09:25

AMERIKA NEĆE MENJATI SPOLJNU POLITIKU? Analitičari: Bajden će morati da vodi dijalog sa republikancima, ali NIKO NIJE POBEDNIK

"AMERIKA NEĆE MENJATI SPOLJNU POLITIKU?" Analitičari: Bajden će morati da vodi dijalog sa republikancima, ali NIKO NIJE POBEDNIK

Planeta -

Amerikanci su glasali na međuizborima za Kongres SAD. Ovi izbori će odlučiti o većini u Predstavničkom domu i Senatu za naredne dve godine. Građani su glasali za svih 435 mesta u Predstavničkom domu i 35 od 100 mesta u Senatu. Ovi izbori su veoma važni jer tradicionalno predstavljaju test o aktuelnom predsedniku. O ovoj temi danas razgovaramo sa Darkom Obradovićem iz Centra za stratešku politiku, a u emisiju nam se uključuje i profesor doktor Rastislav Stojsavljević, stručnjak za geopolička pitanja.

puls
foto: Kurir televizija

- Jasno je da uvek imate smenu republikanaca i demokrata i da aktuelna vlast uvek stoji lošije u odnosu na prethodnu, jer je uvek lakše kritikovati. Svake izbore određuje percepcija građana - rekao je Obradović.

On smatra da su partije postigle manje više ujednačen rezultat i da bez obzira na konačni rezultat izbora, Amerika neće menjati svoju spoljnu politiku.

puls
foto: Kurir Televizija

- Vi ste mogli da vidite da republikanci vode za donji dom, a da je tesno po pitanju senata. Ono što je definitivno, niko od trampovih favorita nije odneo značajniju prevagu, što je važno da bi se republikanci vratili u tok realne politike, umesto što žive u teorijama zavere. Svet se nalazi u velikoj geopolitičkoj zategnutosti, a Amerika hvala Bogu neće menajti spoljnu politiku. Američke građane apsolutno ne interesuje svetska politika već njihova životna pitanja.

Rastislav Stojsavljević smatra da je izvesno da će republikabnci uzeti predstavnički dom, a da su razlike u glasovima male.

- Više je javno mnjenje u Srbiji govorilo o tome da republikanci mogu da uzmu oba doma kongresa. Ono što je sigurno jeste da republikanci sigurno uzimaju predstavnički dom. Što se tiče senata mislim da će republikanci teško to da osvoje. Republikanci će imati mnogo veću šansu za dve godine kada budu bili predsednički izbori.

puls
foto: Kurir Televizija

Stojsavljević je istakao da će Republikanci najverovatnije biti nezadovoljni rezultatima jer su imali velika očekivanja koja neće biti u potpunosti ispunjena:

- Na Aljasci je recimo razlika svega 3000 glasova, tako da će biti jako jako tesno, i neće doći do ubedljive prevage crvenog, odnosno republikanskog talasa. Mislim da su očekovanja republikanaca bila velika, pa bi zbog toga mogli da budu nezadovoljni rezultatima.

Na pitanje voditelja da li je aktuelni predsednik Bajden prošao test, Stojsvljević je odgvorio da jeste, s tim da je pretrpeo velike udarce.

puls
foto: Kurir Televizija

Obradović smatra da će predsednik Bajden morati da vodi dijalog sa republikancima oko važnih političkih pitanja.

- Bajden će morati da vodi dijalog. Mnogo više će se vagati oko donošenja odluka i to nam pokazuje kako funkcioniše Američki sistem gde svako kontroliše svakog i svako svakome polaže račune. Svaki kompromis na koji demokrate pristanu pod pritiskom republikanaca tumačiće se kao uspeh republikanske partije, jer će na taj način pokazati kako su u stanju da izvrše uticaj na vladajuću stranku.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

02:19

DRAMATIČNI IZBORI U AMERICI: Korona pomogla Bajdenu da vodi ka pobedi (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja