsto glasova, i odlučio da se kandiduje za potguvernera Pensilvanije. Kao potguverner bio je zadužen za pomilovanja i ukupno je preporučio više pomilovanja u svom mandatu nego što je procesuirano u prethodnih 40 godina.

Svojim živopisnim nastupima i zalaganjem za legalizaciju marihuane privukao je pažnju javnosti širom SAD, a našao se i u svetskim medijima kada je ismevao Trampove tvrdnje da su izbori pokradeni.

Pošto je Pensilvanija bila jedna od odlučujućih država na predsedničkim izborima 2020. godine, našla se na udaru brojnih teorija zavere, a državni tužilac Teksasa podneo je tužbu. Guverner Teksasa Dan Patrik ponudio je nagradu od milion dolara svakome ko otkrije dokaze o izbornoj prevari u bilo kojoj od ključnih država, uključujući Pensilvaniju.

Džon Feterman
foto: EPA/EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Feterman im je javno izneo rezultate istrage u svojoj državi – otkrivena su tačno tri slučaja prevare, dva muškarca koji su glasali u ime mrtvih majki, a jedan koji je glasao za svog sina. Sva trojica su glasala za Trampa. „Ponosan sam što mogu da objavim da je Tramp osvojio 100 odsto glasova mrtvih majki u Pensilvaniji“, pohvalio se tom prilikom i zamolio Patrika da mu isplati obećanu nagradu od milion dolara.

Završio u bolnici zbog moždanog udara

Kao mnogo poznatija i popularnija ličnost, Feterman je ušao na ovogodišnje predsedničke izbore u Senatu kao favorit među demokratama, ali je samo nekoliko dana pre izbora završio u bolnici zbog moždanog udara. Njegova supruga Žizel morala je da održi pobednički govor na predizborima - gde je osvojio 58 odsto glasova, preko trideset poena ispred prvog sledećeg protivnika.

Njegov protivnik na predizbornim izborima bio je dr Mehmet Oz, televizijska zvezda koju je lično podržao Donald Tramp. Iako je Feterman imao značajno vođstvo u anketama pre početka trke, zdravstveno stanje mu je znatno oslabilo šanse. dr. Oz i Tramp su se podsmevali njegovom udaru, i nije pomoglo to što je Feterman imao problema da razume šta je rečeno – razgovori su potpomognuti čitanjem automatski generisanih titlova. Lekari tvrde da će se potpuno oporaviti od moždanog udara, ali to se nije moglo videti u kampanji.

Na kraju, Feterman je ipak izašao kao pobednik. uz podršku Sandersa i Baraka Obame, a čak je i Opra Vinfri stala na njegovu stranu. U Senatu bi mogao da bude ključni glas za demokratsku većinu – osvajanjem mesta koje je ranije pripadalo republikancu, Feterman bi mogao da podigne demokratsku većinu za jedno mesto, što je dovoljno da demokratama olakša da proguraju predloge zakona i kandidate koji se protive od „umerenog“ demokrate Džoa Mančina, koji odbacuje predloge većine koji bi štetili industriji fosilnih goriva. Dugoročno, Feterman bi mogao da postane novi glas progresivne levice u Senatu kada se Sanders povuče iz politike.

Feterman je do sada imao samo jedno odelo koje je zbog pravila oblačenja morao da nosi dok je predsedavao sednicama Predstavničkog doma. Ostatak vremena nosio bi farmerke i dukserice. Sa novim poslom, moraće da nabavi još.

(Kurir.rs/Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track