01:18

NIKADA VEĆE INTERESOVANJE ZA IZBORE U AMERICI! Mitić otkrio: Ako Tramp i republikanci odnesu većinu EVO ŠTA ĆE SE PROMENITI

KURIR TV

NIKADA VEĆE INTERESOVANJE ZA IZBORE U AMERICI! Mitić otkrio: Ako Tramp i republikanci odnesu većinu EVO ŠTA ĆE SE PROMENITI

Planeta -

Amerikanci su juče glasali na međuizborima za Kongres SAD na kojima se bira svih 435 poslanika donjeg, Predstavničkog doma Kongresa, čiji je mandat dve godine, i 35 od 100 članova gornjeg doma, Senata, za šestogodišnji mandat.

Biraju se i guverneri 36 od 50 saveznih država, i veliki broj zvaničnika saveznih država i nižih nivoa vlasti. Ali ovi izbori imaju i posledice koje sežu mnogo dalje od SAD, a 2022. oni privlače još više pažnje nego ranije.

UŽIVO! IZBORI U AMERICI: Birališta zatvorena, republikanci blizu većine u Kongresu, bitka za Senat za sada IZJEDNAČENA

Glumac Dejan Jelača uključijo se iz Njujorka u jutranji program Kurir televizije. On se dotakao samog izlaska na glasanje za koje smatra da Amerika ne pamti.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

- Ja sam glasao već u subotu i moram reći da nikada veće interesovanje i nikada veći redovi nisu bili nego za ove izbore. Amerika je sada u jednoj teškoj poziciji. Ekonomija je na klimavim nogama, zdravstveni sistem takođe zbog kovida, resencija, kriminal, neka pitanja koja su se dalje otvorila kao što je abortus. Sve se to odražava na ove izbore. Stekao sam utisak da je atmosfera u Americi bila referendumska odnosno za ili protiv Bajdenove politike koja beleži jako loše rezultate na terenu - rekao je Jelača.

Aleksandar Mitić, naučni saradnik Instituta za međunarodnu politiku i provredu, osvrnuo se na to šta bi republikanska većina donela kao promenu.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

- Mogu da otežaju bilo koju odluku koja se protivi njihovom razmišljanju u naredne 2 godine. Bilo bi takođe jako teško da Tramp progura neke zakone, pogotovo one koje zahtevaju budžetna sredstva. Zna se koliko je veliki uticaj predstavničkog doma na budžet. Što se tiče spoljne politike i tu će doći do promena, ali svi znamo da se fundamentalna pitanja sporo pomeraju u Americi. Niko ne treba očekivati da će odma zavoleti Rusiju i Kinu ili neko drugačije rešenje za KiM. Međutim postoje ipak neke suštinske razlike u pristupu - rekao je Mitić.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

04:05

U TOKU SU IZBORI U AMERICI! Revasi za Kurir TV: Čak 32 miliona ljudi glasalo, ekonomija je u rasulu, a do petka PONOVO SKAČU CENE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track